Syyriasta Irakiin paenneiden määrä yllätti avustajat | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Syyriasta Irakiin paenneiden määrä yllätti avustajat

Viime viikonlopun aikana noin 30 000 syyrialaista pakeni aseellisten ryhmien välisiä taisteluja Tigrisjoen yli Irakin Kurdistaniin.

Avustusjärjestöt ovat yllättyneitä Syyrian koilis- ja pohjoisosista Irakin Kurdistaniin paenneiden määrästä. Viime viikon lopussa Tigrisjoen ylittäneiden määrä laskettiin alkusi sadoissa, pian tuhansissa. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi 30 000 pakolaisen saapuneen rajan yli.

UNHCR:n Irakin edustaja Claire Bourgeois on hämmästynyt mittavasta pakolaismäärästä. Hänen mukaansa viime päivien aikana tapahtunut syyrialaisten joukkopako "on jotakin sellaista, mitä emme ole koskaan aikaisemmin olleet todistamassa Irakissa."

Useat pakolaiset ovat kertoneet lähteneensä pakoon aseellisten ryhmittymien välisiä taisteluja sekä lisääntynyttä jännittyneisyyttä Syyrian pohjoisosissa.

UNHCR:n mukaan suurin osa saapuneista on naisista, lapsista ja vanhuksista koostuvia perheitä, pääosin Alepposta, Hassakesta ja sen lähialueilta. Pelastakaa Lapset -järjestön hätäavusta vastaavan Alan Paulin mukaan noin puolet pakolaisista on lapsia, jotka "ovat kokeneet sellaista, mitä lasten ei pitäisi kokea".

Avustustyöntekijät ovat raportoineet epätoivoisista kohtauksista, kun kesähelteen uuvuttamat pakolaiset ovat ylittäneet Tigrisin yli rakennetun ponttonisillan.

UNHCR on yhteistyökumppaneidensa kanssa rakentanut rajanylityspaikoille pakolaisille väliaikaissuojia, joissa he voivat odottaa kuljetusta eteenpäin. Pakolaisille on myös järjestetty ruoan ja veden jakelu.

Uusien pakolaisten myötä syyrialaispakolaisten kokonaismäärä Irakissa on UNHCR:n mukaan yli 150 000 ja kaikkiaan 1,9 miljoonaa syyrialaista on paennut sen naapurimaihin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia