Uutiset

Tanska satsaa vihreän energian tuotantoon

Jos maan suunnitelmat toteutuvat, Tanska tuottaa puolet sähköstään tuulivoimalla vuosikymmenen loppuun mennessä.
Tanskassa tuulivoimateollisuus on pitkään ollut kiinteä osa maan energiapolitiikkaa. (Kuva: Bob West / cc 2.0)

Tanskan ilmasto- ja energiaministeri Martin Lidegaard ilmoitti viime viikolla maan hallituksen kunnianhimoisista uusista tavoitteista maan hiilidioksidipäästövähennysten leikkaamisessa.

Uuden esityksen mukaan Tanska pyrkii leikkaamaan kasvihuonekaasupäästöjään 34 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä ja vähentämään energiankulutusta 12 prosentilla vuoden 2006 tasoihin verrattuna. Luvut ovat korkeampia kuin minkään muun EU:n valtion tämänhetkiset vähennystavoitteet, jotka tähtäävät 20 prosentin leikkauksiin.

Maan hallituksen tavoitteena on nostaa uusiutuvilla tuotetun energian osuus kokonaistuotannossa 35 prosenttiin, ja saada tuulivoima vastaamaan 50 prosentista maan sähkötuotannosta. Uutta sopimusta sovelletaan myös uusiutuvan lämmön, biokaasun käytön ja muun vihreän teknologian kehittämisessä.

Tanskan lopullisena tavoitteena on luopua kokonaan fossiilisten polttoaineiden käytöstä vuoteen 2050 mennessä. Maan parlamentti hyväksyi ohjelman 26. maaliskuuta selvällä äänienemmistöllä.

Lidegaard näkee muutokset paitsi vastauksena ilmastonmuutokseen ja muihin ympäristöongelmiin myös mahdollisuutena edistää työllisyyttä vihreällä sektorilla. Hän toteaa myös että vähentämällä maan oljy- ja kivihiili-riippuvuutta, Tanska voi samalla suojautua fossiilisen energian rajuilta hinnannousuilta, joita on odotettavissa maapallon väkimäärän lisääntyessä ja energiankysynnän jatkaessa kasvuaan.

Uusiutuva energia on pitkään ollut näkyvässä osassa Tanskan vihreän kasvun ohjelmassa, ja maan hallitus on aktiivisesti tavoitellut vastaavia päätöksiä myös Euroopan komissiossa, joka on viime aikoina kamppaillut uuden ilmastosopimuksen yksityiskohtien kanssa.

EUhallintoilmastonmuutosuusiutuva energia Tanska

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat