Sota-autoja Setä Samulille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sota-autoja Setä Samulille

Suomalaisia aseita, sotaan kuin sotaan?

Talouslehdet kertoivat viime viikolla, että maailman suurin aseidenvalmistaja Lockheed Martin on aloittanut suomalaisen Patrian kanssa yhteistyön uuden panssariajoneuvon kehittämiseksi Yhdysvaltojen merijalkaväelle. Lockheed Martin aikoo tehdä merijalkaväelle tarjouksen Patrian AMV-panssariajoneuvoon pohjautuvasta miehistönkuljetusvaunusta, johon lisätään Yhdysvalloissa asiakkaalle räätälöidyt asejärjestelmät ja muut lisälaitteet.

Patria AMV on Sisun takavuosien Pasi-panssariajoneuvosta kehitetty 8-pyöräinen kuljetusvaunu, joka liikkuu tarvittaessa myös vedessä. AMV voi toimia aseistuksesta riippuen myös hyökkäysajoneuvona tai esimerkiksi kranaatinheittimen alustana, kuten osassa Suomen puolustusvoimien hankkimista ajoneuvoista.

”Patrian AMV on kansainvälisesti tunnettu, tositilanteissa koeteltu ratkaisu, joka on saanut käyttäjiltään erinomaista palautetta”, Patrian toimitusjohtaja Jorma Wiitakorpi kommentoi firman lehdistötiedotteessa.

* * *

Tositilanteissa AMV:tä on kokeiltu lähinnä Afganistanissa, missä Puolan Nato-joukoilla on käytössään 24 AMV-ajoneuvoa italialaisella Hitfist-automaattikanuunalla. Näistä pari kappaletta on parhaillaan huollossa miinaräjähdyksen ja tienvarsipommin aiheuttamien vahinkojen vuoksi. Puolalaisella lisäpanssarilla varustetun AMV Rosomakin kerrotaan antavan suojan kahdeksan kilon panssarimiinoja vastaan.

Puolan armeija tilasi vuonna 2004 Patrialta 690 AMV-ajoneuvoa, joista parisensataa on jo valmistunut.

Viimeisen vuoden sisällä Patria on saanut tilaukset myös 500 AMV:n valmistuksesta Kroatian, Slovenian ja Etelä-Afrikan puolustusvoimille. Slovenia hankkii ajoneuvoihin lisäksi Patrian valmistamat Nemo-kranaatinheittimet. Kauppojen kokonaisarvo ylittää miljardi euroa. Suurin osa tuotannosta tapahtuu kuitenkin ostajamaissa.

* * *

Patriasta kerrotaan, että yhteistyö yhdysvaltalaisen Lockheed Martinin kanssa työllistää Suomessa toistaiseksi alle kymmentä ihmistä lähinnä suunnittelutehtävissä. Kyse on vasta valmistelutyöstä, jonka pohjalta ensi vuonna on tarkoitus tehdä tarjous 600 kuljetusajoneuvon tuotannosta. Mahdollisista miljardikaupoista sovitaan aikaisintaan vuonna 2011.

Merijalkaväen uudet ajoneuvot aseineen ja kaikkine lisälaitteineen valmistetaan joka tapauksessa Yhdysvalloissa. Jos Lockheed Martinin tarjous hyväksytään, eräitä ajoneuvon alustaan liittyviä perusosia voidaan jatkossa valmistaa Patrian tehtailla Hämeenlinnassa.

Markkinointijohtaja Veijo Vartiainen kuitenkin muistuttaa Lockheed Martinin kanssa tehdyn sopimuksen mahdollisista välillisistä vaikutuksista. ”Alan johtavan tekijän päätyminen yhteistyöhön Patrian kanssa on meille paras mahdollinen suositus, joka saattaa tulevaisuudessa poikia uusia tilauksia eri puolilta maailmaa.”

Viime vuonna Patria palkkasi tehtailleen 600 uutta työntekijää, lähinnä Puolan kanssa tehdyn suurkaupan ansiosta.

* * *

Yhdysvaltojen merijalkaväen havittelemat ajoneuvot tutka- ja viestintälaitteistoineen tulevat olemaan viimeistä hitechia. Siitä kertoo sekin, että Patrian yhteistyökumppanina on Lockheed Martin Systems Integration, asekonsernin tytäryhtiö, joka ilmoittaa olevansa maailman johtava laivastohelikopterien elektroniikkajärjestelmien kehittäjä. Alkujaan yhtiö oli tietokonefirma IBM:n yksikkö, jonka tehtävänä oli suunnitella B-52-pommikoneen elektronisia tähtäys- ja navigointiohjelmia.

Emoyhtiö Lockheed Martin taas valmistaa kaikkea sodankäyntiin liittyvää lentokalustoa ydinohjuksista ja uraanikärjistä F-16-hävittäjiin, upouusiin Raptor-hävittäjiin, vakoilukoneisiin ja tutkassa näkymättömiin Stealth hävittäjiin. Yhtiön avaruusyksikkö valmistaa Mars-luotaimia sekä satelliitteja niin siviili- kuin sotakäyttöön. Yhtiöllä on Yhdysvalloissa lisäksi kaksi ydinkoekeskusta.

Lockheed Martin osallistui myös aktiivisesti lobbaukseen Irakin sodan puolesta. Yhtiön strategiajohtaja Bruce Jackson toimi Bushin lähipiirin uuskonservatiivien Project for the New American Century ryhmittymän puheenjohtajana. Järjestön julkilausuttuna tavoitteena on Yhdysvaltojen maailmanherruus. Helmikuussa 2003 Bruce Jackson jopa kirjoitti Nato-jäsenyyttä hakeneiden itäisen Euroopan maiden hallitusten puolesta julistuksen, jossa nämä vaativat kansainvälisten joukkojen hyökkäystä Irakiin.

Irakin sodan kahden ensimmäisen vuoden aikana Lockheed Martin sai kymmenien miljardien dollarien edestä uusia tilauksia Pentagonilta.

* * *

Mikäli valtionyhtiö Patrian ajoneuvotuotanto Lockheed Martinin kanssa lopulta toteutuu, asiasta luulisi syntyvän myös poliittista keskustelua. Asevienti on Suomessa luvanvaraista, eikä vientilupaa tule saada, jos aseita voidaan käyttää ihmisoikeusloukkauksiin tai hyökkäykselliseen aseelliseen toimintaan. Yhdysvaltojen sotavoimien toiminta Irakissa täyttää epäilemättä molemmat kriteerit.

Nato-joukkojen sodankäynti Afganistanin Taleban-liikettä vastaan on Suomen lain nojalla hieman eri tilanne, sillä valtioneuvoston päätöksen mukaan aseviennille ei ole estettä, ”jos tuotteet on tarkoitettu käytettäväksi YK:n valtuuttamana tapahtuvassa kriisinhallinnassa”. Näin esimerkiksi Puolalle voisi jatkossakin laillisesti toimittaa AMV-ajoneuvoja käytettäväksi hyökkäyksissä Afganistanissa, sillä operaatio on YK:n hyväksymä.

Mutta entäpä jos Puola käyttäisi automaattikanuunalla varustettuja suomalaisperäisiä sota-ajoneuvoja Yhdysvaltojen Irak-operaatiossa, jolla ei ole YK:n hyväksyntää? Tällaisen uhkakuvan riski ilmeisesti pienenee, sillä Puolan vaalit vastikään voittanut Kansalaisfoorumi suunnittelee puolalaisjoukkojen kotiuttamista Irakista jo alkuvuodesta.

Julkaisija: Kansan Uutiset

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia