Uutiset

Tanska satsaa vihreän energian tuotantoon

Jos maan suunnitelmat toteutuvat, Tanska tuottaa puolet sähköstään tuulivoimalla vuosikymmenen loppuun mennessä.
Tanskassa tuulivoimateollisuus on pitkään ollut kiinteä osa maan energiapolitiikkaa. (Kuva: Bob West / cc 2.0)

Tanskan ilmasto- ja energiaministeri Martin Lidegaard ilmoitti viime viikolla maan hallituksen kunnianhimoisista uusista tavoitteista maan hiilidioksidipäästövähennysten leikkaamisessa.

Uuden esityksen mukaan Tanska pyrkii leikkaamaan kasvihuonekaasupäästöjään 34 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä ja vähentämään energiankulutusta 12 prosentilla vuoden 2006 tasoihin verrattuna. Luvut ovat korkeampia kuin minkään muun EU:n valtion tämänhetkiset vähennystavoitteet, jotka tähtäävät 20 prosentin leikkauksiin.

Maan hallituksen tavoitteena on nostaa uusiutuvilla tuotetun energian osuus kokonaistuotannossa 35 prosenttiin, ja saada tuulivoima vastaamaan 50 prosentista maan sähkötuotannosta. Uutta sopimusta sovelletaan myös uusiutuvan lämmön, biokaasun käytön ja muun vihreän teknologian kehittämisessä.

Tanskan lopullisena tavoitteena on luopua kokonaan fossiilisten polttoaineiden käytöstä vuoteen 2050 mennessä. Maan parlamentti hyväksyi ohjelman 26. maaliskuuta selvällä äänienemmistöllä.

Lidegaard näkee muutokset paitsi vastauksena ilmastonmuutokseen ja muihin ympäristöongelmiin myös mahdollisuutena edistää työllisyyttä vihreällä sektorilla. Hän toteaa myös että vähentämällä maan oljy- ja kivihiili-riippuvuutta, Tanska voi samalla suojautua fossiilisen energian rajuilta hinnannousuilta, joita on odotettavissa maapallon väkimäärän lisääntyessä ja energiankysynnän jatkaessa kasvuaan.

Uusiutuva energia on pitkään ollut näkyvässä osassa Tanskan vihreän kasvun ohjelmassa, ja maan hallitus on aktiivisesti tavoitellut vastaavia päätöksiä myös Euroopan komissiossa, joka on viime aikoina kamppaillut uuden ilmastosopimuksen yksityiskohtien kanssa.

EUhallintoilmastonmuutosuusiutuva energia Tanska

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ryhmäkuva esiintyjistä ja ohjaajasta

Roolit päälaellaan – Aleksanterin teatterin uusi Zambezi-esitys kertoo, miten käy suomalaisperheelle, joka joutuu pakenemaan Afrikkaan

Ritva Siikalan ohjaama näytelmä kertoo suomalaisperheestä, joka joutuu pakenemaan kaoottiseen tilaan ajautuneesta Euroopasta fiktiiviseen Zambeziin. Se muistuttaa, että kuka tahansa voi päätyä pakolaiseksi, sillä tulevaisuudesta ei tiedä kukaan. ”Mogadishu oli vielä 1980-luvulla Afrikan rauhallisimpia kaupunkeja”, muistuttaa esityksessä näyttelevä Wali Hashi.
Mies puolilähikuvassa

Lääkäri Pentti Haatanen on seurannut avustustyössä pakolaiskriisejä vuosien ajan – ”En ole kyynistynyt”

SPR:n avustustyöntekijänä vuosikymmeniä ollut Pentti Haatanen on työskennellyt muun muassa Kreikan pakolaisleireillä, jossa hoitoa kaivataan niin perussairauksiin kuin mielenterveysongelmiinkin.
Ujuni Ahmed yleiskuvassa Helsingin Oodi-kirjaston edustalla

Suomen PENin sananvapauspalkinto naisten ja tyttöjen oikeuksia ajavalle Ujuni Ahmedille – ”Sananvapaus ei oikeuta vihapuheeseen”

Kirjailijoiden sananvapausjärjestön mukaan Ujuni Ahmed on käyttänyt rohkeasti sananvapauttaan puolustaakseen suomalaisessa yhteiskunnassa hauraimmassa asemassa olevien naisten ja tyttöjen oikeuksia. Konkreettinen esimerkki Ahmedin työstä on tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltävän erillislain saaminen eduskunnan käsittelyyn.
Kaksi naista puolilähikuvassa

Ystävätoiminta yhdistää naisia eri kulttuureista – Melise Mwanto ja Liina Aaltonen kokkaavat ja puhuvat suomea yhdessä

Mannerheimin Lastensuojeluliiton ystävyystoiminta on matalan kynnyksen vapaaehtoistoimintaa, jossa suomea puhuvat naiset ja maahanmuuttajanaiset ystävystyvät. Kongolaistaustainen Melise Mwanto haki mukaan, koska halusi sekä oppia kieltä että löytää ystävän, jolla olisi lapsia.
Yleiskuva YK:n turvallisuusneuvoston istuntosalista

YK-järjestöt: Syyrian pakolaiskriisi pahimmillaan koko konfliktin aikana

Syyrian Idlibistä on paennut lähes 700 000 ihmistä joulukuun alun jälkeen. ”Monet koulut ja moskeijat ovat täynnä pakolaisperheitä, ja tilan löytämisestä jopa keskeneräisistä rakennuksista on tullut lähes mahdotonta”, kertoo UNHCR:n edustaja Andrej Mahecic.

Tuoreimmat

Lääkäri Pentti Haatanen on seurannut avustustyössä pakolaiskriisejä vuosien ajan – ”En ole kyynistynyt”
Roolit päälaellaan – Aleksanterin teatterin uusi Zambezi-esitys kertoo, miten käy suomalaisperheelle, joka joutuu pakenemaan Afrikkaan
Suomen PENin sananvapauspalkinto naisten ja tyttöjen oikeuksia ajavalle Ujuni Ahmedille – ”Sananvapaus ei oikeuta vihapuheeseen”
Ystävätoiminta yhdistää naisia eri kulttuureista – Melise Mwanto ja Liina Aaltonen kokkaavat ja puhuvat suomea yhdessä
YK-järjestöt: Syyrian pakolaiskriisi pahimmillaan koko konfliktin aikana
Uudet avunantajat ja kansalaisten skeptisyys asettavat paineita perinteiselle kehitysyhteistyölle – Avunantajilta vaaditaan nyt nöyryyttä, sanoo OECD:n kehy-johtaja Susanna Moorehead
Kehittyvien maiden tytöt kaihtavat luonnontieteiden ja tekniikan opiskelua – ”Patriarkaalinen kulttuuri ja sosialisaatio tekevät päätöksen opiskelijoiden puolesta”
Ani harva pakolainen pääsi viime vuonna uuteen kotimaahan
Jätteestä ravinnoksi: Kolkatan kalalammikot ovat ainutlaatuinen vedenpuhdistusjärjestelmä, jota rakennushankkeet uhkaavat
Kuivuus ja tulvat vaikeuttavat ruuansaantia eteläisessä Afrikassa – Sambialaisen Planeta Hatuleken perhe selvisi puutarhatuotteita myymällä