Saatavuusharkinta ajaa pimeään työhön | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Saatavuusharkinta ajaa pimeään työhön

Kriitikoiden mielestä saatavuusharkinta pitäisi poistaa, sillä se ainoastaan heikentää jo valmiiksi heikossa asemassa olevien asemaa.

Ulkomaalaisen työvoiman saatavuusharkinta ei vastaa sille asetettua tavoitetta Suomessa asuvien työnteon turvaamisesta, vaan saattaa jopa lisätä pimeän työn määrää ja heikentää työntekijän asemaa. Tätä mieltä olivat muun muassa Vapaa liikkuvuus -verkosto ja Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tutkinut Jukka Könönen Itä-Suomen yliopistosta viime viikolla satavuusharkintaa käsittelevässä seminaarissa Helsingissä.

Saatavuusharkinnan mukaan on työantajan on ennen ulkomaalaisen työntekijän palkkaamista selvitettävä, olisiko työhön löytynyt suomalaista tekijää. Työvoimapula tieyillä aloilla, kuten siivousalalla on kuitenkin nostanut keskusteluun saatavusharkinnasta luopumisen.

Asiantuntijoiden mukaan saatavuusharkinta vaikeuttaa juuri heikommassa asemassa olevien työntekijöiden asemaa. Esimerkiksi turvapaikkapäätöstä odottava henkilö, joka työskentelee Suomessa, saatetaan palauttaa kotimaahansa, vaikka hänellä olisikin työ, jonka kautta hän maksaa myös veroja Suomeen.

Saatavuusharkinnan pelätään myös lisäävän pimeän työvoiman määrää juuri niin sanotuilla sisääntuloaloilla. Esimerkiksi siivousalalla on raportoitu työskentelevän runsaasti paperittomia työntekijöitä, joiden oikeuksia poljetaan törkeästi. Essi Thesslund Pro-tukipisteestä muistuttaa, että kielteiset työlupapäätökset ajavat ihmisiä myös prostituutioon.

Myös kilpailu lisää työvoimapulaa

Palvelualojen ammattiliitto PAMin mukaan siivousalan työvoimapula ei välttämättä liity niinkään työvoimapulaan, vaan alan työolojen heikkenemiseen yleisesti. Erityisesti pääkaupunkiseudulla kova kilpailu siivousyritysten kesken on laskenut työvoimavaltaisen alan palkkoja ja työehtoja. Lisäksi alihankintaketjut ovat johtaneet harmaaseen talouteen ja vakaviin työsyrjintätapauksiin.

PAM pitää saatavuusharkintaa hyvänä juuri siksi, että sen avulla voidaan varmistaa, että ensisijaisesti hyödynnetään Suomessa asuvia työntekijöitä. Ulkomaalaista työvoimaa rekrytoidaan siten aloille, joilla aidosti on pulaa työvoimasta.

Saatavuusharkinnnan puolustajat ovat vedonneet myös siihen, että sen poistamisella sisääntuloalojen, kuten siivousalan palkkataso laskisi entisestään kun työvoimaa palkattaisiin EU:n ulkopuolelta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia