Talebanit nyt henkipattoja Swatissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Talebanit nyt henkipattoja Swatissa

Pakistanin armeija on surmannut joukoittain Swatin laakson Taleban-taistelijoita. Maan ihmisoikeusliike muistuttaa, ettei oman käden oikeus ole sallittua edes
valtion armeijalle.

Oman käden oikeus ei ole sallittua edes valtion armeijalle, Pakistanin ihmisoikeusliike muistuttaa viitaten Taleban-taistelijoiden jahtaamiseen Swatin alueella.

Swat sijaitsee Pakistanin Koillisessa rajamaakunnassa Afganistanin naapurissa. Talebanien taannoisten julmuuksien säikyttämät alueen asukkaat antavat nyt tukensa armeijan veriteoille.

Armeija on käytännössä tyhjentänyt Swatin ääri-islamisteista, ja sen uskotaan surmanneen heitä joukoittain.

"He ansaitsevat paljon kovemman kohtelun", Swatin johtaviin poliitikkoihin kuuluva Shan Ali Khan sanoo.

"Talebanit surmasivat vähintään sata viatonta ihmistä, joiden joukossa oli naisia, ja kaikki olivat hartaita muslimeja. Heille on maksettava samalla mitalla", hän vaatii.

Talebanit tuhosivat 200 koulua ja 500 musiikkiliikettä ja tappoivat naisia vain siksi, että nämä liikkuivat ulkona, maakunnan tiedotusministeri Mian Ifthikar Hussain jatkaa.

"Ihmiset haluavat, että hallitus eliminoi heidät", hän vakuuttaa.


Oman käden oikeudella


Asukkaita kauhistuttavat vieläkin keväällä liikkeelle lasketut videot, joissa esitettiin Talebanin julmuuksia, kuten erään poliisin pään katkaisu.

Hussainin mukaan talebanit on häädetty Swatista ja he ovat pakomatkalla. "Asukkaat muodostavat omia asejoukkoja heidän mahdollisen paluunsa varalle."

Ihmisoikeuspuolustajia huolestuttavat kuitenkin myös armeijan julmuudet Taleban-jahdissa.

"Meillä on turvallisuusjoukkojen surmatöistä Swatissa näyttöä, joka käsittää videoiden ja todistajanlausuntojen ohella joukkohautoja", Pakistanin riippumattoman ihmisoikeuskomission puheenjohtaja Asma Jehangir kertoo.

Paikalliset lehdet uutisoivat päivittäin, että talebaneiksi epäiltyjen ruumiita löytyy maastosta tai sähkötolppiin ripustettuina.

Ihmisoikeuskomissio pitää hyvin huolestuttavana kehitystä, jossa valtion turvallisuusjoukot turvautuvat laittomiin murhiin ja kostoiskuihin.


Ihmisoikeusloukkausten loputtava


Asevoimia edustava kenraalimajuri Athar Abbas on kiistänyt syytökset, mutta todistajalausuntoja on vaikea mitätöidä.

Elo-syyskuun vaihteessa kyläläiset löysivät kaikkiaan 84 talebaneiksi epäiltyä ruumista. Armeija väittää, että asukkaat ovat surmanneet heidät kostoksi.

Ihmisoikeuskomissio muistuttaa, että yleinen mielipide saatiin kääntymään talebaneja vastaan juuri näiden raakuuden vuoksi. Valtiolta edellytetään toisenlaista toimintaa.

"Turvallisuusjoukkojen toteuttamat ihmisoikeusloukkaukset saadaan loppumaan vain, jos valtio luo läpinäkyvän mekanismin valvomaan niitä konfliktien aikana ja jälkeen", Jehangir sanoo.

Valtio on lisäksi velvollinen jakamaan oikeutta asianmukaisen prosessin kautta, hän lisää.

Swat oli aiemmin Talebanin hallussa


Talebanin ja al-Qaidan jäseniä alkoi virrata Pakistaniin vuonna 2001, kun islamistit menettivät valtansa Afganistanissa Yhdysvaltain johtaman liittouman hyökättyä maahan.

Kapinalliset piileskelivät aluksi rajaseudun heimoalueella, joka on Pakistanin keskushallinnon valvonnassa. Vuonna 2007 he levittäytyivät myös Koilliseen rajamaakuntaan, jossa alkoivat räjäytellä kouluja ja rajoittaa naisten liikkumista.

Maakunnan 24 alueesta yksi, Swat, oli keväällä 2008 tyystin talebanien vallassa. Yksin ulkona liikkuneita naisia rangaistiin ruoskimalla.

Pakistanin hallitus sopi toukokuussa 2008 Talebanin kanssa, että Swatissa aletaan noudattaa islamilaista sharia-lakia. Islamistit kuitenkin ulottivat julmuutensa myös naapurissa sijaitsevaan Buneriin, ja Pakistan ryhtyi tänä keväänä sotatoimiin heitä vastaan.

Taleban-kaudella alueelta pakeni 3,5 miljoonaa ihmistä. Moni lähti toisen kerran evakkoon armeijan hyökkäyksen alla.

Tämän vuoden heinäkuussa armeija julisti talebanien vallan päättyneen Swatissa ja kehotti ihmisiä palaamaan kotiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia