Uutiset Tasa-arvo

Sudan kieltää tyttöjen sukuelinten silpomisen – Toimenpiteestä saa jatkossa kolmen vuoden vankeustuomion

Sudan tunnettiin aiemmin maana, jossa naiset eivät muun muassa saaneet käyttää housuja julkisella paikalla. Nyt maa ottaa tasa-arvoharppauksen, sillä väliaikainen hallitus on kieltämässä tyttöjen sukuelinten silpomisen.
Silta joen yli Khartumissa Sudanissa.
Sudan on kieltämässä tyttöjen sukuelinten silpomisen. Kuva pääkaupunki Khartumista. (Kuva: Christopher MIchel / CC BY 2.0)

Sudan on kieltämässä tyttöjen sukuelinten silpomisen kaikissa muodoissaan. Maan väliaikainen hallitus on korjannut rikoslakia niin, että tyttöjen sukuelinten silpomisesta saa nyt kolmen vuoden vankeustuomion.

Lisäksi tekijä saa sakkoja tai hänen tilansa suljetaan. Sudanissa suurimman osan silpomisista tekevät terveyspalveluiden toimijat.

Asiasta kertovat kansainväliset mediat sekä YK:n lastenjärjestö Unicef.

Unicef ja kansalaisjärjestöt ovat pitkään kampanjoineet tyttöjen silpomisen kieltämiseksi Sudanissa. Unicefin tilastojen mukaan noin 86,6 prosenttia maan naisista ja tytöistä on kokenut sukuelinten osittaisen tai kokonaisvaltaisen silpomisen.

Tasa-arvojärjestöt ovat iloinneet lakimuutoksesta mutta muistuttaneet, että asenteiden muuttamiseksi on tehtävä paljon työtä.

“Tämä on vasta alkua. Nyt meidän on varmistettava lain toimeenpano, ja tämä voi tapahtua vain, jos kaikki – tärkeimpinä vanhemmat, johtajat, tytöt ja nuoret naiset – ovat tietoisia tästä päätöksestä ja sen seurauksista”, sanoo Anika Krstic, lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin Sudanin maajohtaja tiedotteessa (pdf).

Toisen hallintoelimen pitää yhä hyväksyä lakimuutos, mutta sen uskotaan menevän läpi, kertoo brittilehti The Guardian.

Sudanin hallitus on luvannut parantaa maan naisten asemaa sen jälkeen, kun pitkään hallinnut diktaattori Omar al-Bashir viime vuonna syrjäytettiin. Al-Bashirin aikana rajoitettiin tarkkaan niin naisten pukeutumista, työntekoa, liikkumista kuin opiskeluakin. Yksi tunnetuimmista säännöistä oli housukielto julkisilla paikoilla. Housukiellon sekä muiden siihen liittyvien rajoitusten purkamisesta kerrottiin aiemmin viime vuonna, ja lisäksi hallitus on muun muassa nimittänyt lisää naisia johtotehtäviin.

Unicefin mukaan silpomiskiellon lisäksi muita rikoslakiin tehtäviä uudistuksia ovat rikosoikeudellisen vastuun ikärajan nostaminen seitsemästä vuodesta 12:een, ruumiillisten rangaistusten kieltäminen sekä alaikäisten kuolemanrangaistuksen kielto.

Tasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvolakioikeus ja rikosterveys Sudan

Lue myös

Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Tyttöjä rivissä istumassa mikrofonien takana.

33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin

Lapsiavioliittojen ja tyttöjen sukuelinten silpomisen lopettaminen olisi mahdollista lopettaa kymmenen vuoden sisällä keskittämällä ehkäisytoimet etenkin ruohonjuuritasoon, sanoo YK:n väestörahasto tuoreessa raportissaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Myyntikoju ja ihmisiä kadun varrella.

Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa

Kroonisesta ruokapulasta kärsivään Haitiin on vaikea löytää avustusrahaa, sillä köyhyys ei ole mitään uutta tai dramaattista. ”Pelkkä epäonnistuneena oleminen ei ylitä uutiskynnystä”, toteaa Latinalaisen Amerikan historian ja tutkimuksen dosentti Pekka Valtonen.
Rivi pientaloja, joiden katolla on aurinkopaneelit

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta

Aurinkoenergian käyttö sähkövoiman lähteenä kasvaa Brasiliassa kovaa vauhtia. Samaan aikaan kun korona on lisännyt työttömyyttä muilla aloilla, aurinkoenergiahankkeet ovat synnyttäneet maahan tänä vuonna lähes 40 000 uutta työpaikkaa. Kasvun taustalla ovat pääosin yksityiset kuluttajat ja yritykset, sillä aurinkoenergia tulee monia muita energiamuotoja halvemmaksi.
Aasi ja kaksi lasta keräämässä vettä keltaisiin kanistereihin

Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute

Yli puolet senegalilaisista koulutytöistä jää joskus pois koulusta kuukautisten vuoksi ja moni joutuu lopettamaan kokonaan. Senegalin kouluista vain yhdellä prosentilla on erilliset tyttöjen käymälät. Kuukautishygienian ylläpitoa hankaloittaa myös paheneva vesipula.
Mies halaa vanhassa metsässä valtavaa puuta

”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa

Kenialaisia ogiekeja on yritetty useasti häätää asuinalueiltaan. Uuden, alkuperäiskansojen perimätietoa ja historiaa hyödyntävän 3D-mallinnustekniikan avulla ogiekit ja muut alkuperäiskansat voivat puolustaa maitaan ja suojella luontoa.

Tuoreimmat

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta
Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute
”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa
Avustusjärjestöt: Jemen ”hirvittävän katastrofin” partaalla – Uhkana kolera, korona, nälkä ja tulvat
Senegalissa on vain muutama naispuolinen startup-yrittäjä ja Siny Samba, 28, on yksi heistä
YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Puhetta ymmärtävä chatbotti yhdistää intialaiset pienviljelijät ja kuluttajat – Digitaalinen markkinapaikka korjaa pandemian aiheuttamia häiriöitä
Egypti ja Etiopia vesisodan kynnyksellä – Egyptiläiset pelkäävät, että Etiopian jättipato vie Niilin vedet
Tuore raportti: Työntekijöiden heikolla ravitsemuksella kova hinta bisnekselle – Yritykset menettävät vuosittain jopa 850 miljardia dollaria