Sellutehtaan jäteputki kiehuttaa kalastajia Chilessä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sellutehtaan jäteputki kiehuttaa kalastajia Chilessä

Chileläisen sellutehtaan suunnitelma rakentaa kymmeniä kilometrejä pitkä jäteputki merelle on saanut rannikon kalastajat tappelemaan verisesti toisiaan vastaan.

Chileläisen sellutehtaan suunnitelma rakentaa kymmeniä kilometrejä pitkä jäteputki merelle on saanut rannikon kalastajat tappelemaan verisesti toisiaan vastaan.

Vielä viime vuonna etelächileläisen Los Ríosin alueen kalastajat olivat yksissä tuumin järjestäytyneet vastustamaan sellutehdas Celcon (Celulosa Arauco y Constitución) jäteputkea, jonka he katsoivat saastuttavan kalavedet ja uhkaavan siten heidän elinkeinoaan.

Viime vuoden lokakuussa Celco pääsi kolmen Mehuínin kylän kalastajaliiton kanssa sopimukseen: putki rakennetaan ja jokainen kalastaja saa tästä hyvitykseksi kahdeksan miljoonaa pesoa (noin 11 000 euroa). Sopimuksen allekirjoitti 250 kalastajaa. Osa rahoista maksettiin kalastajille heti, loput tulevat kun tekniset suunnitelmat ovat valmiit ja jäteputki on paikallaan. Tämän vuoksi sopimuksen allekirjoittaneet kalastajat ovat tosiasiassa sitoutuneet estämään myös muita kalastajia hankaloittamasta putken rakentamista.

Kaikki kalastajat eivät suostuneet sopimaan Celcon kanssa. Vähemmistö kalastajista Mehuínissa ja lähikylissä on ilmoittanut, että he yrittävät estää Celcoa saattamasta loppuun tutkimustyötä putken asettamiseksi. Putkea yhä vastustavista merkittävä osa on mapucheintiaaneja. Missisipin kylässä paikalliset asukkaat ovat jopa rakentaneet mereen barrikadeja. Huhtikuun alussa noin sata Celcon kanssa sopimukseen päässyttä kalastajaa veneili Missisipin kylään. Perillä he heittelivät keppejä ja kiviä kylän sosiaalikeskukseen haavoittaen neljää ihmistä. Samassa yhteydessä yhtä Missisipin kyläläistä syytetään yhden vierailijan haavoittamisesta ampumalla.

Väkivaltaisuuksien vuoksi kylään on lähetetty karabinieerien erikoisjoukkoja rauhaa turvaamaan. 71 Missisipin ja sen lähikylien asukasta vaativat laillista suojelua Mehuínin kalastajia vastaan.

Celco suunnitteli jäteputkea mereen jo vuonna 1996, mutta tuolloin kalastajat olivat yhtenäisiä ja onnistuivat estämään putken vaatimat tekniset selvitykset. Kun tehdas aloitti toimintansa vuonna 2004, jätevedet laskettiin läheiseen Cruces-jokeen. Suomalaiset yritykset ovat toimittaneet valtaosan tehtaan laitteistosta.

Joella ja sen läheisillä suoalueet eli Etelä-Amerikan suurin mustakaulajoutsenpopulaatio, mutta tehtaan jätevesien vuoksi tuhannet joutsenet kuolivat tai muuttivat pois.

Joutsenkatastrofin vuoksi ympäristöviranomaiset määräsivät Celcon etsimään vaihtoehtoisen paikan päästöilleen, ja yhtiö palasi alkuperäiseen suunnitelmaansa rakentaa putki mereen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia