Uutiset Israelin siirtokunnat

Suomi varoittaa yrityksiä liiketoiminnasta Israelin siirtokunnissa

EU-maissa yhteisesti sorvattu tiedonanto varoittaa Israelin siirtokuntiin liittyvistä talous-, ihmisoikeus- ja maineriskeistä. Samaan aikaan tilanne Gazassa on kärjistynyt lähelle avointa sotaa.
(Kuva: Decode Jerusalem / cc 2.0)

Suomen ulkoministeriö varoittaa suomalaisia Israelin laittomissa siirtokunnissa toimimisen riskeistä. Kansalaisille ja yrityksille suunnatun tiedonannon mukaan taloudellinen toiminta siirtokunnissa tai niiden hyödyksi sisältää juridisia ja taloudellisia riskejä sekä maineriskejä.

"Mahdolliset kansainvälisen humanitaarisen oikeuden sekä ihmisoikeuksia koskevan kansainvälisen oikeuden loukkaukset tulee myös pitää mielessä", tiedonannossa muistutetaan.

Samantyyppisen lausunnon on antanut pääosin kesä- ja heinäkuussa myös 16 muuta EU-maata, mukana esimerkiksi Iso-Britannia, Ranska ja Espanja. Suomi julkisti tiedonannon viime viikolla yhdessä usean  muun EU-maan kanssa.

Israelilaislehti Haaretzin mukaan osa EU-maista, muun muassa Viro ja Unkari, eivät aio julkaista vastaavaa tiedonantoa.

Tilanne kärjistyy

EU:n Israelin suurlähettiläs Lars Faaborg-Andersen on kommentoinut tiedonantoa sanomalla, että unioni on menettämässä kärsivällisyytensä, koska Israel ei puutu sen huolenaiheisiin. Siksi unioni toteuttaa politiikkaansa nyt aiempaa johdonmukaisemmin, hän sanoi Haaretzin mukaan.

Ulkoministeriön Lähi-idän rauhanneuvotteluprosessin tiiminvetäjän, lähetystöneuvos Marja Rosvallin mukaan tiedonanto julkaistiin juuri nyt myös siksi, ettei kesken olleita rauhanneuvotteluita haluttu häiritä. Israelin ja palestiinalaisten väliset rauhanneuvottelut päättyivät tuloksetta huhtikuussa.

"Tässä toimeenpannaan EU:ssa aiemmin tehtyjä Lähi-idän rauhanprosessia koskevia päätöksiä, joilla pyritään tukemaan osapuolia löytämään neuvotteluratkaisu. Siirtokunnat ovat kansainvälisen lain vastaisia, joten on aiheellista tiedottaa kansalaisille ja liike-elämälle, että kaikenlainen toiminta siirtokunnissa on epävakaalla pohjalla", Rosvall sanoo.

Israelin ja palestiinalaisten välit alkoivat kiristyä jälleen kesäkuussa kolmen israelilaisnuoren ja yhden palestiinalaisnuoren murhien vuoksi. Myös iskut Israelin ja Gazan välillä ovat tihentyneet lähelle avointa sotaa. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ilmaisi eilen huolensa tilanteen kärjistymisestä.

Ei boikottikehotus

Rosvall korostaa, ettei tiedonannossa ole kyse boikottikehotuksesta, vaan nimenomaan tiedottamisesta yrityksille.

"Jos sinne halutaan lähteä, pitää tuntea riskit. Esimerkiksi omistussuhteet voivat muuttua riippuen siitä, millainen jonain päivänä neuvoteltava rauhansopimus on", hän muistuttaa.

Rosvallin mukaan Suomi ei aio aktiivisesti viedä ohjetta eteenpäin. Mikäli tietoon tulee suomalaisia yrityksiä, jotka toimivat siirtokunnissa, niitä informoidaan asianmukaisesti.

Finnwatch-järjestön vuonna 2012 julkaiseman raportin mukaan esimerkiksi suomalaiset eläkeyhtiöt ovat investoineet siirtokunnissa toimiviin firmoihin. Suomessa myös myydään siirtokunnista tulevia tuotteita.

Viime vuosina osa EU-maista on ryhtynyt omiin toimiin siirtokuntapolitiikan suitsimiseksi ja rauhanneuvottelujen edistämiseksi.  Myös EU-tasolla on lupailtu ohjetta esimerkiksi siirtokunnista EU-markkinoille tulevien tuotteiden merkitsemisestä.

Rosvallin mukaan merkintäohjeessa ei ole EU-tasolla viime aikoina kuitenkaan edistytty muun muassa rauhanneuvotteluiden takia. Suomessa asiasta on lähinnä keskusteltu, mutta Suomi katsoo muiden EU-maiden tavoin, että asiassa on edettävä EU-vetoisesti, hän arvioi.

Rosvallin kommentteja poistettu ja täsmennetty 10.7.

Israelin siirtokunnat EUkonfliktitalous IsraelPalestiina Ulkoministeriö

Lue myös

Ma'ale Adumimin laiton juutalaissiirtokunta Palestiinalaisalueella

Amnesty: Netin turistifirmat ohjaavat matkailijoita Israelin laittomiin siirtokuntiin – Airbnb:llä on yhä kohteita miehitetyllä Palestiinalaisalueella

Majoituspalvelu Airbnb lupasi viime vuoden lopulla lopettaa kohteidensa markkinoinnin laittomissa siirtokunnissa miehitetyllä Länsirannalla. Lupausta ei ole vielä toteutettu eikä se myöskään koskenut Itä-Jerusalemia. Myös muut netin varausfirmat markkinoivat kohteita siirtokunnissa ja osallistuvat siten siirtokuntien laajentamiseen, sanoo Amnesty.
Rakennuksia valtatien varrella, Länsiranta

Raportti: Israelin pankit tekevät bisnestä Palestiinan laittomissa siirtokunnissa

Israelin suurimmat pankit rahoittavat rakennushankkeita ja myöntävät lainoja siirtokunnille, jotka on rakennettu palestiinalaisten maille, kritisoi Human Rights Watch.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset