Raportti: Johdonmukaisuus kangertelee Suomen kehityspolitiikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Johdonmukaisuus kangertelee Suomen kehityspolitiikassa

Hyvistä edellytyksistä huolimatta Suomen kehityspolitiikan johdonmukaisuus ei toteudu niin hyvin kuin voisi, käy ilmi Kehityspoliittisen toimikunnan arviosta.

Hyvistä edellytyksistä huolimatta Suomen politiikassa ei oteta riittävästi huomioon kehitysmaihin vaikuttavia näkökulmia, sanoo Kehityspoliittinen toimikunta (KPT) tuoreessa raportissaan.

Johdonmukaisuus – kehitysnäkökulmien huomioon ottaminen kaikessa politiikassa – on yksi hallituksen kehityspoliittisen toimenpideohjelman teemoista. Suomen kehityspolitiikan tila 2014 -raportin mukaan päätöksenteon rakenteet eivät kuitenkaan tue johdonmukaisuuden huomioon ottamista ja se, kenen vastuulla johdonmukaisuuden varmistaminen on, on epäselvää. Myös resurssien niukkuus vaikeuttaa johdonmukaisuuspolitiikan toteuttamista.

Raportissa tarkastellaan johdonmukaisuutta kauppapolitiikan, verotuksen, turvallisuuden, maahanmuuton ja ilmastopolitiikan näkökulmasta.

KPT:n mukaan tällä hallituskaudella oli hyvät mahdollisuudet parantaa johdonmukaisuutta, sillä asian tärkeys on tunnustettu eri ministeriöissä. Siitä huolimatta toteuttaminen jää kuitenkin usein puolitiehen.

Suomi ei esimerkiksi aja veronkierron suitsimisessa kunnianhimoisimpia uudistuksia eikä ole ollut yritysten yhteiskuntavastuusääntelyn edistämisessä erityisen aktiivinen. Kriisinhallinnassa on kokonaisvaltaisen lähestymistavan periaate, mutta se ei toimi vielä käytännössä parhaalla mahdollisella tavalla, raportissa sanotaan.

Raportin mukaan Suomessa tarvitaan vahvempi mekanismi sen varmistamiseksi, että kehitysmaihin vaikuttavien päätöksen johdonmukaisuus todella arvioidaan. Kyseessä voisi olla esimerkiksi ulkoministeriön ja valtioneuvoston yhdessä toteuttama säännöllinen tarkastelu. Myös eduskunnan roolia voisi vahvistaa, raportissa ehdotetaan.

"Kyse on hyvin konkreettisista asioista: siitä, otammeko huomioon myös kehitysmaiden näkökulman, kun teemme päätöksiä esimerkiksi Suomen linjasta kansainvälisiin verokysymyksiin tai kun kehitämme tukipalveluita yritystemme kansainvälistymiseen", sanoo KPT:n puheenjohtaja, kansanedustaja Jouko Jääskeläinen (kd).

Kehityspoliittinen toimikunta on valtioneuvoston asettama neuvoa-antava elin, joka seuraa Suomen politiikan vaikutuksia kehitysmaihin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia