Reilun kaupan neilikasta syksyn trendikukka | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Reilun kaupan neilikasta syksyn trendikukka

Reilujen ruusujen myynti on tuonut runsaat hyödyt tuottajille ja nyt Suomessa myytävien Reilun kaupan kukkien valikoima laajenee neilikoihin. Ruokakapoissa myytävät Reilun kaupan kukat ovat arkipäiväistäneet suomalaisten kukkien kulutusta, kun niitä voi ostaa niitä tavallisen kauppareissun yhteydessä.

Reilun kaupan kukkien valikoima moninkertaistuu, kun K-ruokakaupat tuovat myyntiin Pirkka Reilun kaupan neilikat, Pirkka Reilun kaupan terttuneilikat sekä Pirkka Reilun kaupan kukkakimput, joissa on Reilun kaupan ruusuja ja sesongin mukaan vaihtuvia muita kukkia. Uusien tuotteiden myyntiodotukset ovat kovat, sillä vuosi sitten myyntiin tulleet Reilun kaupan ruusut ovat olleet huima menestys Suomessa. Tähän mennessä niitä on myyty 5,2 miljoonaa kappaletta, ja myynnin odotetaan nousevan vuoden loppuun mennessä 9 miljoonaan kappaleeseen. Ruokakapoissa myytävät Reilun kaupan kukat ovat arkipäiväistäneet suomalaisten kukkien kulutusta, kun niitä voi ostaa niitä tavallisen kauppareissun yhteydessä. ”Nyt myyntiin tulevat Reilun kaupan kukat tarkoittavat hyviä työolosuhteita ja mahdollisuutta kehittää ammattitaitoaan sadoille työntekijöille Keniassa ja Kolumbiassa. Hienoa, että suomalaisilla kuluttajilla on yhä enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa kehitysmaiden ihmisten elämään”, toteaa Reilun kaupan edistämisyhdistyksen toiminnanjohtaja Tuulia Syvänen. Keskon tavarakaupasta vastaava johtaja Ari Akseli uskoo, että Reilun kaupan tuotteisiin kannattaa panostaa. ”Nykyistä suuremmallekin kasvulle on tilaa, sillä eettisen arvovalinnan tehneitä kuluttajia on Suomessa yhä enemmän. Pirkka on ensimmäinen kaupan oma merkkisarja, jossa on Reilun kaupan tuotteita. Suunnitelmamme on lisätä Reilun kaupan tuotteita Pirkka-sarjaan jatkossakin”, sanoo Akseli. Parempien työolojen edelläkävijä Kolumbiassa Reilun kaupan neilikat on kasvatettu kolumbialaisen Colibri Flowers -yhtiön tiloilla, jotka on hyväksytty kansainväliseen Reilun kaupan järjestelmään. Järjestelmä takaa tilojen työntekijöille paremman palkan ja työolot, jotka eivät uhkaa työntekijöiden terveyttä.

”Tilojen työntekijät suunnittelevat käyttävänsä kukkien vientihinnan päälle maksettavaa Reilun kaupan lisää muun muassa työntekijöille myönnettäviin pienlainoihin sekä tilan lähelle rakennettavan kirjaston perustamiskustannuksiin”, sanoo Juan Guillermo Fonnegra Colibri Flowers -tilalta. Colibri Flowersin kahdella neilikkatilalla on yhteensä 623 työntekijää. Tilat saivat Reilun kaupan sertifioinnin vuonna 2006, ja tällä hetkellä Colibri Flowers myy Reilun kaupan neilikoita Sveitsiin ja Suomeen. Tiloilla on kiinnitetty huomiota ympäristöön, niissä on suljettu vesikiertojärjestelmä eikä kemikaaleja sisältävää vettä pääse lainkaan maaperään. ”Olemme pystyneet kuudessa vuodessa vähentämään kemiakaalien käyttöä kolmannekseen aiemmasta”, kertoo Juan Guillermo Fonnegra. Pääsy Reilun kaupan järjestelmään korostaa Colibri Flowersin asemaa parempien työolojen edelläkävijänä Kolumbiassa. Kolumbia on 15 prosentin markkinaosuudellaan maailman suurin neilikoiden viejämaa, jonka kukkateollisuuden työnantajat ovat usein rikkoneet työntekijöiden oikeuksia sekä kansallisen lain että ILO:n sopimusten vastaisesti. Kukkaplantaasien työntekijöille on tehty muun muassa laittomia raskaustestejä, raskaana oleville on annettu potkuja eikä pakollisista ylitöistä ole maksettu aina korvausta. Viljelmien työntekijät ovat pääosin alle 35-vuotiaita naisia, ja kaksi kolmasosaa työntekijöistä kärsii työhön liittyvistä terveysongelmista. Työntekijät saattavat altistua yli 120 erilaiselle tuholaismyrkylle, jotka rasittavat myös ympäristöä.

Nelimetrinen kukkasydän helsinkiläisten ilona Helsingin Rautatientorin Asema-aukiolle rakennetaan perjantaina 31.8. Reilun kaupan Pirkka-kukista muodostuva nelimetrinen sydämenmuotoinen installaatio, josta jaetaan kaupunkilaisille tuhansia neilikoita ja ruusuja. Kukat jakaa muodostelmaluistelun maailmanmestaruuden kolmesti Suomeen tuonut Marigold IceUnity –joukkue, joka on liikkeellä tällä kertaa rullaluistimilla. Installaatio on esillä kello 7 - 18.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia