Uutiset Ihmisoikeuspolitiikka Suomessa

Suomi vastasi YK:n ihmisoikeussuosituksiin – translakiin ei muutosta

Suomi jättää hyväksymättä edelliskierrosta suuremman määrän YK:n ihmisoikeusneuvoston suosituksia.
Ilmapalloja Helsinki Pride -mielenosoituksessa vuonna 2017
Järjestöt kritisoivat Suomen kantaa transsukupuolisten oikeuksiin. Kuvassa Helsinkin Priden tunnelmia kesällä 2017. (Kuva: Jonas Tana / CC BY-NC-ND 2.0)

Suomi on julkaissut kantansa YK:n ihmisoikeusneuvoston alaisen työryhmän keväällä antamiin suosituksiin. Suomi hyväksyy neuvoston antamasta 153 suosituksesta 120 kokonaan ja 6 osittain. Tiedoksi otetaan 27 suositusta. Se tarkoittaa, että hyväksymättä jätetään nyt aiempaa suuri määrä suosituksia.

Kansalaisjärjestöt arvostelivat Suomen kantaa jo etukäteen. Ne muistuttivat viime viikolla, että edellisellä tarkastelukierroksella Suomi hylkäsi 78 suosituksesta vain viisi. Nyt kyseessä on niiden mukaan rimanalitus.

”Suomen hallitus on aiemmin korostanut rehellisten, todellista tilannetta kuvaavien vastausten tärkeyttä. Nyt Suomi viestii muille maille, ettei suosituksista tarvitse niin välittää. Lisäksi tämä on tyly viesti niille ihmisille, joiden ihmisoikeudet eivät tällä hetkellä Suomessa toteudu”, totesi Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila.

Erityistä kritiikkiä on herättänyt Suomen suhtautuminen transsukupuolisten oikeuksiin. Suomelle suositeltiin translain uudistamista, etenkin sterilisaatio- ja lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamista edellytyksenä sukupuolen juridiselle vahvistamiselle. Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on todennut vaatimuksen lisääntymiskyvyttömyydestä Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastaiseksi.

Suomen eilen julkaistussa kannassa translakiin liittyvät vaatimukset kuitenkin ainoastaan merkitään tiedoksi – ei siis hyväksytä. Perustelujen mukaan asiasta on keskusteltu ja lainsäädännön uudistamista varten asetettiin työryhmä. Hallitus ei kuitenkaan ole päässyt yksimielisyyteen asian esittelemisestä eduskunnalle, perusteluissa todetaan.

Translain uudistaminen oli edellisen hallituksen asialistalla. Uudistus kuitenkin kaatui erimielisyyksiin.

Järjestöt kritisoivat myös Suomen ylimalkaisia vastauksia muihin suosituksiin.

”Esimerkiksi turvakotien lisärahoitukseen liittyvään suositukseen vastataan ykskantaan, että valtio rahoittaa turvakoteja. Kuitenkin on tiedossa, että turvakotipaikkojen määrä on nykyisellään täysin riittämätön”, järjestöjen kannanotossa todetaan.

Suositukset ovat osa ihmisoikeuksien yleismaailmallista määräaikaistarkastelua. Se on YK:n ihmisoikeusneuvoston käyttämä mekanismi, jonka avulla tarkastellaan kaikkien YK:n jäsenvaltioiden ihmisoikeusvelvoitteiden toteutumista neljän vuoden aikana. Suomi sai omat suosituksensa toukokuussa. Kyseessä oli kolmas tarkastelukierros.

Ihmisoikeuspolitiikka Suomessa ihmisoikeudetgenderseksuaalisuus Suomi Ihmisoikeusliitto

Lue myös

Mielenosoittaja pitelee It's a dress, not a yes -kylttiä

Seksi ilman suostumusta on raiskaus – miksi vain yhdeksän Euroopan valtiota myöntää tämän?

Arviolta yhdeksän miljoonaa naista EU:ssa on raiskattu 15 vuotta täytettyään. Määrä on järkyttävä. Yhtä hälyttävä on tieto siitä, että vain harvat eurooppalaiset valtiot suhtautuvat raiskaukseen sen vaatimalla vakavuudella – sekä lainsäädännössä että käytännössä, kirjoittaa Amnestyn tutkija Anna Błuś.
Suomen lippu

Ihmisoikeusliitto: Suomen pitää tutkia vähemmistöihin kohdistuneet historialliset vääryydet

Historian vääryyksillä on yhteys myös tämän päivän rakenteelliseen syrjintään, todettiin eilen järjestetyssä  Ihmisoikeusliiton kevätseminaarissa.
Käsiraudoista vapautuvat kädet

Pakkoavioliittojen kriminalisoimista vaativa vetoomus luovutettiin oikeusministerille

Lähes 5 500 ihmistä allekirjoitti Ihmisoikeusliiton vetoomuksen, jossa vaaditaan Suomelta rikoslain muuttamista ja pakkoavioliittojen kriminalisointia. Tällä hetkellä lainsäädäntö ei kata kaikkia pakkoavioliiton muotoja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.