Syyrian rauhankokous herättää järjestöissä varovaista toivoa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Syyrian rauhankokous herättää järjestöissä varovaista toivoa

Neuvotteluja ei saa käydä vain neuvottelujen vuoksi, muistuttaa avustusjärjestö Oxfam.

Kansainväliset avustusjärjestöt suhtautuvat toiveikkaasti YK:n pääsihteerin viimeviikkoiseen ilmoitukseen järjestää tammikuussa Syyrian rauhankokous. Ne muistuttavat etenkin avun perille saamisen tärkeydestä.

"Ilmoitus voi tarkoittaa tärkeää askelta päivittäisen tappamisen, pakolaisuuden ja kärsimyksen lopettamisessa. Mutta neuvotteluja ei saa pitää vain neuvotteluiden vuoksi, vaan niitä pitää tukea toimilla, jotka todella vaikuttavat tavallisten syyrialaisten elämään", sanoo Oxfamin Lähi-idän ohjelmista vastaava Nigel Timmings.

Syyrian konfliktissa on kuollut yli 100 000 ihmistä, ja lähes yhdeksän miljoonaa on joutunut pakenemaan. Kansainvälisen World Visionin mukaan konfliktissa on kuollut ainakin 7 000 lasta. Järjestö vaatii Syyriaan välitöntä tulitaukoa.

"Neuvottelut ovat Syyrian lapsille paras mahdollisuus yli kahteen vuoteen saada tulevaisuus, jossa ei ole pelkoa eikä väkivaltaa. -- Turvallisuusneuvoston ja muiden johtajien on näytettävä olevansa valmiita vaatimaan rauhaa välittömästi ja tuettava humanitaarisia toimia", järjestön Lähi-idän ohjelmien johtaja Conny Lenneberg sanoo.

Pelastakaa Lapset -järjestö vaatii avun perille saamisen lisäksi myös sairaaloiden ja koulujen pommittamisen lopettamista sekä räjähteiden käytön kieltämistä asuinalueilla.

Genevessä 22.1. pidettävä Syyrian rauhankokous on ensimmäinen yritys saada rauha yli kaksi vuotta kestäneen sisällissodan runtelemaan maahan. Maan tärkein oppositioryhmä kansallinen neuvosto on ilmoittanut osallistuvansa kokoukseen, mutta kapinallisryhmä Vapaan Syyrian armeija ei. Myöskään presidentti Bashar al-Assad ei osallistu kokoukseen henkilökohtaisesti.

Neuvotteluja varjostaa myös se, että Syyrian hallinto on ilmoittanut, ettei al-Assadin väistymisestä edes keskustella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia