Syyrian pakolaisia odotetaan myös Eurooppaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Syyrian pakolaisia odotetaan myös Eurooppaan

Yli 200 000 syyrialaista on paennut sekasortoa naapurimaihin ja pakolaisia on alkanut saapua myös Eurooppaan.

Tuhannet syyrialaiset ovat paenneet maasta kansannousun aiheuttamaa sekasortoa viimeisen 18 kuukauden aikana. Pelkästään viime viikon aikana Syyrian naapurimaihin Jordaniaan, Irakiin, Libanoniin ja etenkin Turkkiin pakeni yhteensä 30 000 ihmistä, kertoo Pelastakaa Lapset.

Pakolaisaallon kasvaessa turvapaikkaa haetaan naapurimaiden lisäksi myös Kreikasta ja muualta Euroopasta. Eurostatin mukaan tänä vuonna jo 12 325 syyrialaista on hakenut turvapaikkaa EU:n alueelta, raportoi AlertNet.

AlertNetin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan pelkästään Ruotsin odottaa 17 000 syyrialaista turvapaikanhakijaa tänä ja ensi vuonna. Tämän vuoden aikana syyrialaisista on jo tullut suurin turvapaikkaa hakeva ryhmä maassa. Vastaavaa kasvua odotetaan myös muihin Euroopan maihin.

Asiantuntijat ovat kehottaneet Euroopan Unioinia helpottamaan syyrialaisten turvapaikan saamista.

"Kaikki Syyriasta tulevat pitäisi laskea pakolaisiksi, vaikka heillä ei olisikaan pakolaisstatusta", sanoo The Migration Policy Centren ajatushautomon johtaja Philippe Fargues.

Pelko laittoman maahantulon kasvusta on saanut Kreikan tiukentamaan rajavalvontaansa Turkkiin. EU:n rajavalvonnnan mukaan kiinni jääneiden laittomien pakolaisten määrä on kaksitoistakertaistunut viimeisen puolen vuoden aikana, EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontex kertoi AlertNetille.

Yli 18 000 ihmistä, pääasiassa siviilejä, on kuollut presidentti Bashar al-Assadia vastaan nousseessa kansannousussa. Väkivaltaisuudet ovat myös kasvaneet viime viikkoina entisestään eri puolilla maata. YK:n humanitaarisen järjestö OCHA:n mukaan tällä hetkellä yli 2,5 miljoonaa ihmistä on pikaisen hätäavun tarpeessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia