Uutiset Tasa-arvo

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä

Investointien ja verkostojen puute vaikeuttaa naisten yrittäjyyttä, käy ilmi konsulttiyhtiön selvityksestä.
Johtoja pitelevä nainen istuu säkkien päällä
Naiset perustavat yrityksiä yhä harvemmin kuin miehet. Kuvassa Maailmanpankilta yrittäjyyskoulutusta saanut etiopialainen Merhawit Hailemariam, joka työskenteli sähköalalla vuonna 2015. (Kuva: Stephan Gladieu / World Bank Photo Collection / CC BY-NC-ND 2.0)

Jos naiset ja miehet toimisivat yrittäjinä tasa-arvoisesti, maailman bruttokansantuote voisi kasvaa 3–6 prosenttia ja maailmantalous hyötyisi jopa viiden biljoonan dollarin eli noin 4,5 biljoonan euron verran, arvioi kansainvälinen konsulttifirma Boston Consulting Group (BCG).

BCG:n ja brittiläisen Cherie Blair Foundation for Women -säätiön selvityksen mukaan tällä hetkellä kaikilla maailman alueilla miehet perustavat uusia yrityksiä useammin kuin naiset. Uusien miesyrittäjien osuus työikäisistä on 4–6 prosenttiyksikköä korkeampi kuin naisten vastaava osuus.

Vain neljässä maassa, Vietnamissa, Meksikossa, Indonesiassa ja Filippiineillä, oli vuonna 2016 enemmän uusia naisyrittäjiä kuin miehiä.

Tutkituista sadasta maasta puolessa sukupuolikuilu on kuitenkin kapenemassa. Toisaalta 40 prosentissa kuilu kasvaa, selvityksessä kerrotaan.

Erot eivät koske vain aloittavia yrityksiä, vaan naisten yritykset myös toimivat vähemmän aikaa kuin miesten Pohjois-Amerikkaa lukuun ottamatta. Kolmen ja puolen toimintavuoden jälkeen esimerkiksi Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa naisten yritykset toimivat puolet epätodennäköisemmin kuin miesten.

Suurimpia syitä naisten vaikeuksiin yrittäjinä ovat rahoitusvaikeudet sekä verkostojen puute. Naisten perustamiin firmoihin investoitiin vuonna 2018 keskimäärin 842 000 euroa, miesten yrityksiin 1,9 miljoonaa euroa, tutkimuksessa kerrotaan.

Tutkimus korostaa etenkin verkostojen merkitystä naisyrittäjien tukemisessa. Etenkin matalan ja keskitulotason maissa sukupuolikuilu on sitä pienempi, mitä enemmän naisilla on verkostoja. Niiden avulla naiset voivat muun muassa asettaa korkeampia tavoitteita sekä kehittää innovaatioita, BCG toteaa.

Tasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvotyötalousyhtiöt

Lue myös

Vuorimaisema ja puita Intian Kashmirissa

Kashmirista on tullut ihmiskauppiaiden turvasatama – Konfliktin vaurioittamille sulhasille myydään teini-ikäisiä morsiamia

Ihmiskauppiaat toimittavat teini-ikäisiä vaimoja keski-ikäisille miehille, jotka ovat osallistuneet konfliktiin tai kärsivät sen seurauksista. Avioliitot päättyvät yleensä huonosti. ”Se ei ollut missään mielessä oikea avioliitto. Se oli pelkkä kauppatoimi”, sanoo 13-vuotiaana myyty Haseena Akhtar.
Iranin lippuja

Iranin naiset pääsevät katsomaan jalkapalloa ensimmäistä kertaa 40 vuoteen – Valtio asetti kuitenkin katon naisosallistujien määrälle

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kritisoi kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaa, joka vielä syyskuussa julisti, että naiset ovat pääsemässä katsomaan jalkapallon MM-kisoja Iranissa. Nyt valtio on päättänyt, että vain murto-osa katsojista saa olla naisia.
Kasvin taimi kädessä

Suurlahjoittajalta 300 000 euroa kehitysmaiden naisyrittäjiä tukevalle Naisten Pankille

Nimettömänä pysyttelevä suurlahjoittaja haluaa vaikuttaa siihen, ettei ihmisten tarvitsisi muuttaa toimeentulon puutteen takia. Lahjoitusrahat aiotaan käyttää Ugandassa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen järven rannalla

Ilmastovirtahepo seisoo olohuoneessamme – Miten ahdistuksen kanssa voi tulla toimeen?

Suomessa on jo saatavilla apua ilmastonmuutoksen aiheuttamaan ahdistukseen. Taiteilija ja tutkija Henna Lainisen työpajoissa puretaan tunteita muun muassa kirjoittamalla kirjeitä tulevaisuuteen. ”Monissa osallistujissa on herännyt myös halu tehdä enemmän ympäristön puolesta”, hän kertoo.
Metsää ja maatalousmaata ilmakuvassa

Etelä-Amerikan ongelmia ei ratkaista länsimaiden ratkaisuilla vaan paikallista kansalaisyhteiskuntaa vahvistamalla ja kuuntelemalla

Metsäkato ja eriarvoisuus ovat monia Etelä-Amerikan maita yhdistäviä vakavia ongelmia. Heikosti toimivan valtionhallinnon takia monissa maissa sosiaalinen ja ekologinen kestävyys ovat pitkälti kansalaisyhteiskunnan harteilla. Siksi niiden tukeminen olisi tärkein toimi myös metsäkadon vähentämiseksi.
Mies seisoo kukkuloiden edustalla

Menestyksekäs suojeluprojekti pelastaa metsiä ja vesilähteitä Brasiliassa – 14 vuodessa on istutettu kaksi miljoonaa puuta

Brasilian Extreman kunnassa maanomistajille maksetaan maiden suojelusta ja ennallistamisesta metsäksi. Samalla on onnistuttu suojelemaan myös vesivaroja.
Lentokoneen siipi koneen sisältä otetussa kuvassa

Lentovero ei olisi vain kosmeettinen, sanoo kansalaisaloitteen alullepanija

Suomessa lokakuussa läpi menneen lentoveroaloitteen alullepanija Janne Kilpinen uskoo, että vero olisi viesti konkreettisen muutoksen tarpeesta. Veron käyttöön ottaneessa Ruotsissa lentäminen on jo vähentynyt.
Maissintähkiä sekä pussi maissinjyviä

Zimbabwessa taistellaan aliravitsemusta vastaan ruokakasveja rikastamalla – Kriitikoiden mukaan paikallinen ruokakulttuuri unohtuu

Zimbabwelainen start up -yritys ostaa paikallisilta viljelijöiltä rikastettuja ruokakasveja ja myy niitä eteenpäin. Tavoitteena on paitsi tehdä voittoa, myös taistella aliravitsemusta vastaan sekä voimaannuttaa viljelijöitä.