Uutiset Hlbti-oikeudet Suomessa

Selvitys: Sateenkaarinuoret muita useammin syrjittyjä

Erityisesti koulu näyttäytyy seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville nuorille turvattomana ympäristönä, käy ilmi tutkimuksesta.

Suomessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret kokevat enemmistöön kuuluvia nuoria enemmän kiusaamista, häirintää ja väkivaltaa, käy ilmi Setan ja Nuorisotutkimusseuran uudesta tutkimuksesta.

Kyseessä on laatuaan ensimmäinen laaja Suomessa toteutettu HLBTI-nuorten hyvinvointia kartoittava tutkimus.

Tutkijoiden mukaan erityisesti koulu näyttäytyy sateenkaarinuorille turvattomana ympäristönä. Kaikkiaan lähes kolme neljästä kyselyyn vastanneesta HLBTI-nuoresta kertoi joutuneensa ahdistelun tai syrjinnän kohteeksi.

Vaikka suurin osa sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvävästä kiusaamista tapahtuu koulussa, kiusaamisesta vaietaan tai siitä kertominen opettajille ei ole ratkaissut tilannetta, raportissa kerrotaan.

Häirinnän lisäksi seksuaalivähemmistöihin kuuluville aiheuttivat keskimääräistä enemmän huolia terveydentila, elämäntavat ja ihmissuhteet. Myös mielenterveysongelmat, kuten masennus- ja ahdistusoireet, olivat heillä yleisempiä.

"Yhteiskunnan ahtaat sukupuolinormit sekä hetero-oletus ovat syrjinnän taustalla, ja tämä aiheuttaa monille sateenkaarinuorille ulkopuolisuuden tunteen. Ei ole ihme, että tämä näkyy myös nuorten hyvinvoinnissa", toteaa Setan nuorisotyön koordinaattori Anders Huldén.

Raportin laatijat kuitenkin muistuttavat, että useimmat HLBTI-nuoret voivat hyvin.

"Kaikki sateenkaarinuorten kokemat haasteet eivät myöskään liity näihin normeihin, vaan ovat niitä samoja arkisia asioita, jotka muitakin nuoria askarruttavat", Huldén sanoo.

Tutkimukseen osallistui 1623 iältään 15-25-vuotiasta nuorta, joista 1499 ilmoitti kuuluvansa seksuaalivähemmistöihin ja 369 sukupuolivähemmistöihin.

Hlbti-oikeudet Suomessa ihmisoikeudetgenderseksuaalisuuslapsetnuoriso Suomi Seta ry

Lue myös

Kyniä sateenkaaren väreissä

Sukupuolen vahvistamisen ei pitäisi vaatia ihmeitä

Alaikäinen ei Suomessa voi vaihtaa henkilötunnustaan oman sukupuolen mukaiseksi. Se kuitenkin auttaisi lasta elämään oman minäkuvansa mukaista elämää ja antaisi aikaa varmistua siitä, mitä hän itse haluaa, kirjoittaa Aiko Lohtander.
Sateenkaarilippu

Loppu homovitseille ja epäkunnioittavalle pukukoppikulttuurille

Hetero-oletukset, homofobia ja humoristisiksi tarkoitetut heitot ovat yhä yleisiä urheilumaailmassa. Epäkunnioittavaan pukukoppi- ja fanikulttuuriin tulee puuttua. Sitä helpottaa, kun osaa ottaa sateenkaariteemoja puheeksi, kirjoittaa Setan koulutusasiantuntija Marita Karvinen.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – ”HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys”

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.