Tänään alkava kokous arvioi, miten maailma on edennyt kestävän kehityksen tavoitteissa – tuoreen raportin mukaan hitaasti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tänään alkava kokous arvioi, miten maailma on edennyt kestävän kehityksen tavoitteissa – tuoreen raportin mukaan hitaasti

Ihmisten elämä on parempaa kuin vuosikymmen sitten, mutta samaan aikaan tavoitteissa on edetty liian hitaasti, käy ilmi tuoreesta raportista.

Jalkapallo, jossa kuvattuna kestävän kehityksen tavoitteet

YK:ssa kokoustetaan kolme vuotta voimassa olleista kestävän kehityksen tavoitteista. Kuva: Iina Leppäaho / Kepa / CC BY-NC-ND 2.0.

New Yorkissa alkaa tänään kymmenen päivää kestävä YK:n korkean tason kestävän kehityksen poliittinen foorumi. Vuosittain järjestettävässä foorumissa arvioidaan, miten maailma on edennyt vuonna 2015 YK:n yleiskokouksessa sovituissa kestävän kehityksen tavoitteissa.

17:ään kestävän kehityksen tavoitteeseen kuuluu muun muassa äärimmäisen köyhyyden poistaminen, koulutuksen takaaminen kaikille sekä ilmastonmuutokseen puuttuminen vuoteen 2030 mennessä.

Foorumin teemana on tänä vuonna muutos kohti kestäviä yhteiskuntia. Käsittelyssä ovat etenkin tavoitteet, jotka koskevat puhdasta vettä ja sanitaatiota, energiaa, kaupunkien kestävyyttä, kestävää kulutusta ja tuotantoa, maaekosysteemien suojelua sekä globaalia kumppanuutta. 47 maata on luvannut raportoida vapaaehtoisesti edistyksestään.

Suomi osallistuu kokoukseen muun muassa ympäristö-, maa- ja metsätalous- sekä ulkoministeriön, järjestöjen ja yritysten voimin. Suomi korostaa foorumissa erityisesti arktisen alueen yhteyttä kestävään kehitykseen, kertoo ulkoministeriö. Suomi toimii parhaillaan Arktisen neuvoston puheenjohtajana. Suomi järjestää foorumissa myös vettä ja metsiä käsitteleviä tapahtumia.

Kestävän kehityksen tavoitteita on pidetty kunnianhimoisina, jopa utopistisina. YK:n kesäkuussa julkaiseman raportin mukaan tavoitteissa onkin edetty hitaasti, vaikka yleisesti ottaen ihmisten elämä on parempaa kuin vuosikymmen sitten.

Raportin mukaan nopeasti muuttuva ilmasto, konfliktit, epätasa-arvo, sitkeä köyhyys ja nälkä sekä nopea kaupungistuminen vaikeuttavat tavoitteiden saavuttamista. Pakolaisten määrä on kasvanut. Yksi suurista takapakeista on myös nälkäisten määrän kasvu ensimmäistä kertaa yli vuosikymmeneen 777 miljoonasta 815 miljoonaan vuosina 2015–2016. Kasvua selittävät etenkin konfliktit.

Toisaalta esimerkiksi työtä tekevien köyhien määrä on pudonnut merkittävästi 27 prosentista 9:ään vuosina 2000–2017. Alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on pudonnut lähes 50 prosenttia ja vähiten kehittyneissä maissa sähköä saavien ihmisten määrä on yli kaksinkertaistunut vuosina 2000–2016, raportissa kerrotaan.

Muutosten tahti ei kuitenkaan ole riittävän nopea, vaan lähes kaikilla alueilla, joilla nähdään edistystä, se ei ole riittävää tavoitteiden saavuttamiseksi, kommentoi YK:n tilasto-osaston päällikkö Francesca Perucci Devex-uutissivustolle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia