Selvitys: Korruptio voi hyvin suurimmassa osassa maailmaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Korruptio voi hyvin suurimmassa osassa maailmaa

Yksi vähiten korruptoituneista maista oli Suomi, vaikka sekään ei selvityksessä saanut täysiä pisteitä.

Lahjonta ja vallan väärinkäyttö on yhä yleistä suurimmassa osassa maailman maissa, selviää Transparency Internationalin tekemästä vertailusta.

TI:n arvioiden mukaan jopa kaksi kolmasosaa maailman valtioista sai selvityksessä heikon arvosanan, mikä kuvastaa järjestön mukaan läpinäkyvyyden puutetta julkisissa instituutioissa.

Eniten korruptiota esiintyi Afganistanissa, Pohjois-Koreassa ja Somaliassa. Myös useat EU-maat pärjäsivät huonosti, muun muassa Kreikka ja Italia.

"Hallitusten pitäisi integroida korruption vastaiset toimet kaikkeen julkiseen päätöksentekoon. Siihen kuuluvat paremmmat lobbausta ja poliittista rahoitusta koskevat säädökset, julkisten menojen ja sopimusten tekeminen läpinäkyvämmäksi ja poliittisten elimien tekeminen ihmisille luotettavammaksi", sanoo järjestön puheenjohtaja Huguette Labelle.

Suomi oli indeksin mukaan maailman vähiten korruptoitunein maa yhdessä Tanskan ja Uuden-Seelannin kanssa, mutta ei tästä huolimatta saanut täysiä pisteitä. Kuten TI arvioi aikaisemmin tänä syksynä, Suomessa korruptiota aiheuttavat hyvä veli-verkostot, joihin ei lainsäädännössä edelleenkään riittävästi puututa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia