Uutiset Tasa-arvo

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä

Investointien ja verkostojen puute vaikeuttaa naisten yrittäjyyttä, käy ilmi konsulttiyhtiön selvityksestä.
Johtoja pitelevä nainen istuu säkkien päällä
Naiset perustavat yrityksiä yhä harvemmin kuin miehet. Kuvassa Maailmanpankilta yrittäjyyskoulutusta saanut etiopialainen Merhawit Hailemariam, joka työskenteli sähköalalla vuonna 2015. (Kuva: Stephan Gladieu / World Bank Photo Collection / CC BY-NC-ND 2.0)

Jos naiset ja miehet toimisivat yrittäjinä tasa-arvoisesti, maailman bruttokansantuote voisi kasvaa 3–6 prosenttia ja maailmantalous hyötyisi jopa viiden biljoonan dollarin eli noin 4,5 biljoonan euron verran, arvioi kansainvälinen konsulttifirma Boston Consulting Group (BCG).

BCG:n ja brittiläisen Cherie Blair Foundation for Women -säätiön selvityksen mukaan tällä hetkellä kaikilla maailman alueilla miehet perustavat uusia yrityksiä useammin kuin naiset. Uusien miesyrittäjien osuus työikäisistä on 4–6 prosenttiyksikköä korkeampi kuin naisten vastaava osuus.

Vain neljässä maassa, Vietnamissa, Meksikossa, Indonesiassa ja Filippiineillä, oli vuonna 2016 enemmän uusia naisyrittäjiä kuin miehiä.

Tutkituista sadasta maasta puolessa sukupuolikuilu on kuitenkin kapenemassa. Toisaalta 40 prosentissa kuilu kasvaa, selvityksessä kerrotaan.

Erot eivät koske vain aloittavia yrityksiä, vaan naisten yritykset myös toimivat vähemmän aikaa kuin miesten Pohjois-Amerikkaa lukuun ottamatta. Kolmen ja puolen toimintavuoden jälkeen esimerkiksi Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa naisten yritykset toimivat puolet epätodennäköisemmin kuin miesten.

Suurimpia syitä naisten vaikeuksiin yrittäjinä ovat rahoitusvaikeudet sekä verkostojen puute. Naisten perustamiin firmoihin investoitiin vuonna 2018 keskimäärin 842 000 euroa, miesten yrityksiin 1,9 miljoonaa euroa, tutkimuksessa kerrotaan.

Tutkimus korostaa etenkin verkostojen merkitystä naisyrittäjien tukemisessa. Etenkin matalan ja keskitulotason maissa sukupuolikuilu on sitä pienempi, mitä enemmän naisilla on verkostoja. Niiden avulla naiset voivat muun muassa asettaa korkeampia tavoitteita sekä kehittää innovaatioita, BCG toteaa.

Tasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvotyötalousyhtiöt

Lue myös

Iranin lippuja

Iranin naiset pääsevät katsomaan jalkapalloa ensimmäistä kertaa 40 vuoteen – Valtio asetti kuitenkin katon naisosallistujien määrälle

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kritisoi kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaa, joka vielä syyskuussa julisti, että naiset ovat pääsemässä katsomaan jalkapallon MM-kisoja Iranissa. Nyt valtio on päättänyt, että vain murto-osa katsojista saa olla naisia.
Kasvin taimi kädessä

Suurlahjoittajalta 300 000 euroa kehitysmaiden naisyrittäjiä tukevalle Naisten Pankille

Nimettömänä pysyttelevä suurlahjoittaja haluaa vaikuttaa siihen, ettei ihmisten tarvitsisi muuttaa toimeentulon puutteen takia. Lahjoitusrahat aiotaan käyttää Ugandassa.
Kaksi nyrkkeilevää tyttöä liikuntasalissa

Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan

YK:n tasa-arvojärjestön kampanja mainosten tasa-arvoistamiseksi lanseerataan tällä viikolla Suomessa. Suomen UN Womenin varapuheenjohtaja Anne Korkiakoski uskoo, että mainostajilla on valtaa vaikuttaa sukupuolikäsityksiin etenkin maissa, joissa lainsäädäntö ei edistä tasa-arvoa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Ihmisiä istumassa ja pitelemässä kurdilippuja

Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi

Lääkärit ilman rajoja ja Mercy Corps ovat keskeyttäneet toimintansa Koillis-Syyriassa, jonne Turkki hyökkäsi viime viikolla. Myös YK ja muut avustusjärjestöt varoittavat sotatoimien vaikutuksista avustustyöhön.
Nainen istuu tuolilla selin kameraan

Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla

Kenia kielsi vuonna 2014 lähtemisen työn perässä Lähi-itään mutta kumosi kiellon muutamaa vuotta myöhemmin. Nyt noin 130 000 kenialaista on kotiapulaisena Persianlahden valtioissa. Moni joutuu kokemaan fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa.
Nainen ja aaseja kuivuneen joen pohjalla

Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna

1,8 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kuivuutta Afrikan sarvessa. Pelastakaa Lapset vaatii lisärahoitusta avustustoimiin.