Selvitys: Lasten pelastaminen ei vaadi talouskasvua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Lasten pelastaminen ei vaadi talouskasvua

Muun muassa hallitusten sitoutuminen ja kehitysapu ovat syynä lasten aseman parantumiseen, käy ilmi tuoreesta selvityksestä.

Lasten hyvinvoinnin parantaminen ei edellytä välttämättä talouskasvua, käy ilmi brittiläisen Overseas Development Institute -ajatushautomon selvityksestä.

Pelastakaa Lasten ja Unicefin tilaaman selvityksen mukaan muun muassa kehitysmaiden hallitusten sitoutuminen, hyvin toteutetut sosiaaliset ohjelmat sekä kehitysapu ovat syynä siihen, että nykyisin kuolee vuosittain yli neljä miljoonaa alle 5-vuotiasta vähemmän kuin vuonna 1990. Samaan aikaan myös esimerkiksi lasten koulunaloitus ja rokottaminen ovat yleistyneet.

Talouskasvustakin on hyötyä, mutta vain, jos se lisää resurssien käyttöä sosiaalisiin investointeihin ja tärkeille sektoreille. Yksinään se ei kuitenkaan riitä, vaan tärkeämpiä ovat hyvin toteutetut ohjelmat ja politiikka.

Yhdeksi esimerkkimaaksi selvityksessä nostetaan Etiopia, jossa peruskoulun aloittavien lasten määrä on noussut merkittävästi, koska hallitus on poistanut koulumaksut, parantanut opetuksen laatua ja lisännyt ohjelmia syrjäytyneiden saavuttamiseksi.

Myös kehitysyhteistyöllä on lasten aseman kannalta merkitystä. Selvityksen mukaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa esimerkiksi lapsuuden aliravitsemuksen ja imeväiskuolleisuuden vähentämisessä ovat parhaiten edistyneet juuri ne maat, jotka ovat saaneet eniten apua.

Parhaiten kehitysapu kuitenkin toimii, jos hallituskin on sitoutunut lasten hyvinvoinnin parantamiseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia