Raportti: Nälkäisten määrän väheneminen hidastunut Aasiassa – ”Valtava inhimillinen menetys” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Nälkäisten määrän väheneminen hidastunut Aasiassa – ”Valtava inhimillinen menetys”

Aliravittujen määrän väheneminen on lähes pysähtynyt Aasiassa, mutta samaan aikaan myös lasten ylipaino kasvaa nopeammin kuin missään muualla maailmassa, selviää tuoreesta raportista.

Kaksi lasta härkien kanssa riisipellolla Vietnamissa

Aasian nälkäisten määrän väheneminen on melkein pysähtynyt, kertoo tuore raportti. Kuva: Kibae Park / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0.

Nälkä mielletään tavallisesti Afrikan vitsaukseksi, mutta todellisuudessa yli puolet maailman aliravituista elää Aasian ja Tyynenmeren alueen maissa. YK:n elintarvikejärjestöt varoittavat tuoreessa raportissaan, että aliravitsemuksen väheneminen on nyt pysähtynyt monissa osissa aluetta.

”Edistys aliravitsemuksen vähenemisessä on hidastunut merkittävästi. Raportin arviot osoittavat, että nälkäisten määrä on muuttunut tuskin lainkaan kahden viimeisen vuoden aikana”, raportissa todetaan.

Alueella oli viime vuonna 486,1 miljoonaa nälkäistä ihmistä. Määrä oli vähentynyt vain 400 000:lla vuodesta 2016.

Uutinen ei ole yllätys, sillä viimeaikaisten raporttien mukaan nälkäisten määrä on globaalisti lähtenyt viime vuosina nousuun monen vuoden myönteisen kehityksen jälkeen. Syynä ovat muun muassa kärjistyneet konfliktit ja ilmastonmuutos.

Talouskasvusta nauttinut Aasia on aiemmin onnistunut vähentämään merkittävästi esimerkiksi pienikasvuisten lasten määrää. Nyt kehitys näyttää kuitenkin hidastumisen talouskasvusta huolimatta. Pienikasvuisia alle 5-vuotiaita on 79 miljoonaa eli neljäsosa, mikä on ”valtava inhimillinen menetys”, kun otetaan huomioon aliravitsemuksen vaikutukset esimerkiksi lasten kognitiiviseen kehitykseen, raportissa todetaan.

Raportin mukaan syynä kehityksen pysähtymiseen ovat muun muassa ilmastoon liittyvät katastrofit, jotka tuhoavat satoja, aiheuttavat tautiepidemioita ja vahingoittavat infrastruktuuria. Raportissa peräänkuulutetaankin muun muassa ihmisten sietokyvyn parantamista ilmaston muuttuessa.

Ristiriitaista on, että samaan aikaan lasten lihavuus kasvaa alueella nopeammin kuin missään muualla maailmassa. Ylipainoisia alle 5-vuotiaita on jo 14,5 miljoonaa, raportissa kerrotaan. Käytännössä kaikki alueen lapset altistuvat sen mukaan halvalle, prosessoidulle ja epäterveelliselle ruualle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia