Uutiset Yritysten yhteiskuntavastuu

Selvitys: Intian tehtailla tehdään eurooppalaisille kenkiä huonoilla työehdoilla

Suomeenkin tulee Intiasta puoli miljoonaa paria kenkiä vuodessa.
(Kuva: Craig Cloutier / CC BY-SA 2.0)

Työntekijöiden oikeuksien loukkaukset ovat yleisiä intialaisissa kenkätehtaissa, joissa valmistetaan kenkiä eurooppalaisille brändeille, käy ilmi tuoreesta selvityksestä (pdf).

Selvityksen mukaan usein työsuojelu on puutteellista ja työtekijät jäävät sosiaaliturvan ja työterveyshuollon ulkopuolelle. Työntekijät sairastuvat kuluttavien työolojen vuoksi kroonisiin tauteihin mutta saattavat joutua itse maksamaan hoitonsa ja sairauslomansa.

Työntekijöiden palkka ei riitä elämiseen. Selvityksen perusteella he saavat 20–164 euroa kuussa. Elämiseen riittäisi selvityksen mukaan 251 euroa.

Tutkimus tehtiin kahdella Intian alueella: Amburissa maan eteläosassa ja Agrassa pohjoisosassa. Siihen haastateltiin 232:ta työntekijää neljässä nahka- ja jalkinetehtaassa.

Selvityksen teki eurooppalainen Change Your Shoes -hanke, jota Suomessa edustaa Eettisen kaupan puolesta ry (Eetti). Selvitystä oli määrä käsitellä tänään järjestettävässä seminaarissa, mutta Eetti kertoo Suomen New Delhin suurlähetystön evänneen Suomeen kutsutulta intialaiselta kenkätehtaan työntekijältä sekä työoikeusaktivistilta viisumit.

Intia on maailman toiseksi suurin kenkien tuottaja. Vuonna 2015 maassa tuotettiin 2,2 miljardia paria kenkiä. Suomeen tulee Intiasta vuosittain lähes puoli miljoonaa paria kenkiä.

Yritysten yhteiskuntavastuu ihmisoikeudettyö Intia Eettisen kaupan puolesta ry

Lue myös

Tietokoneen näppäimistö

Raportti: Teknologia-alalla esiintyy pakkotyötä – firmat haluavat estää sen, mutta harva kertoo, miten se tapahtuu

Monia teknologia- ja elektroniikka-alan tuotteita tehdään pakkotyövoimalla. Suuryritykset ovat viime vuosina kunnostautuneet sen estämisessä mutta enemmän pitää tehdä, vaaditaan tuoreessa raportissa.
Kenkiä roikkumassa narulla

Selvitys: Työntekijän osuus lenkkariparin tuotantokustannuksista yhä pienempi – järjestöiltä moitteita urheiluvaatebrändeille

Urheilubrändit Nike ja Adidas saavat moitteita tuoreessa raportissa, jonka mukaan ne ja niiden sponsoroimat jalkapallojoukkueet vain rikastuvat samaan aikaan, kun alihankkijoiden tehtaiden ompelijat saavat surkeaa palkkaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Aasialainen mies lajittelee muovijätettä

Muovigaten jälkipyykki: mitä muovin dumppaaminen kehitysmaihin kertoo taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta?

Rikkaat valtiot viettävät kulutusjuhlaa ja sotkut kuljetetaan köyhempien siivottavaksi, kirjoittaa globaaleja jätevirtoja tutkinut Niko Humalisto.
Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.