Selvitys: Suomea on käytetty CIA:n vankilentojen valekohteena | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Suomea on käytetty CIA:n vankilentojen valekohteena

Tähän mennessä laajimmasta tutkimuksesta selviää, että Helsinki-Vantaan lentokenttää käytettiin savuverhona ainakin yhden vankilennon piilottamiseksi.

(Kuva: Ceo1O17 / Flickr.com / cc 2.0)

CIA:n kiistanalaisista vankilennoista on ilmestynyt tähän mennessä laajin tutkimus, josta selviää, että Suomea on käytetty ainakin kerran valekohteena lentojen todellisen luonteen harhauttamiseksi.

Tutkimuksen CIA:n vankilennoista teki Iso-Britannian sosiaalisen ja taloudellisen tutkimuksen neuvosto ESRC:n rahoittama Rendition Project -tutkimusryhmä. Aineisto kattaa 11 000 lentoa ja tulokset on esitetty havainnoillisen interaktiivisen grafiikan muodossa.

Graafisesta esityksestä selviää, että Helsinki-Vantaan lentokenttä on merkitty valelennon kauttakulkureitiksi. Valelento merkitsee lentoa, joka on merkitty laskeutuneeksi Helsinki-Vantaan lentokentälle, vaikka todellisuudessa lento on mennyt aivan muuta reittiä. Menettelyn tarkoitus on ollut peitellä vankilentojen todelliset reitit.

CIA:n vankilennot käynnistettiin Yhdysvaltojen hallituksen julistaman terrorismin vastaisen sodan vuoksi syyskuun 2011 iskujen jälkeen. Niitä on kritisoitu kansainvälisen oikeuden vastaisena.

"Terrorismin vastaisen sodan laukaisemana Yhdysvallat ryhtyi rakentamaan globaalia järjestelmää, jonka sisällä laittomista pidätyksistä, vankien siirroista ja kidutuksista tuli ylipäätään mahdollisia", sanovat hankkeen tutkijat.

"Järjestelmän piirissä on pidätetty ja kidutettu salaa satoja vankeja."

Myös valelennot tekevät Suomesta osallisen tapauksiin, jotka ovat räikeitä ihmisoikeusloukkauksia. Suomi käynnisti tapauksesta omat tutkimuksensa viime vuoden lopulla, mutta se ei ole vielä valmistunut.

Lisää uusi kommentti