Syyrian lapsisotilaiden joukossa jopa vain 7-vuotiaita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Syyrian lapsisotilaiden joukossa jopa vain 7-vuotiaita

Yhä nuoremmat lapset joutuvat taisteluihin, ja kolmasosa maan lapsista on elänyt koko elämänsä sodan vaikutuspiirissä, kertoo Unicef.

Yhä nuorempia lapsia värvätään Syyrian sisällissodan osapuolten joukkoihin yhä vaarallisempiin tehtäviin, kertoo YK:n lastenrahasto Unicef tuoreessa raportissaan.

Lapsisotilaita on käytetty viisi vuotta kestäneen konfliktin alusta asti, mutta viime vuonna jo yli puolet värvätyistä oli alle 15-vuotiaita, kun edellisvuonna osuus oli alle 20 prosenttia. Lapset esimerkiksi osallistuvat taisteluihin, kuljettavat aseita, vartioivat tarkastuspisteitä ja jopa teloittavat, raportissa kerrotaan.

Yhteensä Syyrian sodasta kärsii noin 8,4 miljoonaa lasta maan sisällä ja sen lähialueilla, mikä tarkoittaa yli 80:tä prosenttia maan lapsiväestöstä. Noin kolmasosa kaikista maan lapsista on elänyt koko ikänsä sodan vaikutuspiirissä, Unicef arvioi. Samalla lähes kolme miljoonaa lasta on jäänyt pois koulusta ja seitsemän miljoonaa pudonnut köyhyyteen.

"Viiden sotavuoden aikana miljoonat lapset ovat joutuneet kasvamaan liian nopeasti ja varhain. Lapset sotivat aikuisten sotaa, jäävät pois koulusta, ja monien on pakko mennä töihin. Monet tytöt joutuvat varhain naimisiin", Unicefin Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan aluetoimiston johtaja Peter Salama sanoo järjestön tiedotteessa.

Lasten tilanne on vaikea myös saarretuilla alueilla. Pelastakaa Lapset -järjestön viimeviikkoisen raportin mukaan saarretuissa kaupungeissa sairaita lapsia kuolee tarkastuspisteille, koska apua ei saa ajoissa. Ruuasta on pulaa, koulua käydään kellareissa ja lapset kärsivät muun muassa masennuksesta.

Syyrian konfliktista on määrä aloittaa YK-johtoiset rauhanneuvottelut tänään maanantaina Genevessä. Neuvotteluiden alkua on vaikeuttanut kuitenkin etenkin kiista presidentti Bashar al-Assadin asemasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia