Uutiset Israelin siirtokunnat

Suomi varoittaa yrityksiä liiketoiminnasta Israelin siirtokunnissa

EU-maissa yhteisesti sorvattu tiedonanto varoittaa Israelin siirtokuntiin liittyvistä talous-, ihmisoikeus- ja maineriskeistä. Samaan aikaan tilanne Gazassa on kärjistynyt lähelle avointa sotaa.
(Kuva: Decode Jerusalem / cc 2.0)

Suomen ulkoministeriö varoittaa suomalaisia Israelin laittomissa siirtokunnissa toimimisen riskeistä. Kansalaisille ja yrityksille suunnatun tiedonannon mukaan taloudellinen toiminta siirtokunnissa tai niiden hyödyksi sisältää juridisia ja taloudellisia riskejä sekä maineriskejä.

"Mahdolliset kansainvälisen humanitaarisen oikeuden sekä ihmisoikeuksia koskevan kansainvälisen oikeuden loukkaukset tulee myös pitää mielessä", tiedonannossa muistutetaan.

Samantyyppisen lausunnon on antanut pääosin kesä- ja heinäkuussa myös 16 muuta EU-maata, mukana esimerkiksi Iso-Britannia, Ranska ja Espanja. Suomi julkisti tiedonannon viime viikolla yhdessä usean  muun EU-maan kanssa.

Israelilaislehti Haaretzin mukaan osa EU-maista, muun muassa Viro ja Unkari, eivät aio julkaista vastaavaa tiedonantoa.

Tilanne kärjistyy

EU:n Israelin suurlähettiläs Lars Faaborg-Andersen on kommentoinut tiedonantoa sanomalla, että unioni on menettämässä kärsivällisyytensä, koska Israel ei puutu sen huolenaiheisiin. Siksi unioni toteuttaa politiikkaansa nyt aiempaa johdonmukaisemmin, hän sanoi Haaretzin mukaan.

Ulkoministeriön Lähi-idän rauhanneuvotteluprosessin tiiminvetäjän, lähetystöneuvos Marja Rosvallin mukaan tiedonanto julkaistiin juuri nyt myös siksi, ettei kesken olleita rauhanneuvotteluita haluttu häiritä. Israelin ja palestiinalaisten väliset rauhanneuvottelut päättyivät tuloksetta huhtikuussa.

"Tässä toimeenpannaan EU:ssa aiemmin tehtyjä Lähi-idän rauhanprosessia koskevia päätöksiä, joilla pyritään tukemaan osapuolia löytämään neuvotteluratkaisu. Siirtokunnat ovat kansainvälisen lain vastaisia, joten on aiheellista tiedottaa kansalaisille ja liike-elämälle, että kaikenlainen toiminta siirtokunnissa on epävakaalla pohjalla", Rosvall sanoo.

Israelin ja palestiinalaisten välit alkoivat kiristyä jälleen kesäkuussa kolmen israelilaisnuoren ja yhden palestiinalaisnuoren murhien vuoksi. Myös iskut Israelin ja Gazan välillä ovat tihentyneet lähelle avointa sotaa. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ilmaisi eilen huolensa tilanteen kärjistymisestä.

Ei boikottikehotus

Rosvall korostaa, ettei tiedonannossa ole kyse boikottikehotuksesta, vaan nimenomaan tiedottamisesta yrityksille.

"Jos sinne halutaan lähteä, pitää tuntea riskit. Esimerkiksi omistussuhteet voivat muuttua riippuen siitä, millainen jonain päivänä neuvoteltava rauhansopimus on", hän muistuttaa.

Rosvallin mukaan Suomi ei aio aktiivisesti viedä ohjetta eteenpäin. Mikäli tietoon tulee suomalaisia yrityksiä, jotka toimivat siirtokunnissa, niitä informoidaan asianmukaisesti.

Finnwatch-järjestön vuonna 2012 julkaiseman raportin mukaan esimerkiksi suomalaiset eläkeyhtiöt ovat investoineet siirtokunnissa toimiviin firmoihin. Suomessa myös myydään siirtokunnista tulevia tuotteita.

Viime vuosina osa EU-maista on ryhtynyt omiin toimiin siirtokuntapolitiikan suitsimiseksi ja rauhanneuvottelujen edistämiseksi.  Myös EU-tasolla on lupailtu ohjetta esimerkiksi siirtokunnista EU-markkinoille tulevien tuotteiden merkitsemisestä.

Rosvallin mukaan merkintäohjeessa ei ole EU-tasolla viime aikoina kuitenkaan edistytty muun muassa rauhanneuvotteluiden takia. Suomessa asiasta on lähinnä keskusteltu, mutta Suomi katsoo muiden EU-maiden tavoin, että asiassa on edettävä EU-vetoisesti, hän arvioi.

Rosvallin kommentteja poistettu ja täsmennetty 10.7.

Israelin siirtokunnat EUkonfliktitalous IsraelPalestiina Ulkoministeriö

Lue myös

Ma'ale Adumimin laiton juutalaissiirtokunta Palestiinalaisalueella

Amnesty: Netin turistifirmat ohjaavat matkailijoita Israelin laittomiin siirtokuntiin – Airbnb:llä on yhä kohteita miehitetyllä Palestiinalaisalueella

Majoituspalvelu Airbnb lupasi viime vuoden lopulla lopettaa kohteidensa markkinoinnin laittomissa siirtokunnissa miehitetyllä Länsirannalla. Lupausta ei ole vielä toteutettu eikä se myöskään koskenut Itä-Jerusalemia. Myös muut netin varausfirmat markkinoivat kohteita siirtokunnissa ja osallistuvat siten siirtokuntien laajentamiseen, sanoo Amnesty.
Rakennuksia valtatien varrella, Länsiranta

Raportti: Israelin pankit tekevät bisnestä Palestiinan laittomissa siirtokunnissa

Israelin suurimmat pankit rahoittavat rakennushankkeita ja myöntävät lainoja siirtokunnille, jotka on rakennettu palestiinalaisten maille, kritisoi Human Rights Watch.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Auringonlasku tai -nousu joen ja metsän yllä

Brasilian keräilijäväestö elää metsistä ja kasvattaa Suomessakin tunnettuja superfoodeja – Presidentti Jair Bolsonaro on kuitenkin tavallista suurempi uhka, sanoo keräilijöiden liiton johtaja Joaquim Belo

Muun muassa kumin- ja marjojenkeräämisestä elävät keräilijät ovat riippuvaisia Amazonin sademetsistä elinkeinonaan. Samalla Amazonista on riippuvainen myös koko muu maailma, muistuttaa Suomessa vieraillut Joaquim Belo.
Ylen toimittaja Pasi Toivonen somalialaisten toimittajien kanssa

Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali

Somalian kansallisen tv-kanavan johtaja Liban Abdi Ali haaveilee samanlaisesta yleisradiosta kuin Suomessakin on. Siihen on vielä pitkä matka sekä konfliktin, politiikan että resurssipulan vuoksi. Viime vuosina Somalian lehdistönvapaus on kuitenkin parantunut.
Kukkia kallionraossa

Syyriassa mielivaltaisia pidätyksiä ja katoamisia hallituksen valtaamilla alueilla – HRW: Mikään ei ole muuttunut al-Assadin hallinnossa

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Syyrian tiedusteluviranomaiset ovat viime elokuun jälkeen pidättäneet mielivaltaisesti satoja ihmisiä kapinallisilta takaisin vallatuilla alueilla.
Silmänkantamattomiin jatkuva siirtolaisjono tiellä Meksikossa

Meksikoon tulevien siirtolaisten määrä kasvaa rajusti – Kolmasosa lapsia ja nuoria

Ennätysmäiset yli 400 000 henkeä ylitti Meksikon etelärajan tammi-huhtikuussa. Valtaosa on lähtöisin väkivallan piinaamista Keski-Amerikan maista, ja päämääränä suurimmalla osalla on Yhdysvallat.
Ihmisiä Maailma kylässä -festivaaleilla Kaisaniemen puistossa

Maailma kylässä -festivaaleilla teemana ilmastonmuutos – Sähkönä jätteistä tehtyä dieseliä

Viikonloppuna järjestettävä Maailma kylässä -festivaali juhlii 20-vuotista taivaltaan ajankohtaisesti ilmastonmuutosteemalla. Myös sunnuntain europarlamenttivaalit näkyvät ohjelmistossa.

Luetuimmat

Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista
Kahden sadekauden epäonnistuminen uhkaa johtaa kriisiin Somaliassa – Avustusrahoista alle viidennes kasassa