Sudanin hallitus pommittaa siviilejä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sudanin hallitus pommittaa siviilejä

Hallitus pommittaa siviilejä Sudanin eteläosissa Etelä-Kordofanissa ja estää avustusjärjestöjen pääsyn alueelle, kertovat ihmisoikeusjärjestöt.

Sudanin hallituksen armeija pommittaa siviilialueita umpimähkään maan eteläosissa, Etelä-Kordofanissa, ja estää avun pääsyn paikalle, kertovat Amnesty International ja Human Rights Watch.

Elokuussa alueella vierailleiden järjestöjen tutkijoiden mukaan kesäkuun puolivälistä lähtien pommituksissa on kuollut ainakin 26 ihmistä ja haavoittunut vähintään nelisenkymmentä. Tutkijat näkivät hallituksen joukkojen lentävän Nuba-vuorten alueella pudottaen pommeja siviilien asuinalueille melkein päivittäin.

Sudanin hallituksen joukot ovat taistelleet aseistettuja oppositiovoimia vastaan Etelä-Kordofanissa kesäkuusta asti. Sudanin presidentti Omar al-Bashir, joka on etsintäkuulutettu sotarikoksista Darfurissa, julisti viime viikolla yksipuolisen aselevon, mutta pommituksia ei ole lopetettu.

Alueen avustusjärjestöjen mukaan konflikti on ajanut kotimailtaan pakoon jopa 150 000 ihmistä oppositiovoimien hallitsemista paikoista. Konfliktin molemmat osapuolet ovat estäneet avustusjärjestöjen toimimisen alueilla. Noin 5000 ihmistä on paennut rajan yli naapurimaahan Etelä-Sudaniin.

Sudanin vuosikymmeniä kestänyt pohjoisen ja etelän välinen sisällissota päättyi vuonna 2005, ja Etelä-Sudan itsenäistyi Sudanista heinäkuun alussa.

Järjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvoston lopettavan jahkailunsa tilanteen suhteen ja ryhtyvän toimiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia