Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Siirtolaiset lähettivät kehitysmaihin viime vuonna ennätyssumman rahaa

Hidas talouskasvu on viime vuosina vähentänyt siirtolaisten elintärkeitä rahalähetyksiä kotimaihinsa, mutta nyt trendi on taas kääntynyt.
Öinen katunäkymä, rahanlähetystoimisto
Siirtolaisten rahalähetykset ovat etenkin matalan tulotason maille elintärkeä tulonlähde. Kuvassa rahanlähetystoimisto Singaporessa. (Kuva: Jnzl's Photos / CC BY 2.0)

Siirtolaisten rahalähetykset matalan tulotason ja keskitulotason maihin nousivat viime vuonna ennätystasolle. Kasvua edellisvuoteen verrattuna oli peräti 8,5 prosenttia, kertoo Maailmanpankki tuoreissa tilastoissaan.

Kahtena edellisvuotena siirtolaisten rahalähetykset vähenivät muun muassa talousongelmien ja öljyn hinnan laskun vuoksi. Samanlaista ilmiötä ei ollut nähty kolmeen vuosikymmeneen.

Viime vuonna trendi kuitenkin muuttui jälleen nousujohteiseksi. Globaalisti rahalähetysten määrä kasvoi 613 miljardiin dollariin eli noin 503 miljardiin euroon. Kehitysmaihin suuntautuva summa oli euroissa noin 382 miljardia.

Taustalla oli etenkin öljyn hinnan nousu, EU:n, Venäjän ja Yhdysvaltain talouskasvu sekä euron ja ruplan vahvistuminen. Rahalähetysten odotetaan yhä kasvavan tänä vuonna.

Yksittäisistä maista rahalähetyksiä saivat eniten Intia, Kiina, Filippiinit, Meksiko, Nigeria ja Egypti. Yleisimpiä siirtolaisten reittejä olivat Meksiko–Yhdysvallat, Intia–Arabiemiirikunnat, Venäjä–Ukraina, Ukraina–Venäjä sekä Syyria–Turkki. 

Rahalähetysten kasvun suurimpia riskejä ovat Maailmanpankin mukaan tiukkeneva siirtolaispolitiikka ja pankkien kasvava sääntely. Myös rahalähetysten hinta on edelleen liian kallis. 200 dollarin lähettäminen ulkomaille maksaa keskimäärin 7,1 prosenttia lähetyksen hinnassa, ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kustannus on jopa 9,4 prosenttia. Kansainvälinen tavoite olisi kolme prosenttia.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus talous

Lue myös

Tyttö istuu kadulla

Afrikasta pois pyrkivät kerääntyvät nyt Beniniin – Cotonou toivottaa tulijat tervetulleiksi

Benin on monille afrikkalaisille välietappi matkalla Pohjois-Afrikkaan ja Eurooppaan. Cotonoussa ei tarvitse pelätä poliisin ahdistelua, mutta ihmissalakuljettajat ovat jo löytäneet paikalle.
Kottikärryjä työntäviä ihmisiä pakolaisleirillä

Raportti: Saharan eteläpuolisessa Afrikassa viime vuonna ennätysmäärä pakolaisia – suurin osa vain viidestä maasta

Pakolaisia oli maailmassa vuonna 2017 eniten sitten toisen maailmansodan. Pakolaisten määrä on kasvanut erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, mutta kärkisijaa pitää edelleen Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän alue.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.