Uutiset Tasa-arvo

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä

Investointien ja verkostojen puute vaikeuttaa naisten yrittäjyyttä, käy ilmi konsulttiyhtiön selvityksestä.
Johtoja pitelevä nainen istuu säkkien päällä
Naiset perustavat yrityksiä yhä harvemmin kuin miehet. Kuvassa Maailmanpankilta yrittäjyyskoulutusta saanut etiopialainen Merhawit Hailemariam, joka työskenteli sähköalalla vuonna 2015. (Kuva: Stephan Gladieu / World Bank Photo Collection / CC BY-NC-ND 2.0)

Jos naiset ja miehet toimisivat yrittäjinä tasa-arvoisesti, maailman bruttokansantuote voisi kasvaa 3–6 prosenttia ja maailmantalous hyötyisi jopa viiden biljoonan dollarin eli noin 4,5 biljoonan euron verran, arvioi kansainvälinen konsulttifirma Boston Consulting Group (BCG).

BCG:n ja brittiläisen Cherie Blair Foundation for Women -säätiön selvityksen mukaan tällä hetkellä kaikilla maailman alueilla miehet perustavat uusia yrityksiä useammin kuin naiset. Uusien miesyrittäjien osuus työikäisistä on 4–6 prosenttiyksikköä korkeampi kuin naisten vastaava osuus.

Vain neljässä maassa, Vietnamissa, Meksikossa, Indonesiassa ja Filippiineillä, oli vuonna 2016 enemmän uusia naisyrittäjiä kuin miehiä.

Tutkituista sadasta maasta puolessa sukupuolikuilu on kuitenkin kapenemassa. Toisaalta 40 prosentissa kuilu kasvaa, selvityksessä kerrotaan.

Erot eivät koske vain aloittavia yrityksiä, vaan naisten yritykset myös toimivat vähemmän aikaa kuin miesten Pohjois-Amerikkaa lukuun ottamatta. Kolmen ja puolen toimintavuoden jälkeen esimerkiksi Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa naisten yritykset toimivat puolet epätodennäköisemmin kuin miesten.

Suurimpia syitä naisten vaikeuksiin yrittäjinä ovat rahoitusvaikeudet sekä verkostojen puute. Naisten perustamiin firmoihin investoitiin vuonna 2018 keskimäärin 842 000 euroa, miesten yrityksiin 1,9 miljoonaa euroa, tutkimuksessa kerrotaan.

Tutkimus korostaa etenkin verkostojen merkitystä naisyrittäjien tukemisessa. Etenkin matalan ja keskitulotason maissa sukupuolikuilu on sitä pienempi, mitä enemmän naisilla on verkostoja. Niiden avulla naiset voivat muun muassa asettaa korkeampia tavoitteita sekä kehittää innovaatioita, BCG toteaa.

Tasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvotyötalousyhtiöt

Lue myös

Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Tyttöjä rivissä istumassa mikrofonien takana.

33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin

Lapsiavioliittojen ja tyttöjen sukuelinten silpomisen lopettaminen olisi mahdollista lopettaa kymmenen vuoden sisällä keskittämällä ehkäisytoimet etenkin ruohonjuuritasoon, sanoo YK:n väestörahasto tuoreessa raportissaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Myyntikoju ja ihmisiä kadun varrella.

Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa

Kroonisesta ruokapulasta kärsivään Haitiin on vaikea löytää avustusrahaa, sillä köyhyys ei ole mitään uutta tai dramaattista. ”Pelkkä epäonnistuneena oleminen ei ylitä uutiskynnystä”, toteaa Latinalaisen Amerikan historian ja tutkimuksen dosentti Pekka Valtonen.
Rivi pientaloja, joiden katolla on aurinkopaneelit

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta

Aurinkoenergian käyttö sähkövoiman lähteenä kasvaa Brasiliassa kovaa vauhtia. Samaan aikaan kun korona on lisännyt työttömyyttä muilla aloilla, aurinkoenergiahankkeet ovat synnyttäneet maahan tänä vuonna lähes 40 000 uutta työpaikkaa. Kasvun taustalla ovat pääosin yksityiset kuluttajat ja yritykset, sillä aurinkoenergia tulee monia muita energiamuotoja halvemmaksi.
Aasi ja kaksi lasta keräämässä vettä keltaisiin kanistereihin

Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute

Yli puolet senegalilaisista koulutytöistä jää joskus pois koulusta kuukautisten vuoksi ja moni joutuu lopettamaan kokonaan. Senegalin kouluista vain yhdellä prosentilla on erilliset tyttöjen käymälät. Kuukautishygienian ylläpitoa hankaloittaa myös paheneva vesipula.
Mies halaa vanhassa metsässä valtavaa puuta

”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa

Kenialaisia ogiekeja on yritetty useasti häätää asuinalueiltaan. Uuden, alkuperäiskansojen perimätietoa ja historiaa hyödyntävän 3D-mallinnustekniikan avulla ogiekit ja muut alkuperäiskansat voivat puolustaa maitaan ja suojella luontoa.

Tuoreimmat

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta
Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute
”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa
Avustusjärjestöt: Jemen ”hirvittävän katastrofin” partaalla – Uhkana kolera, korona, nälkä ja tulvat
Senegalissa on vain muutama naispuolinen startup-yrittäjä ja Siny Samba, 28, on yksi heistä
YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Puhetta ymmärtävä chatbotti yhdistää intialaiset pienviljelijät ja kuluttajat – Digitaalinen markkinapaikka korjaa pandemian aiheuttamia häiriöitä
Egypti ja Etiopia vesisodan kynnyksellä – Egyptiläiset pelkäävät, että Etiopian jättipato vie Niilin vedet
Tuore raportti: Työntekijöiden heikolla ravitsemuksella kova hinta bisnekselle – Yritykset menettävät vuosittain jopa 850 miljardia dollaria