Tiedotusvälineet vääristävät kuvaa puoluekentästä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tiedotusvälineet vääristävät kuvaa puoluekentästä

Juha Herkmanin mielestä median pitäisi lakata häivyttämästä aitoja eroja puolueiden välillä ja keskittyä politiikkaan henkilöiden sijasta.

Lehdistö ei kirjoita tarpeeksi politiikan sisällöistä, sanoo mediatutkija Juha Herkman. Henkilöihin keskittyvä julkisuus tekee vaikeaksi hahmottaa eroja poliittisten värien välillä. Myös henkilöjulkisuudelle rakentuvat vaalit tekevät värierottelusta hankalaa.

"Ihmiset äänestävät vaaleissa entistä enemmän henkilöitä, vaikka tosiasiassa, puoluekuri ratkaisee, millaista politiikkaa parlamentissa sitten tehdään", Herkman sanoo.

Herkman tutkii toukokuussa julkaistavassa kirjassaan Politiikka ja mediajulkisuus suomalaisen politiikan ja median liittoa.

”Diagnoosi ei ole kovin mairitteleva, mitä tulee suomalaisen edustuksellisen demokratian nykytilaan”, Herkman sanoo.

Nykyisellään poliittisten härkästen uutisointi ajaa usein yhteiskunnallisesti tärkeiden asioiden edelle. Tällöin on vaarana, että kansa seuraa vain näitä härkäsiä ja että todellinen päätöksenteko jää entistä pienempien piirien yksityisasiaksi.

Vaikka viime sunnuntain eduskuntavaalien tulosta on jo monessa yhteydessä suitsutettu historiallisena, näkee Herkman perussuomalaisten komeettamaisen nousun pikemminkin yhteiskunnan nykytilaa kommentoivana protestina kuin poliittisen kulttuurin kehityksenä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia