Uutiset Koronavirus

Raportti: 43 prosenttia maailman kouluista on ilman käsienpesumahdollisuutta

Kouluja avataan koronasulun jälkeen, mutta etenkin vähiten kehittyneissä maissa viruksen leviämistä on vaikea estää, koska käsienpesumahdollisuutta ei ole.
Rivi lapsia pesemässä käsiään hanojen alla.
Koululaiset pesivät käsiään Laosissa Meunin alueen alakoulussa vuonna 2018. (Kuva: Kelley Lynch / Global Partnership for Education / CC BY-NC-ND 2.0)

Käsienpesu on yksi tärkeimmistä keinoista ehkäistä koronaviruksen leviämistä, mutta tuoreen selvityksen mukaan vuonna 2019 peräti 43 prosenttia maailman kouluista oli vailla kunnollista käsienpesumahdollisuutta – eli käytännössä vettä ja saippuaa.

YK:n lastenrahaston Unicefin ja Maailman terveysjärjestön (WHO) raportin mukaan yhteensä 818 miljoonaa lasta ei voi pestä käsiään vedellä ja saippualla. Heistä yli kolmannes elää Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Lisäksi joka kolmannessa koulussa puhdasta juomavettä ei ole tai sitä on vain rajoitetusti.

Vähiten kehittyneissä maissa tilanne on vielä pahempi: seitsemässä koulussa kymmenestä ei ole mahdollisuutta käsienpesuun ja puolet kouluista on vailla vessoja ja puhdasta vettä.

Niissä 60 maassa, jossa koronavirus uhkaa aiheuttaa pahimmat kriisit, kolme neljästä lapsesta oli ilman käsienpesumahdollisuutta epidemian alkaessa.

Elokuun alussa noin 60 prosenttia maailman koululaisista ja opiskelijoista oli yhä poissa koulusta koronaviruksen takia, mutta monin paikoin kouluja myös avataan.

Raportissa muistutetaan, että koulujen sulkemien on vaikuttanut merkittävästi lasten hyvinvointiin ja koulutukseen.

”Koulujen merkitys lasten ja yhteiskuntien tulevaisuuden kannalta on merkittävä. Turvalliset kouluolot, hyvä käsihygienia, puhdas juomavesi ja turvallinen sanitaatio, on nyt taattava jokaiselle koululaiselle kaikkialla”, toteaa Suomen Unicefin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki tiedotteessa.

KoronavirusKoulutus kehitysmaissa koulutuslapsetvesi ja viemäröintiterveys Suomen UNICEF

Lue myös

Nainen puolilähikuvassa rakennusten keskellä

Parempaa tulevaisuutta on vaikea edistää, jos seuraavasta päivästäkin on vaikea selviytyä

Monet kehityshankkeet ovat kovilla koronapandemian takia. Nepalin Rautahatin ja Ramechhapin piirikunnissa edistettiin menestyksekkäästi naisten pienviljelyhanketta, mutta luonnonkatastrofit ja korona tulivat väliin. Alueella vieraillut Siemenpuu-säätiön koordinaattori Kari Bottas analysoi tilanteen syitä ja seurauksia.
Kaksi naista pyöräilee.

Väkivalta lisääntyi Sri Lankassa koronasulun aikana – ”Pahinta on miehillä, sillä miesten odotetaan olevan vahvoja”

Koronasulku on lisännyt Sri Lankassa poliisiväkivalta, joka kohdistuu usein miehiin. ”Naiset ja lapset toki kokevat eniten sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa, mutta on tärkeää myös huomioida useimmiten ylenkatsottu miesten kokema väkivalta”, sanoo seksuaali- ja lisääntymisterveyskoordinaattori Shelani Palihawadana.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
Yksityisautoilu on elintasosairaus -kyltti ja mielenosoittajia

Suomalaisjärjestöt raportoivat YK:lle ihmisoikeusongelmista – Varjoraportti nostaa esiin muun muassa terveydenhuollon eriarvoisuuden ja ilmastonmuutoksen

Suomen on otettava vakavasti pitkään jatkuneet ihmisoikeusongelmat, joista osaa koronapandemia on entisestään syventänyt, vaatii 24 järjestön ensimmäinen yhteisraportti taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien toteutumisesta.
Kaksi pyykkipoikaa farkkujen yläosassa

Selvitys: Suomalaisten vaateyritysten avoimuus on parantunut – Pienet pärjäävät isoja paremmin

Yhä useampi suomalainen vaatebrändi julkaisee tehdaslistansa ja kertoo ilmastotoimistaan, käy ilmi Eetin selvityksestä. Järjestö peräänkuuluttaa parempaa avoimuutta etenkin riskimaissa tuottavien yritysten toimintaan.
Erivärisiä lippuja narulla, taustalla vuoret.

Entisten maaorjien asema on Nepalissa yhä surkea – Suomen Lähetysseura aloittaa uuden hankkeen vapautettujen orjien ihmisoikeuksien puolustamiseksi

Nepalin haliyat vapautettiin maaorjuudesta vuonna 2008, mutta monet eivät vieläkään tunne oikeuksiaan. Uusi EU:n rahoittama hanke kerää tietoa tilanteesta mobiilisovelluksen avulla.
Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.