Sinibareteille yhä enemmän kysyntää | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sinibareteille yhä enemmän kysyntää

Kun YK:n rauhanturvatoiminnan alkamisesta tuli marraskuun alussa kuluneeksi 50 vuotta, joukkojen vahvuus oli 93 000. Päätökset on kuitenkin jo tehty Libanonin ja Itä-Timorin lisäjoukoista, jotka nostavat pääluvun 112 000:een. Jos vastaan pullikoiva Sudan saadaan ottamaan sinibaretit Darfurin kriisialueelle, kokonaismäärä voi saavuttaa ensi vuonna 140 000.

YK, New York, 13.11.06 (IPS) - YK:n 50 vuotta täyttävät rauhanturvajoukot, "sinibaretit", ovat jo nyt ennätyssuuret, ja ensi vuosi saattaa kasvattaa niitä roimasti lisää.

Kun YK:n rauhanturvatoiminnan alkamisesta tuli marraskuun alussa kuluneeksi 50 vuotta, joukkojen vahvuus oli 93 000. Päätökset on kuitenkin jo tehty Libanonin ja Itä-Timorin lisäjoukoista, jotka nostavat pääluvun 112 000:een.

Jos vastaan pullikoiva Sudan saadaan ottamaan sinibaretit Darfurin kriisialueelle, kokonaismäärä voi saavuttaa ensi vuonna 140 000.

YK:n pääsihteerin Kofi Annanin mukaan 50 vuoden aikana toteutetut 60 rauhanturvaoperaatiota ovat osoittaneet, että joukoista on tullut "korvaamaton osa kansainvälisen yhteisön asevarastoa".

Ensimmäinen rauhanturvaoperaatio, Unef, alkoi Suezilla marraskuussa 1956. Suomi lähetti sinne joukkojaan saman vuoden joulukuussa.

YK:n rauhanturvatoiminnasta vastaava alipääsihteeri Jean-Marie Guehenno sanoo, että toiminta elää kiivaita muutoksen ja kasvun aikoja.

Hänen mukaansa kukaan ei olisi viisi vuotta sitten ennustanut, että sinibaretteja lähettää jo 110 YK:n 192 jäsenestä. Tai että eri puolilla maailmaa järjestetään mielenosoituksia, joissa vaaditaan rauhanturvajoukkoja.

"Ei sitäkään olisi arvannut, että rauhanturvatoiminnan kulut ylittävät viisinkertaisesti YK:n perusbudjetin", hän jatkaa. Rauhanturvaaminen maksaa tänä vuonna noin 4,7 miljardia euroa.

YK:lla on nyt käynnissä 18 rauhanturvaoperaatiota, joista 8 Afrikassa. Eniten joukkoja ovat lähettäneet Bangladesh, Pakistan, Intia, Jordania, Nepal, Etiopia, Ghana, Nigeria, Uruguay ja Etelä-Afrikka.

Kaikesta YK:n sotilas- ja poliisihenkilökunnasta 67 prosenttia tulee nykyisin kehitysmaista, kun Euroopan unionin 25 jäsenmaan osuus on yhteensä vajaat 6 ja Yhdysvaltain 0,5 prosenttia.

Rauhanturvaoperaatioista päättää YK:n 15-jäseninen turvallisuusneuvosto, jossa avainasemassa ovat viisi pysyvää jäsentä, Britannia, Kiina, Ranska, Venäjä ja Yhdysvallat.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia