Uutiset

Ruotsi vähentää sijoituksia konfliktimineraaleja ostaviin yhtiöihin

Julkinen työeläkerahasto lopettaa yhteiskuntavastuun nimissä sijoittamisen kahteen miehitetystä Länsi-Saharasta fosfaattia ostavaan kemian alan yritykseen.

Ruotsin julkinen työeläkerahasto lopettaa sijoittamisen miehitetystä Länsi-Saharasta luonnonvaroja ostaviin kemian alan yrityksiin Incitec Pivotiin ja Potashiin. Sijoitusten eettistä ja ekologista kestävyyttä valvova eettinen neuvosto perustelee lopettamissuositustaan sillä, että yritykset eivät pitkäaikaisesta painostuksesta huolimatta olleet muuttaneet käytäntöjään.

Rahaston eettinen neuvosto oli vuodesta 2010 asti yrittänyt saada yritykset lopettamaan fosfaatin ostamisen Länsi-Saharassa toimivalta marokkolaiselta tarjoajalta tai hankkimaan näyttöä siitä, että kaivostoiminnalla on paikallisen sahrawi-väestön hyväksyntä. Lisäksi yhtiöitä oli patistettu sitoutumaan noudattamaan kansainvälistä humanitaarista oikeutta.

Eettisen neuvoston puheenjohtaja Christina Kusoffsky Hillesöy pitää päätöstä takaiskuna neuvoston vaikuttamistyölle.

"Sijoitusportfolion ulkopuolelle sulkeminen on viimeinen keino, johon turvaudutaan vain, kun muut tiet on kuljettu loppuun", hän toteaa. "Emme usko, että vuorovaikutuksen jatkaminen tämän pidemmälle olisi hedelmällistä."

YK ja Haagin kansainvälinen tuomioistuin ovat tuominneet Marokon vuoden 1975 miehityksen Länsi-Saharassa, ja YK:n oikeudellisten asiain toimisto pitää luonnonvarojen etsimistä alueelta ilman sahrawien hyväksyntää kansainvälisen oikeuden rikkomuksena. Western Sahara Resource Watchin mukaan Länsi-Saharasta tulevaa fosfaattia käyttävät tietoisina tuotannon epäeettisyydestä myös yritykset Agrium Incorporated, Lifosa ja Innophos.

Työeläkerahasto luopuu samalla kertaa sijoituksista myös Walmartiin yrityksen työoikeusrikkomusten takia sekä Freeport McMoRaniin yhtiön kaivostoiminnan Indonesiassa aiheuttamien ympäristöongelmien takia.

ihmisoikeudetkonfliktirahoitusyhtiöt Länsi-SaharaRuotsi

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.
Mies suuren vesisäiliön vieressä.

Yksi ratkaisu vesipulaan: Meksikon pääkaupungissa asennetaan sadeveden keruujärjestelmiä

Mexico City on hyvää vauhtia matkalla tilanteeseen, jossa vettä ei riitä kaikille kaupungin 21 miljoonalle asukkaalle. Viime vuosina valtion tukiohjelman avulla on kuitenkin asennettu yli 20 000 sadeveden keräysjärjestelmää veden vähyydestä kärsiviin kaupunginosiin. Se lievittää paineita mutta ei ratkaise ongelmaa kokonaan.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä