Talebania tukevat DVD-tallentet leviävät Afganistanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Talebania tukevat DVD-tallentet leviävät Afganistanissa

Afganistanin toreilla kaupitellaan Taleban-järjestön tuottamia DVD-tallenteita, joiden avulla pyritään hankkimaan oikeutusta sodalle Yhdysvaltoja sekä Afganistanin nykyhallintoa vastaan. Yhdysvaltain sortotoimista kertovat tallenteet on suunnattu tavallisille muslimeille, ja ne vetoavat tutkijan mukaan myös koulutettuun väestöön.

Afganistanin Taleban-järjestön toimeenpanemia julkisia teloituksia ja muita kauhuja voi nyt katsella dvd-elokuvina, jollaiset tekevät hyvin kauppansa Pakistanin rajaseudulla.

Ääri-islamilainen Taleban syöstiin Afganistanissa vallasta 2001, ja Yhdysvaltain johtamat joukot ovat siitä asti koettaneet estää sen uuden nousun. Jäljelle jääneet taistelijat ovat piileskelleet vaikeakulkuisilla alueilla Afganistanin ja Pakistanin rajaseudulla.

Rajan molemmin puolin asuvat pashtut ovat auttaneet samaan heimoon kuuluvia talebaneja kokoamaan voimiaan. Nyt joukko käy taas kiihtyvää sissisotaa presidentti Hamid Karzain johtamaa Afganistanin hallitusta ja ulkomaisia sotajoukkoja vastaan.

Talebanin uhreiksi joutui viime vuonna 1 600 henkeä sotilaista sosiaalityöntekijöihin. Sissihyökkäykset ja itsemurhaiskut ovat jatkuneet tänä vuonna.

Viime aikoina Taleban on voimistanut myös propagandakampanjaansa, jolla tavallisia muslimeja kiihotetaan länsimaisia joukkoja vastaan. Elokuvat ovat osa tätä taistelua sieluista.

"Nämä dvd:t on tarkoitettu vastaamaan Yhdysvaltain harjoittamaan Talebanin parjaukseen, hankkimaan kansan sympatiaa järjestölle ja varmistamaan, ettei kukaan luista sen riveistä", sanoo Jabbar Khan, joka kauppaa Taleban-tallenteita Karkhanon torilla Pakistanin puolella rajaa.

"Hinta on nimellinen, ja ihmiset ostavat tallenteita pakettikaupalla. Nämä puolen tunnin pätkät leviävät täältä ympäri Pakistania ja Afganistania", toinen kauppias Haji Khudad jatkaa.

Miesten mukaan torilla myydään päivittäin 80-100 dvd:tä, joissa siteerataan Koraania ja yllytetään Pyhään sotaan Afganistanissa ja Irakissa olevia Yhdysvaltain joukkoja vastaan. Ostajina on pääasiassa nuoria miehiä.

"Poliisi on takavarikoinut tuhansia tallenteita, koska emme salli tätä kauppaa", Peshawarin kaupungin poliisipäällikkö Habibur Rehman vakuuttaa. Hän myöntää, että silti dvd-elokuvia ostetaan ja katsotaan.

"Yhdysvaltain joukkojen sortotoimet muslimeja vastaan kuvataan dvd-filmeissä niin, että se liikuttaa katsojat kyyneliin", paikallinen uskonoppinut Maulana Gohar Ali sanoo.

Moskeijoiden ja muslimien pyhien paikkojen pommitukset ovat vakioaineistoa. Vihan nostattamiseksi esitetään myös kuvia amerikkalaisten Afganistanissa tappamista naisista ja lapsista.

Kandaharin studion tuotteissa yllytetään muslimeja ryhtymään itsemurhapommittajiksi, "koska se on helpoin tapa tappaa uskottomia".

"Ryhdy marttyyriksi. Mene paratiisiin. Lähetä uhrisi helvettiin", vanhempi mies usuttaa filmillä. Taustalla lojuu ihmisruumiin osia, ja katsojille kerrotaan, että räjähdyksessä kuoli 13 Yhdysvaltain sotilasta.

"Suurin osa kuvista on niin kamalia, että paatunutkaan henkilö ei aina pysty katsomaan niitä. Niissä näytetään, miten Taleban tappaa ja haavoittaa Yhdysvaltain ja sen liittolaisten sotilaita", opiskelija Mohammad Shafi, 20, kertoo. Hän on itsekin osallistunut Talebanin sotatoimiin Afganistanissa.

"Nämä dvd:t ovat asiantuntijoiden työtä. Houkuttimeksi mukaan on liitetty pätkiä Hollywood-elokuvista", eräs kauppias esittelee valikoimaansa. Tuottajina ovat Ummat Studio ja Kandahar Jihad Studio, joiden todellisesta sijainnista ei ole tietoa.

Tallenteiden tuottajina esiintyvät myös Islamic Media Front Studio ja Jundullah CD Centre. Osa nauhoista kuvaa uusien taistelijoiden liittymistä Talebaniin ja sen sotilasharjoituksia. Nauhat on tekstitetty urdun, pashtun ja arabian kielillä.

"Katselin aiemmin intialaisia elokuvia, mutta olen nyt siirtynyt Pyhä sota -tallenteisiin, koska ne ovat totta", Ishaq Khan, 22, tunnustaa.

"Dvd:t ovat selvä osoitus siitä, että Taleban ja al-Qaida kokoavat joukkojaan uudelleen", Peshawarin yliopiston tutkija Ashraf Ali sanoo.

Talebania tutkivan Alin mukaan järjestön jäseniä on vaikea eliminoida, koska he ovat läsnä kaikkialla Pakistanissa ja Afganistanissa. Kuka tahansa uskovainen kaveri voi sopivana hetkenä liittyä Talebaniin.

"Dvd:t ovat outo mutta tehokas väline, jonka avulla Taleban hankkii oikeutusta sodalleen Yhdysvaltoja vastaan. Niitä katsottuaan jopa koulutetut ja valistuneet ihmiset päätyvät kannattamaan Talebania", Ali kertoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia