Saasteiden aiheuttamien kuolemien hintalappu 199 miljardia euroa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Saasteiden aiheuttamien kuolemien hintalappu 199 miljardia euroa

Maailmanpankki sanoo haluavansa kääntää ilmansaasteiden aiheuttamien kuolemien hinnan talouskielelle, jotta päättäjät toimisivat.

Ilmansaasteiden aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat maksoivat vuonna 2013 noin 225 miljardia dollaria eli noin 199 miljardia euroa, laskee Maailmanpankki tuoreessa raportissaan.

Kuolemien hinta on laskettu menetettyinä työvuosina. Vuonna 2013 kuoli yhteensä noin 5,5 miljoonaa ihmistä tauteihin, jotka liittyvät ulko- ja sisäilman saastumiseen. Saasteet tappavat enemmän ihmisiä kuin esimerkiksi malaria tai hiv.

Pankin kestävän kehityksen asioiden varajohtaja Laura Tuck sanoo tiedotteessa, että tutkimuksessa haluttiin kääntää ennenaikaisten kuolemien aiheuttamat kulut talouskielelle, jotta asia saisi huomiota päättäjien keskuudessa ja ilmanlaadun parantamiseen suunnattaisiin lisää resursseja.

"Tukemalla terveempiä kaupunkeja ja investointeja puhtaampiin energianlähteisiin voimme vähentää päästöjä, hidastaa ilmastonmuutosta ja mikä tärkeintä, pelastaa ihmishenkiä", Tuck sanoo.

Raportin mukaan saastekuolemat osuvat etenkin pieniin lapsiin ja vanhuksiin mutta myös työikäiseen väestöön. Etelä-Aasiassa menetetyistä työvuosista aiheutuva summa oli vuonna 2013 0,83 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Maailmanpankin mukaan noin 90 prosenttia matalan ja keskitulotason maiden väestöstä on altistunut vaaralliselle määrälle sisäilman saasteita. Sisäilman saasteista johtuvat kuolemat ovat lisääntyneet etenkin nopeasti kaupungistuvilla ja tiheästi asutetuilla alueilla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia