Rokotevastaisuus ja Talibanin pelko haittaavat poliorokotuskampanjoita Pakistanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rokotevastaisuus ja Talibanin pelko haittaavat poliorokotuskampanjoita Pakistanissa

Puoli miljoonaa lasta on jäänyt tänä vuonna Pakistanissa ilman poliorokotetta. Osa vanhemmista vetoaa rokote-epäröinnissään uskontoon, osa pelkää militanttien reaktiota. Myös tulvat ovat hidastaneet rokotekampanjoita.

Maisemakuva vuoristokylästä.

Khyber Pakhtunkhwan maakunnassa on tänä vuonna havaittu 20 poliotapausta. Kuva vuodelta 2020. Kuva: Adam Cohn / CC BY-NC-ND 2.0.

(IPS) -- Rokotteista kieltäytyminen haittaa polion hävittämistä Pakistanista. Pakistan on rokottanut noin 35 miljoonaa lasta, mutta pelkästään tänä vuonna noin 500 000 on jäänyt ilman rokotusta vanhempien estettyä sen.

Pakistanin Khyber Pakhtunkhwan maakunnassa on raportoitu 20 poliotapausta, Pohjois-Waziristanissa 17, Lakh Marwatissa kaksi ja Etelä-Waziristanissa yksi.

Khyber Pakhtunkhwan polioviranomainen Jawad Khan kertoo, ettei rokotekielteisyys ole Pakistanissa uusi trendi. Se on vaivannut Pakistanin polionhävitysohjelmaa sen alusta, 1990-luvulta, alkaen.

Imaami Muhammad Shahin pojalla todettiin polio elokuussa. Isä kertoo vastustaneensa rokottamista, koska se ei ole sallittua islamissa.

”Uskontomme islam sanoo, ettei lääkitys ole sallittua ennen kuin tauti on iskenyt. Me kieltäydymme rokotuksista täyttääksemme uskonnolliset velvollisuutemme”, Shah sanoo.

Häntä ei kaduta pojan rokottamatta jättäminen ja hän luottaa, että poika pian toipuu halvauksestaan. Hän ei edelleenkään aio antaa kenenkään perheestään ottaa rokotuksia.

Militantit vastustavat kaikkia rokotuksia

Afganistanin rajan läheisyydessä sijaitsevassa Pohjois-Waziristanissa on runsaasti ääri-islamistisia militantteja, jotka vastustavat jyrkästi rokotuksia.

”Se oli polioviruskeskus niin kauan kuin militantit pitivät siellä valtaa. He kielsivät kaikki rokotukset. Kun talibanit vuonna 2014 häädettiin, vanhemmat alkoivat jälleen rokotuttaa lapsiaan”, vanhempi terveydenhoitaja Sajjad Ahmed sanoo.

Nyt kun militantit ovat jälleen saamassa jalansijaa maakunnassa, poliorokotukset ovat vähentyneet.

”Viimeisen kolmen kuukauden aikana kolme ihmistä, kaksi poliisia ja yksi terveydenhoitaja on tapettu Pohjois-Waziristanissaa kesken poliorokotuskampanjan”, Ahmed kertoo. ”Talibanien kostoa pelkäävät ihmiset eivät uskalla osallistua kampanjaan.”

Rokotuskampanjat kestävät kolme päivää kerrallaan.

”Vuodesta 2012 lähtien talibanit ovat tappaneet noin 70 rokottajaa ja heitä suojannutta poliisia. Jokaisen kolmipäiväisen kampanjan ajaksi valtio laittaa 25 000 poliisia takaamaan rokottajien turvallisuutta”, tohtori Rafiq Khan selittää.

Salaliittoteoria

Khanin mukaan jotkut vanhemmat perustelevat rokotevastaisuuttaan salaliittoteorialla, jonka mukaan rokotukset ovat vain länsimaiden juoni, jolla tehdään rokotetuista impotentteja ja vähennetään muslimien määrää. Toiset yksinkertaisesti pelkäävät talibaneja liikaa.

Kun pakistanilainen lapsi on saanut poliorokotuksen, rokottaja merkkaa lapsen peukalon pitkään kestävällä musteella. ”Jotkut vanhemmat yrittävät huijata valtiota ja vaativat rokottajia merkkaamaan lasten sormet, vaikka heitä ei ole rokotettu”, Khan kertoo.

Viranomaiset ovat alkaneet turvautua yhteisöjen kylänvanhimpiin ja uskonoppineisiin, jotta rokotusten vastustus vähenisi. Uskonoppinut Maulana Amir Haq kertoo järjestäneensä tiedotustilaisuuksia, joissa hän on kertonut rokotusten olevan islamin opetuksen mukaisia.

”On vanhempien vastuulla suojella lapsiaan tauteja vastaan. Vanhempien tulisi täyttää tämä uskonnollinen velvollisuutensa ja rokotuttaa poikansa ja tyttärensä”, Haq sanoo.

Terveysministeri Abdul Qadir Patel painottaa, että rokotus on ainoa keino suojautua poliolta. ”Me haluamme hävittää polioviruksen ja suojella ei vain omia lapsiamme, vaan kaikkia maailman lapsia.”

Epäluuloisten vanhempien lisäksi polion hävittämistä hidastavat luonnononnettomuudet, kuten äskeiset tulvat. Monissa maan osissa rokotukset täytyi keskeyttää, kun tulvat pyyhkivät mennessään kokonaisia kyliä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia