Thaipoimijoiden asemaan parannuksia Ruotsissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Thaipoimijoiden asemaan parannuksia Ruotsissa

Ruotsissa thaimaalaiset marjanpoimijat ovat saaneet takuupalkan ja lomakorvauksen, kertoo SASK.

Ruotsiin marjoja poimimaan tulleille thaimaalaisille maksettiin tänä vuonna takuupalkkaa, kertoo Sask.

Takuupalkkaa suuremmille tuloille päästäkseen marjoja piti kuitenkin poimia yli 1320 litraa ja pelkän takuupalkan ansainneiden nettotulot jäivät vaatimattomiksi matka-, ruoka- ja asumiskulujen jälkeen.

Hyvä puoli takuupalkassa on se, että poimijat eivät voi jäädä työrupeamastaan tappiolle, Sask sanoo. Heikosta sadosta koituvat riskit jakautuvat poimijoiden ja marjanpoimintayritysten kesken.

Suomessa marjanpoimijoille ei ole toistaiseksi asetettu Ruotsin mallin mukaista takuupalkkaa. Yleensä lainarahalla Suomeen tulleet poimijat kantavat riskin huonosta marjavuodesta itse, ja kotimatkalle on saatetaan lähteä tyhjin käsin.

Vaikka takuupalkka on parantanut poimijoiden asemaa, ruotsalaisen Swedwatchin mukaan alalla työskentelevien poimijoiden määrää ei ole rajoitettu riittävästi ja lisäksi ilman marjayrityksiä työskentelevät niin kutsutut "vapaat" poimijat ovat jääneet kokonaan takuupalkan ulkopuolelle.

Takuupalkan lisäksi Ruotsi on yrittänyt parantaa poimijoiden oloja myös määräämällä marjayritykset tekemään pankkitalletuksen, jota käytetään tarvittaessa poimijoiden palkkojen maksamiseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia