Tiedon puute vähentää ehkäisyn käyttöä kehitysmaissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tiedon puute vähentää ehkäisyn käyttöä kehitysmaissa

Monesti ajatellaan, että ehkäisyvälineitä on kehitysmaissa vaikea saada, mutta yleisempi syy ehkäisemättömyyteen on tietämättömyys ja terveyshuolet, sanoo tutkimus.

ehkäisykampanjan mainos

Tietämättömyys on usein syynä siihen, että ehkäisyä ei käytetä. Kuva: teofilo / Flickr.com / CC BY 2.0.

Ehkäisyn huonon saatavuuden arvellaan usein syy siihen, miksi monet kehitysmaiden naiset eivät käytä ehkäisyä, vaikka haluaisivat välttää raskauden. Tuoreen tutkimuksen mukaan yleisempi syy on kuitenkin tiedon puute.

Yhdysvaltalaisen seksuaaliterveyden tutkimuslaitoksen Guttmacher-instituutin mukaan yleisin syy siihen, miksi kehitysmaissa naiset eivät käytä ehkäisyä, ovat huolet ehkäisyn terveys- ja sivuvaikutuksista. Tämän mainitsi syyksi 26 prosenttia haastatelluista, 52 maata käsittävässä tutkimuksessa kerrotaan.

24 prosenttia uskoi harrastavansa niin harvoin, ettei ehkäisyä kannata käyttää ja 20 prosenttia oli omasta mielestään raskaudenjälkeisessä tilassa, jossa ei voi tulla raskaaksi. Vain viisi prosenttia sanoi syyksi sen, ettei ehkäisyä ole saatavilla. Naimattomat naiset pitivät yhtenä syynä myös sitä, että he eivät ole naimisissa – naimattoman ehkäisyn käyttöä saatettaisiin heidän mukaansa pitää myös paheksuttavana.

Tutkimuksen mukaan monet naiset kuitenkin aliarvioivat raskaaksi tulemisen mahdollisuutensa, sillä noin puolet harvoin tapahtuvasta seksistä puhuvat olivat harrastaneet sitä kolmen kuukauden aikana.

"On olennaista, että perhesuunnittelupalveluiden tarjoajat antavat tietoa sivuvaikutuksista. Palveluntarjoajien pitäisi myös varmistaa, että kaikki naiset voivat valita laajasta valikoimasta ehkäisyvaihtoehtoja heille parhaan metodin. On yhtä tärkeää, että naisille annetaan myös mahdollisuus vaihtaa metodia, jos ensimmäinen ei toimi heillä", sanoo tutkimuksen tehnyt Gilda Sedgh.

Kehitysmaissa arvioidaan olevan yhteensä noin 225 miljoonaa naista, jotka haluaisivat välttää raskauden mutta eivät silti käytä ehkäisyä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia