Raportti: Ilmastonmuutos heikentää erityisesti tyttöjen asemaa – Voi lisätä jopa lapsiavioliittoja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Ilmastonmuutos heikentää erityisesti tyttöjen asemaa – Voi lisätä jopa lapsiavioliittoja

Ilmastonmuutos lisää kehitysmaiden naisten ja tyttöjen työtaakkaa ja voi johtaa yhä suurempaan eriarvoisuuteen, varoittaa lastenjärjestö Plan International Suomi.

Tyttöjä kantamassa vettä

Ilmastonmuutos voi pidentää tyttöjen vedenhakumatkoja. Kuva Etelä-Sudanista. Kuva: UNICEF Ethiopia/2014/Ayene / CC BY-NC-ND 2.0.

Ilmastonmuutos uhkaa heikentää jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa olevien tyttöjen asemaa, varoittaa lastenoikeusjärjestö Plan International Suomi tänään ilmestyneessä raportissaan.

Vaarana on sen mukaan, että ilmastonmuutos mitätöi jo saavutettuja edistysaskeleita tyttöjen oikeuksien toteutumisessa ja tasa-arvossa.

”Ilmastonmuutoksen yhteydessä tuodaan usein esiin oikeudenmukaisuus tulevia sukupolvia kohtaan. Ilmastonmuutos vaikuttaa ja lisää eriarvoisuutta kuitenkin jo nyt”, se muistuttaa.

Ilmastonmuutos vaikuttaa raportin mukaan tyttöihin etenkin siksi, että heitä syrjitään jo valmiiksi, mikä tarkoittaa, että heidän on vaikeampi selviytyä ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Tytöt ja naiset ovat myös maailmanlaajuisesti päävastuussa esimerkiksi ruuanvalmistuksesta ja vedenhankinnasta. Epävakaat sääolot, kuten kuivuus ja tulvat, vaikuttavat suoraan perheiden ruoka- ja vesivaroihin ja lisäävät tyttöjen ja naisten työtaakkaa, raportissa kerrotaan.

Seuraukset voivat olla kauaskantoiset. Esimerkiksi Mosambikissa pitkittyneen kuivuuden aikana vedenhakuun käytetty aika on pidentynyt kahdesta kuuteen tuntiin päivässä, mikä on lisännyt poissaoloja koulusta. Pidentynyt vedenhakumatka altistaa tytöt myös muille riskeille, kuten seksuaaliselle häirinnälle ja väkivallalle. Myös luonnonkatastrofien aiheuttamat riskit vaikuttavat erityisesti tyttöihin.

Raportin mukaan ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat usein myös lapsiavioliittojen taustalla. Kun köyhyys syvenee ja tyttöjenruokaturva ja toimeentulo heikentyvät, heidän naittamisensa saattaa olla perheelle yksi selviytymiskeino.

Esimerkiksi Mosambikissa arvioidaan, että kuivuudesta kärsivillä alueilla alle 18-vuotiaana avioituvien määrä kasvaa 16 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.

Raportissa vaaditaan, että Suomi pitäisi ihmisoikeus- ja tasa-arvonäkökulma esillä kansainvälisissä ilmastokeskusteluissa. Tällä hetkellä naiset ja tytöt ovat aliedustettuina neuvottelupöydissä, joissa etsitään ratkaisua ilmastonmuutokseen.  Naisilla ja tytöillä voi kuitenkin olla esimerkiksi tärkeää paikallistuntemusta luonnonvaroista ja he ovat avainasemassa myös väestönkasvun hillitsemisen kannalta, raportissa muistutetaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia