Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä

Investointien ja verkostojen puute vaikeuttaa naisten yrittäjyyttä, käy ilmi konsulttiyhtiön selvityksestä.

Johtoja pitelevä nainen istuu säkkien päällä

Naiset perustavat yrityksiä yhä harvemmin kuin miehet. Kuvassa Maailmanpankilta yrittäjyyskoulutusta saanut etiopialainen Merhawit Hailemariam, joka työskenteli sähköalalla vuonna 2015. Kuva: Stephan Gladieu / World Bank Photo Collection / CC BY-NC-ND 2.0.

Jos naiset ja miehet toimisivat yrittäjinä tasa-arvoisesti, maailman bruttokansantuote voisi kasvaa 3–6 prosenttia ja maailmantalous hyötyisi jopa viiden biljoonan dollarin eli noin 4,5 biljoonan euron verran, arvioi kansainvälinen konsulttifirma Boston Consulting Group (BCG).

BCG:n ja brittiläisen Cherie Blair Foundation for Women -säätiön selvityksen mukaan tällä hetkellä kaikilla maailman alueilla miehet perustavat uusia yrityksiä useammin kuin naiset. Uusien miesyrittäjien osuus työikäisistä on 4–6 prosenttiyksikköä korkeampi kuin naisten vastaava osuus.

Vain neljässä maassa, Vietnamissa, Meksikossa, Indonesiassa ja Filippiineillä, oli vuonna 2016 enemmän uusia naisyrittäjiä kuin miehiä.

Tutkituista sadasta maasta puolessa sukupuolikuilu on kuitenkin kapenemassa. Toisaalta 40 prosentissa kuilu kasvaa, selvityksessä kerrotaan.

Erot eivät koske vain aloittavia yrityksiä, vaan naisten yritykset myös toimivat vähemmän aikaa kuin miesten Pohjois-Amerikkaa lukuun ottamatta. Kolmen ja puolen toimintavuoden jälkeen esimerkiksi Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa naisten yritykset toimivat puolet epätodennäköisemmin kuin miesten.

Suurimpia syitä naisten vaikeuksiin yrittäjinä ovat rahoitusvaikeudet sekä verkostojen puute. Naisten perustamiin firmoihin investoitiin vuonna 2018 keskimäärin 842 000 euroa, miesten yrityksiin 1,9 miljoonaa euroa, tutkimuksessa kerrotaan.

Tutkimus korostaa etenkin verkostojen merkitystä naisyrittäjien tukemisessa. Etenkin matalan ja keskitulotason maissa sukupuolikuilu on sitä pienempi, mitä enemmän naisilla on verkostoja. Niiden avulla naiset voivat muun muassa asettaa korkeampia tavoitteita sekä kehittää innovaatioita, BCG toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia