Raportti: Tyttöjen huono koulutus maksaa maailmalle biljoonia dollareita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Tyttöjen huono koulutus maksaa maailmalle biljoonia dollareita

Vain kolmannes köyhien maiden tytöistä saa yläkoulun päätökseen. Kouluttamattomuus tarkoittaa sekä taloudellisia että yhteiskunnallisia menetyksiä, varoitetaan Maailmanpankin raportissa.

Joukko tyttöjä heiluttaa

Tyttöjen koulu jää kehitysmaissa edelleen helposti kesken. Kuvassa tyttöjen kerhon jäseniä Etiopiassa vuonna 2013. Kuva: UNICEF Ethiopia/2013/Ose / CC BY-NC-ND 2.0.

Kehitysmaiden tyttöjen huono koulutus käy maailmalle kalliiksi, käy ilmi Maailmanpankin ja sen kumppanien tuoreesta raportista.

Raportin mukaan matalan tulotason maissa alle kaksi kolmesta tytöstä saa alakoulun päätökseen. Yläkoulun käy loppuun vain kolmasosa. Se, että kaikki tytöt eivät käy koulua 12:ta vuotta, maksaa 15–30 biljoonaa dollaria menetettynä tuottavuutena ja tuloina, raportissa lasketaan.

Noin 90 prosenttia kehitysmaidenkin lapsista aloittaa nykyisin alakoulun, ja tyttöjen koulunaloitus on jo lähes yhtä yleistä kuin poikienkin. Raportissa keskitytään kuitenkin yläkouluun ja toisen asteen koulutukseen, jossa tytöt jäävät edelleen jälkeen ja joka olisi heille erityisen hyödyllistä.

Naiset, joilla on toisen asteen koulutus, ansaitsevat lähes kaksi kertaa enemmän kuin ne, joilla ei ole mitään koulutusta. Tyttöjen koulutuksesta seuraa myös muita hyviä asioita: vähemmän parisuhdeväkivaltaa, parempi päätäntävalta perheessä, pienempi lapsiluku ja lapsikuolleisuuden sekä aliravitsemuksen väheneminen, raportissa kerrotaan.

Raportin mukaan tällä hetkellä maailmassa on noin 132 miljoonaa 6–17-vuotiasta tyttöä, jotka eivät käy koulua.

Raportti julkaistiin tänään juhlittavan Malalan päivän kunniaksi. Malalan päivää juhlitaan pakistanilaisen koulutusaktivistin Malala Yousafzain syntymäpäivänä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia