Selvitys: Turvapaikanhakijoilta puuttuu tietoa – kaikki eivät tiedä edes valitusoikeudesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Turvapaikanhakijoilta puuttuu tietoa – kaikki eivät tiedä edes valitusoikeudesta

Pakolaisneuvonnan selvityksen mukaan monet Suomeen saapuneet turvapaikanhakijat eivät tunne hakuprosessin perusasioita.

Suomeen saapuneet turvapaikanhakijat eivät saa yhdenvertaisesti tietoa turvapaikkamenettelyn etenemisestä eivätkä oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan siinä, sanoo Pakolaisneuvonta ry tuoreessa selvityksessään (pdf).

Viime viikolla julkaistua selvitystä varten haastateltiin noin 40:tä vastaanottokeskusten työntekijää ja 48:aa turvapaikanhakijaa viime vuoden keväästä alkaen. Sen mukaan käytännössä kaikissa 31 vastaanottokeskuksessa, joilta saatiin tutkimusta varten vastauksia, järjestetään yleistä oikeudellista neuvontaa turvapaikkamenettelyn vaiheista, mitä myös EU:n menettelydirektiivi edellyttää.

Sisällöt kuitenkin vaihtelevat, ja neuvonnasta huolimatta haastatelluista hakijoista puolet kertoi, ettei ollut saanut yleistä neuvontaa turvapaikkamenettelyn vaiheista. Vajaa kolmasosa ei tuntenut edes perusasioita, kuten vastuuviranomaisia tai tiennyt oikeudestaan valittaa kielteisestä päätöksestä. Kokonaiskuvan saaminen järjestelmästä koettiin vaikeaksi. Osaltaan vastauksia voi selittää se, etteivät haastateltavat alkuvaiheen sekavuuden takia muistaneet tai tiedostaneet saaneensa neuvontaa, selvityksessä todetaan.

"Osa turvapaikanhakijoista vaikuttaa jäävän vaille perustietoa. Viranomaisten tulisi varmistaa, että vastaanottokeskuksissa annetaan yleistä oikeudellista neuvontaa yhdenvertaisesti kaikille hakijoille. -- Neuvonta tulisi järjestää niin, että hakijat voivat esittää kysymyksiä ja saada niihin vastauksia asiaan perehtyneeltä ihmiseltä, joka on ajan tasalla jatkuvasti muuttuvista käytännöistä", Pakolaisneuvonnan toiminnanjohtaja Pia Lindfors toteaa järjestön tiedotteessa.

Selvityksen mukaan myös erityisen haavoittuvassa asemassa olevien hakijoiden, kuten kidutettujen ja ihmiskaupan uhrien, tunnistamisessa on parantamisen varaa. Vastaanottokeskusten työntekijöillä oli erilaisia käsityksiä siitä, ketkä kuuluvat haavoittuviin ryhmiin. Kidutettujen ja traumatoisoituneiden tunnistaminen koettiin vaikeaksi. Erityisen haavoittuvien turvapaikanhakijoiden tunnistamiseksi tarvitaankin selkeät toimintaohjeet, selvityksessä todetaan.

Selvitys sisältyi Pakolaisneuvonnan hankkeeseen, jossa järjestetään oikeudellisia ryhmäinfotilaisuuksia uusille turvapaikanhakijoille. Niihin on osallistunut yli 500 turvapaikanhakijaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia