Uutiset Tasa-arvo

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä

Investointien ja verkostojen puute vaikeuttaa naisten yrittäjyyttä, käy ilmi konsulttiyhtiön selvityksestä.
Johtoja pitelevä nainen istuu säkkien päällä
Naiset perustavat yrityksiä yhä harvemmin kuin miehet. Kuvassa Maailmanpankilta yrittäjyyskoulutusta saanut etiopialainen Merhawit Hailemariam, joka työskenteli sähköalalla vuonna 2015. (Kuva: Stephan Gladieu / World Bank Photo Collection / CC BY-NC-ND 2.0)

Jos naiset ja miehet toimisivat yrittäjinä tasa-arvoisesti, maailman bruttokansantuote voisi kasvaa 3–6 prosenttia ja maailmantalous hyötyisi jopa viiden biljoonan dollarin eli noin 4,5 biljoonan euron verran, arvioi kansainvälinen konsulttifirma Boston Consulting Group (BCG).

BCG:n ja brittiläisen Cherie Blair Foundation for Women -säätiön selvityksen mukaan tällä hetkellä kaikilla maailman alueilla miehet perustavat uusia yrityksiä useammin kuin naiset. Uusien miesyrittäjien osuus työikäisistä on 4–6 prosenttiyksikköä korkeampi kuin naisten vastaava osuus.

Vain neljässä maassa, Vietnamissa, Meksikossa, Indonesiassa ja Filippiineillä, oli vuonna 2016 enemmän uusia naisyrittäjiä kuin miehiä.

Tutkituista sadasta maasta puolessa sukupuolikuilu on kuitenkin kapenemassa. Toisaalta 40 prosentissa kuilu kasvaa, selvityksessä kerrotaan.

Erot eivät koske vain aloittavia yrityksiä, vaan naisten yritykset myös toimivat vähemmän aikaa kuin miesten Pohjois-Amerikkaa lukuun ottamatta. Kolmen ja puolen toimintavuoden jälkeen esimerkiksi Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa naisten yritykset toimivat puolet epätodennäköisemmin kuin miesten.

Suurimpia syitä naisten vaikeuksiin yrittäjinä ovat rahoitusvaikeudet sekä verkostojen puute. Naisten perustamiin firmoihin investoitiin vuonna 2018 keskimäärin 842 000 euroa, miesten yrityksiin 1,9 miljoonaa euroa, tutkimuksessa kerrotaan.

Tutkimus korostaa etenkin verkostojen merkitystä naisyrittäjien tukemisessa. Etenkin matalan ja keskitulotason maissa sukupuolikuilu on sitä pienempi, mitä enemmän naisilla on verkostoja. Niiden avulla naiset voivat muun muassa asettaa korkeampia tavoitteita sekä kehittää innovaatioita, BCG toteaa.

Tasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvotyötalousyhtiöt

Lue myös

Pinkkiä lakanaa ja lippuja pitelevät naiset marssivat kadulla

ILO hyväksyi historiallisen sopimuksen häirintää ja väkivaltaa vastaan työpaikoilla – Taustalla MeToo-liike

Uusi sopimus määrittelee väkivallan ja ahdistelun työpaikoilla ihmisoikeusloukkauksiksi. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kiittää MeToo-liikettä, jonka ansiosta naiset ovat uskaltautuneet puhumaan kokemuksistaan työpaikoilla.
Sexual violence in conflict -kyltti punaisella tuastalla

Miten päästä eroon sodankäynnin tehokkaimmasta aseesta? – Seksuaaliseen väkivaltaan konflikteissa on puututtava välittömästi

Seksuaalisen väkivallan käyttäminen sodankäynnin aseena jatkuu, ellei siihen puututa yhteiskunnan jokaisella tasolla. Yksi keino saada tekijät vastuuseen on naisten ottaminen mukaan rauhanprosesseihin, kirjoittaa Etelä-Sudanin väkivaltaa tutkinut Elina Viitasaari.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset