Raportti: Naiset sairastavat miehiä enemmän, kuilun kurominen umpeen toisi biljoonahyödyt | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Naiset sairastavat miehiä enemmän, kuilun kurominen umpeen toisi biljoonahyödyt

Naisten terveysongelmat jäävät yhä herkästi piiloon, sillä heitä kohdellaan pieninä miehinä, kritisoidaan Maailman talousfoorumin raportissa.

Kädet laboratoriohansikkaissa.

- Kuva: Tatiana / Pixabay.

Naisilta kuluu huonossa terveydentilassa keskimäärin 25 prosenttia enemmän aikaa kuin miehiltä, selviää Maailman talousfoorumin ja konsulttiyhtiö McKinsey & Companyyn kuuluvan The McKinsey Health Instituten tuoreesta raportista.

Sen mukaan investoiminen naisten terveydentilan parantamiseen toisi mittavia taloudellisia hyötyjä. Jos sukupuolten välisestä terveyskuilusta päästäisiin eroon, naiset saisivat yli 500 tervettä päivää lisää elinaikanaan. Jokainen naisten terveyteen investoitu dollari tuottaisi kolme dollaria. Yhteensä sukupuolieron kurominen umpeen voisi tuottaa biljoona dollaria vuosittain vuoteen 2040 mennessä, raportissa kerrotaan.

Raportin mukaan noin 56 prosenttia naisten terveystaakasta johtuu terveydellisistä olosuhteista, jotka ovat yleisempiä naisilla tai ilmenevät heissä eri tavoin kuin miehissä. Jokaista diagnoosin saanutta naista kohti neljä jää ilman diagnoosia. Viisi prosenttia naisten terveystaakasta liittyy seksuaali-, lisääntymis- ja äitiysterveyteen. 

”Tiedeyhteisö ja lääketiede ovat kohdelleet naisia aivan kuin he olisivat pieniä miehiä, vaikka koko biologiamme on erilainen. Naisten terveys yksinkertaistetaan usein seksuaali- ja lisääntymisterveydeksi, mikä tarkoittaa, että naisten koko terveystaakka jää aliedustetuksi”, sanoo Anouk Petersen, yksi raportin kirjoittajista tiedotteessa.

Raportin mukaan terveyseroihin voidaan vaikuttaa esimerkiksi investoimalla tutkimukseen, keräämällä ja analysoimalla sukupuoli-, etnisyys- ja gendererityistä dataa ja lisäämällä sukupuolierityisen hoidon saantia. Raportissa tunnustetaan myös sukupuolen moninaisuus ja naisten väliset erot, jotka liittyvät esimerkiksi etniseen taustaan, sosioekonomiseen tilanteeseen ja vammaisuuteen.

Raportti julkaistiin tällä viikolla Sveitsin Davosissa, jossa on parhaillaan meneillään Maailman talousfoorumin kokous. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia