Uutiset Vesi ja sanitaatio

Raportti: Yhä useammalla on puhdasta vettä ja kunnollinen vessa, mutta edistyksen pitäisi ainakin nelinkertaistua

Koronapandemian alussa kolmasosa ihmisistä ei voinut pestä käsiään vedellä ja saippualla. Tuoreen raportin mukaan köyhimmissä maissa edistyksen pitäisi jopa kymmenkertaistua, jotta vuonna 2030 kaikilla olisi puhdasta vettä ja sanitaatiopalvelut.
Vesihana ulkona
Puhtaan veden puute vaikeuttaa koronaviruksen vastaista taistelua. (Kuva: Neville Nel / CC BY-NC-ND 2.0)

Puhtaan veden saanti sekä mahdollisuus kunnolliseen sanitaatioon eli käytännössä vessaan ja viemäröintiin on parantunut globaalisti viime vuosina, selviää Maailman terveysjärjestön (WHO) ja YK:n lastenjärjestön Unicefin tuoreesta raportista.

Vuonna 2020 lähes kolmella neljästä oli käytössään puhdasta juomavettä kotonaan. Sanitaatiokattavuus on noussut 54 prosenttiin ja mahdollisuus käsienpesuun kotona vedellä ja saippualla 71 prosenttiin.

Kaikki osuudet ovat nousseet vuoden 2016 lukemista vähintään neljällä prosenttiyksiköllä. Edistys on kuitenkin liian hidasta, WHO ja Unicef sanovat. YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin kuuluu, että kaikilla olisi vesi-, sanitaatio- ja hygieniapalvelut vuoteen 2030 mennessä.

Jotta tähän päästäisiin, edistyksen pitäisi nelinkertaistua ja kaikkein vähiten kehittyneissä maissa kymmenkertaistua.

”Käsienpesu on yksi tehokkaimmista tavoista estää koronan ja muiden tartuntatautien leviämistä, mutta miljoonilla ihmisillä ei ole luotettavaa ja turvallista vedentoimitusta. Veteen, sanitaation ja hygieniaan tehtävistä investoinneista pitää tehdä globaali painopiste, jos aiomme lopettaa tämän pandemian ja rakentaa kestävämpiä terveysjärjestelmiä”, sanoo WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus tiedotteessa.

Koronapandemian alussa noin kolmanneksella maailman väestöstä ei ollut käsienpesumahdollisuutta kotonaan. Viime syksynä ilmestyneen raportin mukaan myös 43 prosentista maailman kouluista puuttuu käsienpesumahdollisuus.

WHO:n ja Unicefin raportti käsittelee ensimmäistä kertaa myös kuukautishygieniaa, josta 42 kehittyvää maata on kerännyt dataa. Etenkin köyhien ja vammaisten ihmisten kuukautisterveydessä on raportin mukaan parantamisen varaa.

Kerätty data koskee esimerkiksi sitä, millaisia mahdollisuuksia ihmisillä on osallistua koulunkäyntiin kuukautisten aikana tai onko ihmisellä mahdollisuus vaihtaa kuukautissuojaa yksityisessä paikassa.

Useimmissa maissa esimerkiksi yksityisyyden suoja toteutuu, mutta Nigerin maaseudulla vain 47 prosenttia tytöistä voi peseytyä tai vaihtaa suojan yksityisesti. Burkina Fasossa 15 prosenttia, Norsunluurannikolla 20 prosenttia ja Nigeriassa 23 prosenttia oli joutunut vuoden aikana jättämään koulupäiviä väliin kuukautisten takia, raportissa kerrotaan.

Vesi ja sanitaatio vesi ja viemäröintiterveys

Lue myös

Vettä virtaamassa putkesta.

Vesiköyhyys on seurausta poliittisista ratkaisuista

Köyhät maksavat vedestään usein rikkaita enemmän. Jos myös varakkaat maksaisivat vedestään ja viemäröinnistään reilun hinnan, voitaisin hillitä veden tuhlausta ja sijoittaa kerätty raha parempiin vesipalveluihin, kirjoittaa Sanitation and Water for Allin toimitusjohtaja Catarina de Albuquerque.
Mies suuren vesisäiliön vieressä.

Yksi ratkaisu vesipulaan: Meksikon pääkaupungissa asennetaan sadeveden keruujärjestelmiä

Mexico City on hyvää vauhtia matkalla tilanteeseen, jossa vettä ei riitä kaikille kaupungin 21 miljoonalle asukkaalle. Viime vuosina valtion tukiohjelman avulla on kuitenkin asennettu yli 20 000 sadeveden keräysjärjestelmää veden vähyydestä kärsiviin kaupunginosiin. Se lievittää paineita mutta ei ratkaise ongelmaa kokonaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.