Raportti: Sademetsän tuhoaminen kiihtyy Amazonin suojelualueilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Sademetsän tuhoaminen kiihtyy Amazonin suojelualueilla

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vieraili viidellä suojelulla alueella Brasilian Amazonissa. Laiton maiden takavarikointi on kasvussa kaikissa, sen tänään julkaisema raportti paljastaa.

Satelliittikuvaa Brasilian Amazonin metsäpaloista elokuulta 2019.

Satelliittikuvaa Brasilian Amazonin metsäpaloista elokuulta 2019. Kuva: NASA Goddard Space Flight Center / CC BY 2.0.

Brasiliassa raivataan laittomasti sademetsää reservaateissa ja alkuperäiskansojen alueilla. Metsätuho on kasvussa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tänään ilmestyneessä raportissaan.

[Jair] Bolsonaron hallinto heikentää ympäristönsuojelua liittovaltion tasolla samaan aikaan, kun jotkut valtion viranomaiset käytännössä mahdollistavat laittoman karjankasvatuksen, joka tuhoaa sademetsien suojeltuja alueita”, sanoo Amnestyn kriisi- ja ympäristöjohtaja Richard Pearshouse tiedotteessa.

Amnesty vieraili viidellä suojelulla sademetsäalueella Rondônian ja Mato Grosson osavaltioissa. Se hyödynsi myös satelliittidataa, virallista dataa sekä lennokkien kuvaamaa materiaalia raporttia varten.

Suojelluista alueista kaksi oli perinteisten yhteisöjen reservaatteja ja kolme alkuperäiskansojen alueita. Kumpiakin suojelevat Brasilian laki sekä kansainväliset sopimukset.

Raportin mukaan kaikilla viidellä alueella laittomat maiden takavarikoinnit ovat kasvussa. Suurin syypää on karjankasvatus. Karjankasvattajat ja muut maiden kaappaajat kaatavat sademetsän ja sytyttävät paloja, minkä jälkeen istutetaan ruohoa karjaa varten.

Esimerkiksi valtion virallisten tietojen mukaan Rôndonian osavaltiossa oli marraskuussa 2018 yli 295 000 karjaeläintä alkuperäiskansojen alueilla ja suojelualueilla.

Varoitusmerkkejä prosessin alkamisesta on esimerkiksi teiden rakentaminen, leirintäpaikkojen rakentaminen sekä maa-alueiden aitaaminen. Esimerkiksi Pacaás Novosin kansallispuistoon on tullut yli 40 kilometriä uutta tietä vuodesta 2017, Amnesty kertoo.

Neljällä alueella viidestä asukkaat kertoivat kokeneensa maiden takavarikoinnin yhteydessä väkivaltaa, uhkailua ja häirintää. Viidennellä alueella lähes kaikki alkuperäiset asukkaat oli pakotettu pois alueelta, eivätkä he uskalla palata.

Amnesty ja alkuperäiskansayhteisöt ovat jättäneet Brasilian viranomaisille yli 162 000 allekirjoitusta sisältävän vetoomuksen, jossa pyydetään maakaappausten lopettamista suojelluilla alueilla.

Raportti on osa yhä jatkuvaa tutkimusta, joka liittyy karjankasvatukseen ja Amazonin laittomaan metsäkatoon.

”Tämän sektorin yhtiöt ovat varuillaan: Brasilian karjateollisuuden tarkastelu on nyt lisääntymässä”, Pearshouse sanoo.

Brasilian metsäkato on maan avaruustutkimuslaitoksen mukaan kasvanut tänä vuonna pahimmaksi vuosikymmeneen. Metsää tuhottiin tämän vuoden heinäkuun loppuun mennessä lähes 10 000 neliökilometriä. Yhtenä syypäänä äärioikeistolaista presidentti Jair Bolsonaroa, joka valittiin virkaansa viime syksynä. Bolsonaro on muun muassa heikentänyt ympäristönsuojeluviranomaisten toimintakykyä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia