Ruandalaista mediamogulia vastaan alkoi oikeudenkäynti kansanmurhasta – ”Muistutus vihapuheen vaaroista” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ruandalaista mediamogulia vastaan alkoi oikeudenkäynti kansanmurhasta – ”Muistutus vihapuheen vaaroista”

Félicien Kabuga rahoitti radiokanavaa, joka lietsoi vihaa tutseja vastaan vuoden 1994 kansanmurhasta. Lähes 90-vuotiaan Kabugan oikeudenkäynti voi kestää vuosia.

Sini-vihreä-keltainen lippu tangossa puiden edustalla.

Kuva: Commonwealth Secretariat / CC BY-NC 2.0.

YK:n alaisessa tuomioistuimessa Haagissa on alkanut oikeudenkäynti maan rikkaimpiin miehiin kuulunutta Félicien Kabugaa vastaan. 

Kabugaa syytetään Ruandan vuoden 1994 kansanmurhaan liittyvistä tapahtumista. Häntä etsittiin vuosikaudet, kunnes hänet löydettiin Pariisista vuonna 2020.

Etniset hutut tappoivat yli 800 000 tutsia ja maltillista hutua Ruandan sisällissodassa vain muutaman kuukauden aikana vuonna 1994.

Kabuga rahoitti perustamaansa radiokanavaa Comité d’initiative of Radio Télévision Libre des Mille Collinesia. Syytteen mukaan kanava levitti tutsivastaisia viestejä, joiden tarkoituksena oli hävittää koko etninen ryhmä.

Kabugan syytelistalla on kansanmurha, suora ja julkinen yllytys kansanmurhaan, salaliitto kansanmurhan suorittamiseksi, vaino poliittisin perustein, tuhoaminen ja murha rikoksina ihmisyyttä vastaan.

Syyttäjien mukaan halventavissa ja uhkaavissa lähetyksissä nimettiin ihmisiä tutseiksi tai kapinaliikkeen kannattajiksi ja jopa kerrottiin heidän sijaintejaan tai muita tietoja näiden tappamiseksi. Kabuga myös toimitti taloudellista, materiaalista, moraalista ja logistista tukea Interahamwelle, aseelliselle hutujärjestölle, joka tappoi tutseja.

”Tämä oikeudenkäynti on myös mahdollisuus muistuttaa maailmaa jälleen kansanmurhaideologian ja vihapuheen vakavista vaaroista. Kabugalla oli keskeinen rooli vihan lietsomisessa tutseja vastaan, viattomien siviilien epäinhimillistämisessä ja tien tasoittamisessa kansanmurhalle. Jos aiomme estää tulevat kansanmurhat, meidän kaikkien pitää olla valppaita tällaisen lietsonnan varalta. Etnistä, kansallista, rodullista ja uskonnollista vihapuhetta ei ole vaikea tunnistaa. Se pitää pysäyttää alkujuurilleen”, sanoi syyttäjä Serge Brammertz oikeudenkäynnin alkaessa.

Kabugan tarkkaa ikää ei tiedetä, mutta hänen arvellaan olevan lähempänä 90:tä. Asianajajat ovat sanoneet, ettei hän kestä oikeudenkäyntiä, mutta oikeus on päättänyt, että istunnot pidetään lyhyempinä. Kabuga on kuitenkin kieltäytynyt osallistumasta, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Kabugan tapaus käsitellään YK:n niin sanotussa kansainvälisten tuomioistuinten jäännösmekanismissa IRMCT:ssä, joka on käsitellyt Ruandan ja Jugoslavian sotien kansainvälisiltä tuomioistuimelta jääneitä tapauksia sen jälkeen, kun tuomioistuimet suljettiin. Aiemmin Ruandan  kansanmurhasta on tuomittu kymmeniä ihmisiä. Oikeudenkäynnin odotetaan kestävän vuosia.
 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia