Uutiset Demokratia

Raportti: Demokratia heikkenee kehittyvissä maissa – sortoa kiristävät nyt myös aiemmin edistyneet maat

Yli kolme miljardia ihmistä elää maassa, jota ei hallita demokraattisesti. Pitkällä tähtäimellä se ei toimi, varoitetaan ajatushautomo BTI:n tuoreessa tutkimuksessa.
Mielenosoittajia Puolan lipun kanssa
Varsovassa osoitettiin joulukuussa 2017 mieltä oikeuslaitoksen riippumattomuutta heikentävää lakia vastaan. Puolan demokratian tila nostetaan huolenaiheeksi Bertelsmann Stiftung -ajatushautomon uudessa raportissa. (Kuva: Grzegorz Żukowski / CC BY-NC 2.0)

Yhä useampi ihminen elää maassa, joita hallitaan itsevaltiaan ottein. Huonoa kehitystä nähdään myös maissa, joita aiemmin on pidetty demokratioina, varoittaa saksalainen ajatushautomo Bertelsmann Stiftung (BTI).

Sen viime viikolla julkaistussa raportissa analysoidaan demokratian, markkinatalouden ja hallinnon tilaa 129 kehittyvässä maassa. Tulokset näyttävät synkiltä: demokratian laatu on pudonnut alimmilleen sitten vuoden 2006, jolloin BTI alkoi julkaista raporttiaan.

Viimeisten kahden vuoden aikana 40 hallitusta on heikentänyt oikeusvaltioperiaatetta ja 50 maata poliittisia vapauksia. Monien maiden hallitsijat ovat valituksi tultuaan tukahduttaneet poliittisia vapauksia laajentaakseen omaa valtaansa. He eivät puutu talousongelmiin riittävän hyvin tai jos puuttuvat, köyhien ja syrjittyjen kustannuksella, raportissa kerrotaan.

Samantyyppisiä arvioita ovat viime aikoina esittäneet myös esimerkiksi amerikkalainen Freedom House -järjestö sekä hallitusten välinen demokratiainstituutti IDEA.

”Monet hallitsijat yrittävät lujittaa johtajuusvaatimuksensa sortotoimilla. Pitkällä tähtäimellä hallitseminen pakottamalla, ei vuoropuhelulla, johtaa kuitenkin aina umpikujaan”, sanoo Bertelsmann Stiftungin puheenjohtaja Aart De Geus tiedotteessa.

Huolena on myös se, että aiemmin demokratiassa hyvin kehittyneet maat ovat heikentyneet, kuten esimerkiksi Brasilia, Puola ja Turkki. ”Uusiksi autokratioiksi” eli itsevaltaisesti hallituiksi maiksi mainitaan Bangladesh, Libanon, Mosambik, Nicaragua ja Uganda. Ne eivät raportin sen mukaan täytä enää edes demokratian minimivaatimuksia. Esimerkiksi Bangladeshissa huonosti järjestetyt vaalit ovat pudottaneet sen takaisin demokratiasta autokratiaksi. 

Raportin mukaan tällä hetkellä 3,3:a miljardia ihmistä hallitaan itsevaltaisesti, 4,2 miljardia taas elää demokratiassa. Parhaiten demokratia toimii Uruguayssa, Virossa ja Taiwanissa, huonoimmin Somaliassa, Syyriassa ja Jemenissä. 

Raportissa muistutetaan, että demokratia on parempi hallintomuoto kuin itsevaltius. Esimerkiksi korruptiota vastaan on onnistunut taistelemaan menestyksekkäästi 12 demokratiaa mutta vain yksi autokratia. Hyvin toimivat markkinat on 27 demokratialla ja vain kahdella autokratialla.

Raportin arviot perustuvat 250 asiantuntijan analyyseihin. Arvio kattaa ajanjakson helmikuusta 2015 tammikuun 2017 loppuun. 

Demokratia politiikkademokratiahallintokorruptio & läpinäkyvyys

Lue myös

Nainen pudottaa äänestyslipukkeen laatikkoon

Afrikkalaiset saavat vähemmän demokratiaa kuin haluaisivat, selviää kyselystä – Maanosan asukkaiden mielipiteet kiinnostavat nyt Eurooppaakin

Afrobarometri-mielipidemittaus paljastaa, mitä afrikkalaiset ajattelevat. Se kiinnostaa nyt myös maanosan ulkopuolella, sillä on tullut globaalin kilpailun näyttämö, sanoo ulkoministeriön Afrikka-politiikan asiantuntija Martti Eirola.
Kukkia Algerian lipun muodossa

Onnistuuko Algeria toisen tasavallan perustamisessa?

Tiedotusvälineissä on esitetty arvioita ”arabikevään” saapumisesta Algeriaan, mutta todennäköisesti Ranskan keltaliiveillä on ollut enemmän tekemistä algerialaisten aktivoitumisen kanssa. Protestit kertovat kansalaisten halusta syvällisiin muutoksiin, kirjoittaa Karim Maiche.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen värjää toisen naisen tukkaa

Brasiliassa ihonväri on politiikkaa, mutta elokuvaohjaaja Tai Linhares ei tiedä, onko hän musta vai valkoinen

Tai Linharesin syntymätodistuksessa lukee ”valkoinen”, mutta hän on jotain muutakin. ”En ole osa sitä etuoikeutettua kulttuurista ja sosiaalista valkoisuutta, jonka osaksi pääsee, jos syntyy ihonväriltään valkoisena, oikeanlaisten hiusten kanssa”, hän sanoo. Linharesin lyhytelokuva käsittelee identiteetin etsintää mustan ja valkoisen välimaastossa.
Kansainvälisen tuomioistuimen rakennus Haagissa Hollannissa

Gambia vei Myanmarin kansainväliseen oikeuteen rohingyojen kansanmurhasta

Vastikään diktatuurista päässyt Gambia syyttää Myanmaria rohingyojen kansanmurhasta. Kansainvälisellä tuomioistuimella ei ole valtuuksia valvoa päätöksensä toteuttamista, mutta tuomio tahraisi Myanmarin kansainvälistä mainetta.
Vauva, nainen ja mies

Terveys- ja lapsijärjestöt: Keuhkokuumetta pitää torjua ponnekkaammin – Tappaa enemmän lapsia malaria ja ripuli yhteensä

Keuhkokuumetta voi torjua rokotteella ja hoitaa antibiooteilla, mutta käytännössä monet lapset jäävät ilman hoitoa. Järjestöjen vetoomuksen mukaan myöskään taudin tutkimustyötä ei rahoiteta riittävästi.
Nainen ja poika istuvat maassa, etualalla ruoka-annoksia.

Alkuperäiskansojen ruokakulttuuri on hyvä keino taistella ilmastokriisiä vastaan – Intian Meghalayassa villiruoka on arvossaan

Intian alkuperäiskansojen ruokaulttuurissa maata ja ruokakasveja hyödynnetään monipuolisesti aina villikasveja myöden. Ruokakulttuuria yritetään elvyttää nyt muun muassa Äiti Maa -maalaismarkkinoiden avulla.