Uutiset Ilmastopolitiikka

"Suomi aikoo selvitä päästövähennyksistä numerokikkailulla"

TE-ministeriön ylijohtajan ilmastonmuutospuheet tyrmistyttivät Greenpeacen.
(Kuva: SalFalko / Flickr.com / cc 2.0)

Greenpeace on tyrmistynyt työ- ja elinkeinoministeriön reaktiosta hallitustenvälisen ilmastopaneeli IPCC:n suosituksiin päästöleikkausten tekemiseksi.

IPCC:n viikonloppuna julkaistussa raportissa suositellaan välittömiä toimenpiteitä tarvittaville päästöleikkauksille, jotta ilmaston lämpeneminen saadaan pidettyä kansainvälisesti sovitussa kahdessa celsiusasteessa.

IPCC:n raportin esittelytilaisuudessa Helsingissä puhunut TE-ministeriön ylijohtaja Esa Härmälän mukaan Suomi voi saavuttaa EU:n vuodelle 2050 asettaman 80 prosentin päästövähennystavoitteen vain, jos energiantuotantoon käytettävän biomassan päästökerroin pidetään jatkossakin nollana, hiilen talteenotto ja -säilöntäteknologioita otetaan käyttöön ja energiaa tuotetaan ydinvoimalla jatkossakin.

Greenpeacen mukaan on selvää, että päästövähennystavoitteiden saavuttaminen Suomessa edellyttää isoja lisäinvestointeja uusiutuviin energiamuotoihin. Ministeriön ylijohtajan kannan järjestö tyrmää viivyttelynä.

"Härmälän kommentti kertoo, että Suomi aikoo selvitä päästövähennyksistä kikkailemalla numeroilla ja luottamalla hiilen varastointiteknologiaan, joka ei ole vielä missään toiminnassa. Härmälä luottaa sokeasti ydinvoimaan, vaikka on selvää, että se ei tule viemään Suomea tarvittaviin päästövähennyksiin", Greenpeacen maajohtaja Sini Harkki toteaa.

Ilmastopolitiikka politiikkatalousilmastonmuutos Suomi Greenpeace

Lue myös

Mies kumartuneena kanavan varrella.

Selvitys: Köyhiin maihin suuntautuvaa ilmastorahoitusta ei seurata riittävän tarkasti – Suomen tukemien rahoittajien toiminnassa parantamisen varaa

Rikkaiden maiden pitäisi ohjata köyhille maille sata miljardia dollaria ilmastorahoitusta vuoteen 2020 mennessä. Rahoituksen vastuullisuutta on kuitenkin vaikea arvioida, käy ilmi Suomen Lähetysseuran selvityksestä.
Ihmisiä rivissä pöydän takana

Suomalaisjärjestöt: Madridin ilmastokokous loppui katastrofiin

Suuret saastuttajamaat asettivat politikoinnin ja fossiiliteollisuuden edut ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin edelle, moittivat järjestöt. ”Erityisesti Australia, Brasilia, Intia, Kiina, Saudi-Arabia, Venäjä ja Yhdysvallat keskittivät tarmonsa päätösten jarruttamiseen”, sanoo WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
Erivärisiä lippuja narulla, taustalla vuoret.

Entisten maaorjien asema on Nepalissa yhä surkea – Suomen Lähetysseura aloittaa uuden hankkeen vapautettujen orjien ihmisoikeuksien puolustamiseksi

Nepalin haliyat vapautettiin maaorjuudesta vuonna 2008, mutta monet eivät vieläkään tunne oikeuksiaan. Uusi EU:n rahoittama hanke kerää tietoa tilanteesta mobiilisovelluksen avulla.
Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.