Suomen ICT-toimiala maailman suurin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomen ICT-toimiala maailman suurin

Teollisuusmaiden ja vähiten kehittyneiden maiden erot digitaalisektorilla ovat edelleen valtavat, YK:n kehitysjärjestö UNCTAD sanoo.

Suomi on sijoittunut ykköseksi YK:n kauppa- ja kehitysjärjestö UNCTADin kansainvälisessä tietoyhteiskuntavertailussa.

UNCTADin 15. helmikuuta julkistetussa selvityksessä tutkittiin eri maiden tieto-ja viestintäteknologiasektoreita ja niiden osuutta maiden talouksissa. Vertailussa oli mukana 57 maata.

Listan kärjessä on Suomen lisäksi Ruotsi ja Israel kansantuotteeseen suhteutetulla arvolla, joka vastaa noin kymmentä prosenttia yksityisen sektorin työllistämistä ihmisistä. Häntäpäähän sijoittuivat Azerbaidžan, Kroatia ja Kazakstan, alle kahden prosentin osuudella.

Selvityksen tulokset osoittavat ettei ICT-alan taso ole kuitenkaan kehittynyt tasavertaisesti koko maailmassa. Vähiten kehittyneiden maiden tuottavuus tällä alalla on edelleen heikkoa, mikä näkyy myös siinä ettei yksikään näistä maista toimita tilastotietoja ICT-sektoreistaan, UNCTAD huomauttaa.

ICT on maailman nopeimmin kehittyvä teollisuuden ala. UNCTADin mukaan alan suurimmat vaikutukset kansantalouksiin näkyvät matalan tulotason maissa, jossa esimerkiksi Intian ICT-alan osuus bruttokansantuotteesta nousi 3,4 prosentista 5,9 prosenttiin vuosien 2001ja 2008 välillä. Keniassa puolestaan alan liikevaihto on kasvanut melkein räjähdysmäisesti viime vuosikymmenen aikana, vastaten lähes neljäsosasta maan talouskasvusta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia