Thaimaan kalastusaluksilla pahoinpitelyjä ja pakkotyötä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Thaimaan kalastusaluksilla pahoinpitelyjä ja pakkotyötä

ILO:n raportti antaa kuvan karusta työkulttuurista thaimaalaisilla kalastusaluksilla.

Pahoinpitelyt ja pakkotyö ovat yleisiä käytäntöjä thaimaalaisilla kalastusaluksilla, eikä lapsityövoiman käyttö rajoitu yksittäistapauksiin, käy ilmi kansainvälisen työjärjestö ILO:n uudesta raportista. Raportti on tähän mennessä laajin selvitys thaimaalaisten kalastusalusten työoloista.

ILO haastatteli raporttia varten noin 600 thaimaalaisilla aluksilla työskentelevää kalastajaa, joista valtaosa oli maan kalateollisuudelle tyypilliseen tapaan burmalaisia ja kambodžalaisia siirtotyöläisiä.

Haastatelluista joka kymmenes kertoi tulleensa pahoinpidellyksi työssä ja joka kuudes työntekijä kertoi tulleensa uhatuksi väkivallalla. Yhtä moni sanoi joutuvansa työskentelemään laivoilla vastoin tahtoaan joko taloudellisen tai väkivallan uhan alla.

Työntekijöiden aseman tekee erittäin haavoittuvaksi se, että heillä ei pääsääntöisesti ole työlupia tai muita asiakirjoja, ILO sanoo.

Ongelmia löytyi myös työajoissa ja palkkauksessa. Lähes kolmannes kalastajista sanoi tekevänsä yli 17-tuntisia työpäiviä ja puolella oli kokemuksia palkkaukseen tehdyistä mielivaltaisista vähennyksistä. Kymmenet kalastajat kertoivat, että heidät oli joko huijattu tai pakotettu työskentelemään laivoilla tai työssä ollessaan siirretty toiseen laivaan vastoin omaa tahtoaan.

Lisäksi haastateltavien joukossa oli 33 alle 18-vuotiaista, joista seitsemän oli alle 15-vuotias.

Tutkijat korostavat raportin havaintojen olevan suuntaa antavia. Thaimaan kalateollisuus on joutunut viime vuosien aikana merkittävien paineiden alle, kun polttoaineen hinnannousu on tapahtunut samaan aikaan ylikalastuksen aiheuttaman saaliiden romahdusten kanssa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia