Uutiset Terveys

Saasteiden aiheuttamien kuolemien hintalappu 199 miljardia euroa

Maailmanpankki sanoo haluavansa kääntää ilmansaasteiden aiheuttamien kuolemien hinnan talouskielelle, jotta päättäjät toimisivat.
(Kuva: Leo Fung / CC BY 2.0)

Ilmansaasteiden aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat maksoivat vuonna 2013 noin 225 miljardia dollaria eli noin 199 miljardia euroa, laskee Maailmanpankki tuoreessa raportissaan.

Kuolemien hinta on laskettu menetettyinä työvuosina. Vuonna 2013 kuoli yhteensä noin 5,5 miljoonaa ihmistä tauteihin, jotka liittyvät ulko- ja sisäilman saastumiseen. Saasteet tappavat enemmän ihmisiä kuin esimerkiksi malaria tai hiv.

Pankin kestävän kehityksen asioiden varajohtaja Laura Tuck sanoo tiedotteessa, että tutkimuksessa haluttiin kääntää ennenaikaisten kuolemien aiheuttamat kulut talouskielelle, jotta asia saisi huomiota päättäjien keskuudessa ja ilmanlaadun parantamiseen suunnattaisiin lisää resursseja.

"Tukemalla terveempiä kaupunkeja ja investointeja puhtaampiin energianlähteisiin voimme vähentää päästöjä, hidastaa ilmastonmuutosta ja mikä tärkeintä, pelastaa ihmishenkiä", Tuck sanoo.

Raportin mukaan saastekuolemat osuvat etenkin pieniin lapsiin ja vanhuksiin mutta myös työikäiseen väestöön. Etelä-Aasiassa menetetyistä työvuosista aiheutuva summa oli vuonna 2013 0,83 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Maailmanpankin mukaan noin 90 prosenttia matalan ja keskitulotason maiden väestöstä on altistunut vaaralliselle määrälle sisäilman saasteita. Sisäilman saasteista johtuvat kuolemat ovat lisääntyneet etenkin nopeasti kaupungistuvilla ja tiheästi asutetuilla alueilla.

Terveys liiketoimintaterveyssaastuminen

Lue myös

Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.
Munuaismalja leikkaussalissa

Laiton elinkauppa kiihtyy - ”Rikkailla on mahdollisuus ostaa elimiä, ja köyhät päätyvät myymään niitä”

Laiton elinkauppa on viime vuosina lisääntynyt esimerkiksi Intiassa, Pakistanissa, Egyptissä ja Meksikossa. Maailman terveysjärjestön asiantuntijan mukaan prosessi muuttuu yhä julkeammaksi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.
Pakolaisleirin asumuksia Kabulin ulkopuolella Afganistanissa

Afganistanin siviiliuhrien määrä ennätyskorkealla – Amnesty: Palautukset pitää keskeyttää

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on viime vuosina palautettu Afganistaniin maan heikkenevästä turvallisuustilanteesta huolimatta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty nostaa esiin muun muassa Saksasta palautetun, itsemurhaan päätyneen afganistanilaisen tapauksen.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.