Reilu kauppa antaa naisille itseluottamusta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Reilu kauppa antaa naisille itseluottamusta

Nepalilaisen eliittiperheen lakimiestytär päätyi edistämään reilua kauppaa, josta hän ei ollut koskaan kuullutkaan..

Revita Shresthan isä oli japanilaisten autojen vähittäismyyjä Katmandussa ja perhe eli palvelijoineen mukavasti omassa talossaan. Tytär pantiin nunnien pitämään laatukouluun. Sen jälkeen hän opiskeli yliopistossa sukulaistensa neuvosta lakia ja valmistui juristiksi, todeten ettei se työ sovi hänelle.

Sitten hän opiskeli vielä sosiologiaa, kunnes päätyi naimisiin ja sai lapsen.

"Puolessatoista vuodessa kyllästyin olemaan kotona. Ja olinhan opiskellut seitsemän vuotta! Ystävättäreni jäi pois työstään reilun kaupan käsitöitä markkinoivasta APC-järjestöstä. Minulla ei ollut aavistustakaan mitä reilu kauppa tarkoittaa, silti hain ja minut valittiin hänen tilalleen", Revita Shrestha, 28, kertoo hymyillen.

Ensi töikseen hän joutui haastattelemaan 200 köyhää naista, jotka pyrkivät kutojiksi. He kertoivat hänelle juopoista miehistään, jokapäiväisestä puutteestaan ja taistelustaan.

"Haastattelin naisia viisi päivää.. Ensimmäistä kertaa elämässäni jouduin kasvotusten kurjuuden kanssa. Masennuin täysin", hän sanoo.

SÄÄNNÖLLINEN TYÖ HARTAIN TOIVE

Association for Craft Producers työllistää tuhat henkilöä, joista 90 prosenttia on naisia. He työskentelevät eri puolilla Nepalia ja tuovat kolmenkin päivän kävelymatkan takaa käsityönsä Katmandussa sijaitsevaan keskukseen, jossa ne viimeistellään ja pakataan. Järjestö ei pyri voittoon; kaikki raha käytetään työntekijöiden hyväksi. Reilun palkan lisäksi etuihin kuuluu mm. palkallinen äitiysloma ja tyttärien koulunkäynnin tukeminen.

Revita Shrestha on ylennyt APC:n apulaisjohtajaksi, lapsia on kaksi. Puoliso myy huonekaluja.

"Naisen asema Nepalissa on hirvittävä. Naisella ei ole perheessä mitään sanansijaa, eikä avioliitolle vaihtoehtoa. Siksi koulutetutkin naiset nielevät kaiken, mitä heidän miehensä tekevät. Avioerot ovat hyvin harvinaisia."

"Minä en enää pelkää sanoa miehelleni mitä ajattelen! Minussa samoin kuin meidän käsityöläisnaisissamme on tapahtunut valtava muutos. Oman toimeentulon myötä olen alkanut luottaa itseeni, ja minua myös kuunnellaan."

Suurin osa APC:n naisista on perheidensä ainoita tai pääasiallisia elättäjiä.

"Siksi heidän hartain toiveensa on saada säännöllistä työtä. Me pystymme työllistämään heitä kulloistenkin tilausten mukaan", apulaisjohtaja kertoo.

APC:n tuotteita myydään USAssa ja Euroopassa. Suomessa suosituimpia ovat puuvillaiset jakut ja sisustuskankaat.

Julkaisija: Kirkko ja Kaupunki

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia