Salvadorissa moni jää ilman eläkettä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Salvadorissa moni jää ilman eläkettä

Kun vakinainen työ on yhä harvinaisempaa, eläkemaksut jäävät monilta salvadorilaisilta maksamatta, kirjoittaa Edgardo Ayala.

(IPS) -- Lupaukset paremmasta siivittivät El Salvadorin eläkejärjestelmän yksityistämistä 1998. Toisin kuitenkin kävi: kun vakinainen työ on yhä harvinaisempaa, eläkemaksut jäävät monilta maksamatta.

El Salvadorissa on 6,2 miljoonaa asukasta. Työikäisistä 66 prosenttia ahkeroi epävirallisessa taloudessa ilman työsopimuksia ja sosiaaliturvaa. Yksityisen eläkejärjestelyn piirissä on periaatteessa 2,7 miljoonaa, mutta vain yksi neljästä pystyy kartuttamaan eläkerahastoaan. Naisten eläkeikä on 55 ja miesten 60 vuotta. Eliniänodote on naisilla liki 78 ja miehillä 71 vuotta. Salvadorin minimieläke on lain mukaan noin 150 euroa kuukaudessa.

Tulevaisuus askarruttaa

Alexis Cuéllar, 20, joutui lopettamaan peruskoulun kesken ja tekee nyt keikkaa äänimiehenä mainostilaisuuksissa. Hän ei maksa eläkemaksuja ja myöntää, että tulevaisuus huolestuttaa.

"Tulee aika, jolloin en pysty enää työhön korkean iän tai sairauden vuoksi, ja jään ilman eläkettä", hän pohtii.

Taksinkuljettaja Manuel Campos, 56, ei ole vanhan eikä uuden eläkejärjestelmän piirissä. Hän pitää kolmea lastaan vanhuudenturvanaan.

"Muuten joutuisin liittymään kaduilla kerjäävien kasvavaan joukkoon."

Sandra Escobar, 40, kauppaa lounasruokaa pienessä tienvarsikojussa. Hänkään ei kuulu eläkekassaan.

"Ajatuksenani on säästää vähitellen pientä pesämunaa, mutta koville se ottaa", hän sanoo.

Asteittain yksityiseksi

Eläkejärjestelmän yksityistäminen toteutettiin 1998 asteittaisena. Tuolloin 55 vuotta täyttäneet miehet ja 50-vuotiaat naiset jäivät vanhan julkisen järjestelmän piiriin. 36–50-vuotiaat saivat valita julkisen tai yksityisen eläkejärjestelmän, ja nuoremmille jäi vain yksityinen.

Julkisen eläkejärjestelyn piirissä on yhä reilut 100 000 henkeä, ja se maksaa valtiolle yli 300 miljoonaa euroa vuodessa. Raha ei kartu Yksityisessä järjestelmässä työantajan ja työntekijän on määrä kartuttaa eläkerahastoa kuukausittain summalla, joka vastaa 13:a prosenttia työntekijän palkasta.

Rahat oli tarkoitus panna poikimaan osakemarkkinoilla, mikä loisi samalla uutta kasvua ja työpaikkoja. Sijoitukset sallittiin vain kotimaan pörssiin, joka osoittautui liian pieneksi. Rahasto on esittänyt toiminnan ulottamista ulkomaisiin pörsseihin paremman tuoton saamiseksi.

Kesäkuussa valtaan tullut vasemmistolainen presidentti Salvador Sánchez Cerén katsoo yksityisen eläkejärjestelyn epäonnistuneen ja lupailee paluuta julkiseen sosiaaliturvajärjestelmään, mutta yksityiskohdat ovat vielä auki.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia