Uutiset Israelin siirtokunnat

Suomi varoittaa yrityksiä liiketoiminnasta Israelin siirtokunnissa

EU-maissa yhteisesti sorvattu tiedonanto varoittaa Israelin siirtokuntiin liittyvistä talous-, ihmisoikeus- ja maineriskeistä. Samaan aikaan tilanne Gazassa on kärjistynyt lähelle avointa sotaa.
(Kuva: Decode Jerusalem / cc 2.0)

Suomen ulkoministeriö varoittaa suomalaisia Israelin laittomissa siirtokunnissa toimimisen riskeistä. Kansalaisille ja yrityksille suunnatun tiedonannon mukaan taloudellinen toiminta siirtokunnissa tai niiden hyödyksi sisältää juridisia ja taloudellisia riskejä sekä maineriskejä.

"Mahdolliset kansainvälisen humanitaarisen oikeuden sekä ihmisoikeuksia koskevan kansainvälisen oikeuden loukkaukset tulee myös pitää mielessä", tiedonannossa muistutetaan.

Samantyyppisen lausunnon on antanut pääosin kesä- ja heinäkuussa myös 16 muuta EU-maata, mukana esimerkiksi Iso-Britannia, Ranska ja Espanja. Suomi julkisti tiedonannon viime viikolla yhdessä usean  muun EU-maan kanssa.

Israelilaislehti Haaretzin mukaan osa EU-maista, muun muassa Viro ja Unkari, eivät aio julkaista vastaavaa tiedonantoa.

Tilanne kärjistyy

EU:n Israelin suurlähettiläs Lars Faaborg-Andersen on kommentoinut tiedonantoa sanomalla, että unioni on menettämässä kärsivällisyytensä, koska Israel ei puutu sen huolenaiheisiin. Siksi unioni toteuttaa politiikkaansa nyt aiempaa johdonmukaisemmin, hän sanoi Haaretzin mukaan.

Ulkoministeriön Lähi-idän rauhanneuvotteluprosessin tiiminvetäjän, lähetystöneuvos Marja Rosvallin mukaan tiedonanto julkaistiin juuri nyt myös siksi, ettei kesken olleita rauhanneuvotteluita haluttu häiritä. Israelin ja palestiinalaisten väliset rauhanneuvottelut päättyivät tuloksetta huhtikuussa.

"Tässä toimeenpannaan EU:ssa aiemmin tehtyjä Lähi-idän rauhanprosessia koskevia päätöksiä, joilla pyritään tukemaan osapuolia löytämään neuvotteluratkaisu. Siirtokunnat ovat kansainvälisen lain vastaisia, joten on aiheellista tiedottaa kansalaisille ja liike-elämälle, että kaikenlainen toiminta siirtokunnissa on epävakaalla pohjalla", Rosvall sanoo.

Israelin ja palestiinalaisten välit alkoivat kiristyä jälleen kesäkuussa kolmen israelilaisnuoren ja yhden palestiinalaisnuoren murhien vuoksi. Myös iskut Israelin ja Gazan välillä ovat tihentyneet lähelle avointa sotaa. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ilmaisi eilen huolensa tilanteen kärjistymisestä.

Ei boikottikehotus

Rosvall korostaa, ettei tiedonannossa ole kyse boikottikehotuksesta, vaan nimenomaan tiedottamisesta yrityksille.

"Jos sinne halutaan lähteä, pitää tuntea riskit. Esimerkiksi omistussuhteet voivat muuttua riippuen siitä, millainen jonain päivänä neuvoteltava rauhansopimus on", hän muistuttaa.

Rosvallin mukaan Suomi ei aio aktiivisesti viedä ohjetta eteenpäin. Mikäli tietoon tulee suomalaisia yrityksiä, jotka toimivat siirtokunnissa, niitä informoidaan asianmukaisesti.

Finnwatch-järjestön vuonna 2012 julkaiseman raportin mukaan esimerkiksi suomalaiset eläkeyhtiöt ovat investoineet siirtokunnissa toimiviin firmoihin. Suomessa myös myydään siirtokunnista tulevia tuotteita.

Viime vuosina osa EU-maista on ryhtynyt omiin toimiin siirtokuntapolitiikan suitsimiseksi ja rauhanneuvottelujen edistämiseksi.  Myös EU-tasolla on lupailtu ohjetta esimerkiksi siirtokunnista EU-markkinoille tulevien tuotteiden merkitsemisestä.

Rosvallin mukaan merkintäohjeessa ei ole EU-tasolla viime aikoina kuitenkaan edistytty muun muassa rauhanneuvotteluiden takia. Suomessa asiasta on lähinnä keskusteltu, mutta Suomi katsoo muiden EU-maiden tavoin, että asiassa on edettävä EU-vetoisesti, hän arvioi.

Rosvallin kommentteja poistettu ja täsmennetty 10.7.

Israelin siirtokunnat EUkonfliktitalous IsraelPalestiina Ulkoministeriö

Lue myös

Ma'ale Adumimin laiton juutalaissiirtokunta Palestiinalaisalueella

Amnesty: Netin turistifirmat ohjaavat matkailijoita Israelin laittomiin siirtokuntiin – Airbnb:llä on yhä kohteita miehitetyllä Palestiinalaisalueella

Majoituspalvelu Airbnb lupasi viime vuoden lopulla lopettaa kohteidensa markkinoinnin laittomissa siirtokunnissa miehitetyllä Länsirannalla. Lupausta ei ole vielä toteutettu eikä se myöskään koskenut Itä-Jerusalemia. Myös muut netin varausfirmat markkinoivat kohteita siirtokunnissa ja osallistuvat siten siirtokuntien laajentamiseen, sanoo Amnesty.
Rakennuksia valtatien varrella, Länsiranta

Raportti: Israelin pankit tekevät bisnestä Palestiinan laittomissa siirtokunnissa

Israelin suurimmat pankit rahoittavat rakennushankkeita ja myöntävät lainoja siirtokunnille, jotka on rakennettu palestiinalaisten maille, kritisoi Human Rights Watch.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.
Nainen lattialla käsin kudotun maton päällä

Satavuotias Afganistan on maailman vaarallisin maa – Dokumenttiteatteriesitys jäljittää pakolaisuuden syitä

Afganistan 100 – the years of interdependence -dokumenttiteatteriesitys kuvaa väkevästi Afganistanin nykyhetkeä ja historiaa. Suomessa vierailleen Kabulin yliopiston dekaanin Jawida Ahmadin mukaan afganistanilaiset haluavat rauhaa enemmän kuin mitään muuta.
Valkoisiin haalareihin pukeutuneita ihmisiä pilvenpiirtäjän edessä

Raportti: Asefirmat kehittävät jo tappajarobotteja – ”Autonomiset aseet ovat siirtymässä sci-fistä todellisuuteen”

Autonomisten aseiden uhka kasvaa, sillä yhä useammat valtiot ovat lisänneet niiden kehittelyä viime vuosina, selviää PAX-rauhanjärjestön tutkimuksesta. Kyselytutkimuksen mukaan muun muassa suomalaisista suurin osa kannattaa niiden kieltämistä.