Selvitys: Uskonnottomia uhkaa kuolemantuomio 13 maassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Uskonnottomia uhkaa kuolemantuomio 13 maassa

Valtaosassa maailman valtioita esiintyy uskonnottomiin kohdistuvia oikeusrikkomuksia tai syrjintää, sanoo kansainvälinen humanistiliittto.

Julkisesta ateismista voidaan rangaista kuolemantuomiolla 13 maassa Lähi-Idässä, Afrikassa ja Aasiassa, käy ilmi Kansainvälisen humanistiliitto IHEU:n raportista. Kyseessä on ensimmäinen laatuaan uskonnottomien syrjintää kartoittava kansainvälinen selvitys.

Raportin mukaan valtaosassa maailman valtioita esiintyy uskonnottomiin kohdistuvia oikeusrikkomuksia tai syrjintää, jollaiseksi katsottiin myös uskonnolle myönnetty etuoikeutettu asema esimerkiksi julkisissa palveluissa ja koulutuksessa.

Vakavimpia uskonnottomiin kohdistuvia ihmisoikeusrikkomuksia tapahtui 12:ssa Afrikan, yhdeksässä Aasian ja kymmenessä Lähi-idän valtiossa. Rikkomuksiin sisältyi muassa uskonnon hylkäämisestä rankaiseminen pahimmissa tapauksissa kuolemalla, uskonnottomiin kohdistuvan vihan lietsonta hallituksen taholta sekä uskonnottomiin kohdistuneiden rikosten käsittelemättä jättäminen.

Rienausta koskevaa lainsäädäntöä oli raportin mukaan jopa 55:ssä valtiossa, joista 39:ssä rienauksesta voitiin langettaa vankeustuomio. Pakistanissa, Saudi-Arabiassa ja Iranissa rienauksesta oli mahdollista langettaa myös kuolemantuomio.

Euroopan unionin maissa heikoin oikeustilanne uskonnottomilla oli Kreikassa, Maltalla, Puolassa, Saksassa Tanskassa ja Unkarissa, raportissa kerrotaan. Esimerkiksi Saksassa, Puolassa ja Tanskassa rienaamisesta oli mahdollista langettaa vankeustuomio. Suomea raportissa kritisoitiin valtionkirkkojärjestelmästä ja kirkollisverosta.

Mielipidetutkimusyritys WIN/GIA:n viimevuotisen selvityksen mukaan maailman väestöstä ateistiksi itsensä määritteli 13 prosenttia ja epäuskonnolliseksi 23 prosenttia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia