Sadekauden loppu voi tuoda nälänhädän Etelä-Sudaniin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sadekauden loppu voi tuoda nälänhädän Etelä-Sudaniin

Etelä-Sudan on onnistunut lykkäämään nälänhätää taisteluiden tauottua sadekauden vuoksi, mutta jos väkivaltaisuudet jatkuvat, katastrofi on jälleen kulman takana.

Etelä-Sudan on onnistunut lykkäämään maan suistumista täyteen nälänhätään, mutta ensi keväänä tilanne voi olla jo toinen.

Kansainvälisten avustusjärjestöjen tuoreen raportin mukaan Etelä-Sudan onnistui tänä vuonna välttämään nälänhädän humanitaarisen avun, sadekauden aiheuttaman taistelutauon sekä eteläsudanilaisten oman selviytymiskyvyn vuoksi. Mikäli osapuolet kuitenkin jatkavat taisteluita kuun lopussa päättyvän sadekauden jälkeen, ensi vuoden maaliskuuhun mennessä osa alueista voi suistua nälänhätään, järjestöt ennustavat.

"Karjan voi myydä vain kerran. Istutukseen tarkoitettujen siementen syönti pitää kalvavan nälän poissa hetken, mutta panttina on tulevaisuus. Eteläsudanilaiset tekivät, mitä pystyivät selviytyäkseen, mutta se tarkoittaa, että he ovat haavoittuvia ensi vuonna", toteaa avustusjärjestö CAREn Etelä-Sudanin johtaja Aimee Ansari.

Etelä-Sudanin ruokakriisi on arvioitu maailman pahimmaksi, ja järjestöt varoittivat nälänhädän mahdollisuudesta jo keväällä. Kriisin taustalla on joulukuussa alkanut sisällissota, joka leimahti maan presidentin ja varapresidentin riitaannuttua keskenään. Taistelut ovat häirinneet ruuan tuotantoa ja markkinoita, ja hinnat ovat nousseet.

Noin 1,4 miljoonaa ihmistä on paennut maan sisällä ja lähes 470 000 ulkomaille. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n mukaan noin 3,9 miljoonan ihmisen ruokaturva on epävarma.

Konfliktiin on yritetty neuvotella ratkaisua mutta tuloksetta. Avustusjärjestöjen mukaan kansainvälinen yhteisö onkin toiminut liian pehmeän diplomatian keinoin.

"Tämä on ihmisen tekemä kriisi, eivätkä sitä ole aiheuttaneet sään oikut, ja vaikka humanitaarinen apu on tärkeää, se ei voi korjata poliittista ongelmaa. --- Jos kansainvälinen yhteisö todella haluaa välttää nälänhädän, sen on ryhdyttävä rohkeisiin diplomaattisiin ponnisteluihin", sanoo avustusjärjestö Oxfamin Etelä-Sudanin johtaja Tariq Reibl.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia