Uutiset Irakin konflikti

Raportti: Yli 4 000 siviiliä kuollut Isisin vastaisissa pommituksissa

Irakin turvallisuusjoukkojen pommitukset ovat vaatineet eniten uhreja, mutta myös kansainvälisen liittouman pitäisi tunnustaa vastuunsa, sanovat järjestöt.
Yhdysvaltain sotilaskalustoa. (U.S. Naval Forces Central Command / cc 2.0)

Yli 4 000 siviiliä on kuollut äärijärjestö Isisin vastaisissa pommituksissa Irakissa ja Syyriassa tänä ja viime vuonna, käy ilmi tuoreesta raportista (pdf). Raportin mukaan suurin osa, noin 2 800 uhria, sai surmansa Irakin turvallisuusjoukkojen usein umpimähkäisissä pommituksissa.

Pommituksissa on tuhottu kokonaisia asuinalueita, ja ne ovat aiheuttaneet valtavia tuhoja kouluille, sairaaloille ja moskeijoille, raportissa kerrotaan.

Raportin ovat koostaneet brittiläinen järjestö Minority Rights Group International sekä sen kanssa yhteistyötä tekevä Ceasefire Centre for Civilian Rights. Ne perustavat tietonsa paikallisiin siviililähteisiin, paikallisen median raportteihin, YK:n tilastoihin, Irakin hallituksen lähteisiin ja brittiläisten tarkkailijaryhmien tietoihin.

Raportin mukaan satoja siviileitä on kuollut  myös Yhdysvaltain johtaman koalition, Syyrian ilmavoimien sekä viime aikoina myös Venäjän tekemissä iskuissa. Koalitio perustettiin syksyllä 2014 Isisin vallattua aiemmin samana vuonna alueita Irakissa.

Raportissa muistutetaan, että koalitio muun muassa hyödyntää Irakin turvallisuusjoukkojen keräämää tiedustelutietoa ja on muun muassa kouluttanut Irakin armeijaa sekä toimittanut sille hävittäjiä. Kollektiivista vastuuta siviiliuhreista ei kuitenkaan oteta, mikä vaikeuttaa myös siviilikuolemien ehkäisemistä. Raportissa vaaditaan, että tapaukset tutkitaan puolueettomasti ja läpinäkyvästi.

"Perheillä on oikeus tietää sukulaistensa kohtalosta. Koalition jäsenillä oli Afganistanissa tapana tunnusta siviilien kuolemat välittömästi ja tutkia ne läpinäkyvästi, mutta tämä politiikka näyttää tulleen hylätyksi Irakissa ja Syyriassa", toteaa Ceasefire Centren johtaja Mark Lattimer.

Irakin konflikti ihmisoikeudetkonfliktiterrorismi IrakSyyriaYhdysvallat

Lue myös

Irakin Mosulin raunioita, taustalla moskeija

Mosul on yhä raunioina vuosi valtauksen jälkeen – ”Suurin osa tuesta tulee ihmisiltä itseltään”

Irakin hallituksen joukot valtasivat Mosulin kaupungin Isisiltä viime vuoden heinäkuussa. Järjestöjen mukaan alueelle ei ole saatu riittävästi apua. Sadat tuhannet elävät yhä pakolaisina ja palanneet joutuvat elämään raunioiden keskellä.
Kaksi lasta auton taakaluukussa

Paluu kotiseudulle arveluttaa monia Irakin pakolaisia

Isisin kukistumisesta huolimatta moni irakilainen pakolainen on yhä leirillä. Maahan jääneet räjähteet, tuhoutuneet kodit ja kostouhka ovat syynä siihen, ettei moni halua palata.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
Yksityisautoilu on elintasosairaus -kyltti ja mielenosoittajia

Suomalaisjärjestöt raportoivat YK:lle ihmisoikeusongelmista – Varjoraportti nostaa esiin muun muassa terveydenhuollon eriarvoisuuden ja ilmastonmuutoksen

Suomen on otettava vakavasti pitkään jatkuneet ihmisoikeusongelmat, joista osaa koronapandemia on entisestään syventänyt, vaatii 24 järjestön ensimmäinen yhteisraportti taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien toteutumisesta.
Kaksi pyykkipoikaa farkkujen yläosassa

Selvitys: Suomalaisten vaateyritysten avoimuus on parantunut – Pienet pärjäävät isoja paremmin

Yhä useampi suomalainen vaatebrändi julkaisee tehdaslistansa ja kertoo ilmastotoimistaan, käy ilmi Eetin selvityksestä. Järjestö peräänkuuluttaa parempaa avoimuutta etenkin riskimaissa tuottavien yritysten toimintaan.
Erivärisiä lippuja narulla, taustalla vuoret.

Entisten maaorjien asema on Nepalissa yhä surkea – Suomen Lähetysseura aloittaa uuden hankkeen vapautettujen orjien ihmisoikeuksien puolustamiseksi

Nepalin haliyat vapautettiin maaorjuudesta vuonna 2008, mutta monet eivät vieläkään tunne oikeuksiaan. Uusi EU:n rahoittama hanke kerää tietoa tilanteesta mobiilisovelluksen avulla.
Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.