Ruotsi vähentää sijoituksia konfliktimineraaleja ostaviin yhtiöihin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ruotsi vähentää sijoituksia konfliktimineraaleja ostaviin yhtiöihin

Julkinen työeläkerahasto lopettaa yhteiskuntavastuun nimissä sijoittamisen kahteen miehitetystä Länsi-Saharasta fosfaattia ostavaan kemian alan yritykseen.

Ruotsin julkinen työeläkerahasto lopettaa sijoittamisen miehitetystä Länsi-Saharasta luonnonvaroja ostaviin kemian alan yrityksiin Incitec Pivotiin ja Potashiin. Sijoitusten eettistä ja ekologista kestävyyttä valvova eettinen neuvosto perustelee lopettamissuositustaan sillä, että yritykset eivät pitkäaikaisesta painostuksesta huolimatta olleet muuttaneet käytäntöjään.

Rahaston eettinen neuvosto oli vuodesta 2010 asti yrittänyt saada yritykset lopettamaan fosfaatin ostamisen Länsi-Saharassa toimivalta marokkolaiselta tarjoajalta tai hankkimaan näyttöä siitä, että kaivostoiminnalla on paikallisen sahrawi-väestön hyväksyntä. Lisäksi yhtiöitä oli patistettu sitoutumaan noudattamaan kansainvälistä humanitaarista oikeutta.

Eettisen neuvoston puheenjohtaja Christina Kusoffsky Hillesöy pitää päätöstä takaiskuna neuvoston vaikuttamistyölle.

"Sijoitusportfolion ulkopuolelle sulkeminen on viimeinen keino, johon turvaudutaan vain, kun muut tiet on kuljettu loppuun", hän toteaa. "Emme usko, että vuorovaikutuksen jatkaminen tämän pidemmälle olisi hedelmällistä."

YK ja Haagin kansainvälinen tuomioistuin ovat tuominneet Marokon vuoden 1975 miehityksen Länsi-Saharassa, ja YK:n oikeudellisten asiain toimisto pitää luonnonvarojen etsimistä alueelta ilman sahrawien hyväksyntää kansainvälisen oikeuden rikkomuksena. Western Sahara Resource Watchin mukaan Länsi-Saharasta tulevaa fosfaattia käyttävät tietoisina tuotannon epäeettisyydestä myös yritykset Agrium Incorporated, Lifosa ja Innophos.

Työeläkerahasto luopuu samalla kertaa sijoituksista myös Walmartiin yrityksen työoikeusrikkomusten takia sekä Freeport McMoRaniin yhtiön kaivostoiminnan Indonesiassa aiheuttamien ympäristöongelmien takia.

Lisää uusi kommentti