Syyriassa laki suojaa pahoinpitelijää | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Syyriassa laki suojaa pahoinpitelijää

Iman Wannuss naitettiin 21-vuotiaana läheiselle sukulaismiehelle. Hän luopui työpaikastaan ja kasvatti kolme lasta rakkaudettomassa ja väkivaltaisessa avioliitossa.

Iman Wannuss naitettiin 21-vuotiaana läheiselle sukulaismiehelle. Hän luopui työpaikastaan ja kasvatti kolme lasta rakkaudettomassa ja väkivaltaisessa avioliitossa.

"Mieheni hakkasi minua ilman syytä, vain koska hänellä oli stressiä, joskus jopa lasten nähden", Wannuss kertoo.

Kun Wannuss joutui ensiapuun kasvoruhjeiden vuoksi, hän kieltäytyi kertomasta lääkärille, että mies oli viiltänyt maljakolla.

"Se olisi vain pahentanut asioita. He olisivat vieneet mieheni vankilaan, ja sieltä päästyään hän olisi voinut aiheuttaa minulle vielä enemmän harmia. Pelkäsin miestäni, ja häpesin."

Lopulta Wannussin lapset patistivat hänet hakemaan eroa islamilaisessa tuomioistuimessa. Nainen sai eron, mutta hänen piti luopua kaikista oikeuksistaan ja omaisuusvaateista.

"Syyriassa suhtaudutaan hyvin kielteisesti avioeroon, ja naisia syytetään kaiken aikaa", hän sanoo.

Laki syrjii naisia

Wannussin tarina on hyvin yleinen Syyriassa. Lait ovat syrjiviä ja painottavat perheen kunniaa.

Syyria allekirjoitti vuonna 2002 naisten syrjinnän vastaisen YK-sopimuksen, mutta varauksin.

Syyrian laki sallii muslimien, druusien ja kristittyjen lahkojen soveltaa omaa uskonnollista säännöstöään avioliitto-, avioero- ja huoltajuuskysymyksissä.

Säännöt vaihtelevat uskonnoittain. Jotkut sallivat avioliiton 13-vuotiaille tytöille tai miehelle neljä vaimoa ja helpon eron.

Joskus avioero on naiselle mahdoton, useimmiten se on vain äärimmäisen vaikea saada. Perintö- ja huoltajuuskysymyksissä miehet hyötyvät yli lahkorajojen.

Pahoinpitelijä pääsee vähällä

Siviilisäätylakia yritettiin 2009 muuttaa entistä vanhoillisempaan suuntaan, mutta naisaktivistit ja Syyrian perheasiainkomissio torjuivat muutoksen.

Nykyinen laki kuitenkin säilyy. Vaikka Syyria rankaisee ankarasti ihmiskaupasta ja prostituutiosta, naisen pahoinpitelystä pääsee liki rangaistuksetta.

Alle 12-vuotiaan tytön raiskauksesta voi saada linnaa jopa 21 vuotta. Jos mies raiskaa aikuisen naisen, hänet voidaan vapauttaa syytteistä, mikäli nainen suostuu menemään hänen kanssaan naimisiin. Usein nainen suostuu, häpeän tai painostuksen vuoksi.

Mies voidaan jättää rankaisematta puolisonsa tai naispuolisen sukulaisensa murhasta tai pahoinpitelystä, jos hän voi osoittaa naisen harjoittaneen avioliiton ulkopuolista seksiä tai olleen muuten epäilyttävässä tilanteessa.

Kiista "kunniamurhista"

Vuonna 2009 Syyrian presidentti Bashar al-Assad pidensi tuomiota niin sanotuista kunniarikoksista kahteen vuoteen. Ihmisoikeusaktivistien mukaan se ei riitä. He vaativat lieventävien pykälien poistoa.

"Kunniamurhien jäljittäminen on vaikeaa, koska usein niitä ei rekisteröidä kunniarikoksina tai tehdä julkisesti", naisten al-Thara-nettilehden päätoimittaja Yahua al-Aus sanoo. Hän epäilee, että kunniamurhia saatetaan tehdä vuodessa jopa satoja.

Nettilehden sivuilla naiset voivat pyytää ilmaisia neuvoja oikeusoppineilta, psykologeilta ja sosiaalityöntekijöiltä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia