Uutiset Demokratia

Raportti: Demokratia heikkenee kehittyvissä maissa – sortoa kiristävät nyt myös aiemmin edistyneet maat

Yli kolme miljardia ihmistä elää maassa, jota ei hallita demokraattisesti. Pitkällä tähtäimellä se ei toimi, varoitetaan ajatushautomo BTI:n tuoreessa tutkimuksessa.
Mielenosoittajia Puolan lipun kanssa
Varsovassa osoitettiin joulukuussa 2017 mieltä oikeuslaitoksen riippumattomuutta heikentävää lakia vastaan. Puolan demokratian tila nostetaan huolenaiheeksi Bertelsmann Stiftung -ajatushautomon uudessa raportissa. (Kuva: Grzegorz Żukowski / CC BY-NC 2.0)

Yhä useampi ihminen elää maassa, joita hallitaan itsevaltiaan ottein. Huonoa kehitystä nähdään myös maissa, joita aiemmin on pidetty demokratioina, varoittaa saksalainen ajatushautomo Bertelsmann Stiftung (BTI).

Sen viime viikolla julkaistussa raportissa analysoidaan demokratian, markkinatalouden ja hallinnon tilaa 129 kehittyvässä maassa. Tulokset näyttävät synkiltä: demokratian laatu on pudonnut alimmilleen sitten vuoden 2006, jolloin BTI alkoi julkaista raporttiaan.

Viimeisten kahden vuoden aikana 40 hallitusta on heikentänyt oikeusvaltioperiaatetta ja 50 maata poliittisia vapauksia. Monien maiden hallitsijat ovat valituksi tultuaan tukahduttaneet poliittisia vapauksia laajentaakseen omaa valtaansa. He eivät puutu talousongelmiin riittävän hyvin tai jos puuttuvat, köyhien ja syrjittyjen kustannuksella, raportissa kerrotaan.

Samantyyppisiä arvioita ovat viime aikoina esittäneet myös esimerkiksi amerikkalainen Freedom House -järjestö sekä hallitusten välinen demokratiainstituutti IDEA.

”Monet hallitsijat yrittävät lujittaa johtajuusvaatimuksensa sortotoimilla. Pitkällä tähtäimellä hallitseminen pakottamalla, ei vuoropuhelulla, johtaa kuitenkin aina umpikujaan”, sanoo Bertelsmann Stiftungin puheenjohtaja Aart De Geus tiedotteessa.

Huolena on myös se, että aiemmin demokratiassa hyvin kehittyneet maat ovat heikentyneet, kuten esimerkiksi Brasilia, Puola ja Turkki. ”Uusiksi autokratioiksi” eli itsevaltaisesti hallituiksi maiksi mainitaan Bangladesh, Libanon, Mosambik, Nicaragua ja Uganda. Ne eivät raportin sen mukaan täytä enää edes demokratian minimivaatimuksia. Esimerkiksi Bangladeshissa huonosti järjestetyt vaalit ovat pudottaneet sen takaisin demokratiasta autokratiaksi. 

Raportin mukaan tällä hetkellä 3,3:a miljardia ihmistä hallitaan itsevaltaisesti, 4,2 miljardia taas elää demokratiassa. Parhaiten demokratia toimii Uruguayssa, Virossa ja Taiwanissa, huonoimmin Somaliassa, Syyriassa ja Jemenissä. 

Raportissa muistutetaan, että demokratia on parempi hallintomuoto kuin itsevaltius. Esimerkiksi korruptiota vastaan on onnistunut taistelemaan menestyksekkäästi 12 demokratiaa mutta vain yksi autokratia. Hyvin toimivat markkinat on 27 demokratialla ja vain kahdella autokratialla.

Raportin arviot perustuvat 250 asiantuntijan analyyseihin. Arvio kattaa ajanjakson helmikuusta 2015 tammikuun 2017 loppuun. 

Demokratia politiikkademokratiahallintokorruptio & läpinäkyvyys

Lue myös

Kukkia Algerian lipun muodossa

Onnistuuko Algeria toisen tasavallan perustamisessa?

Tiedotusvälineissä on esitetty arvioita ”arabikevään” saapumisesta Algeriaan, mutta todennäköisesti Ranskan keltaliiveillä on ollut enemmän tekemistä algerialaisten aktivoitumisen kanssa. Protestit kertovat kansalaisten halusta syvällisiin muutoksiin, kirjoittaa Karim Maiche.
Indonesian presidentti Joko Widodo ihmismassan keskellä

Nationalismin kevät?

Brexitin ja Donald Trumpin presidentiksi nousun jälkeen on alettu uskoa, että populismi on kasvussa. Tämän kevään vaaleissa ympäri maailman todellinen kilpailu käydään kuitenkin nationalismin ja kansainvälisyysajattelun välillä, kirjoittaa The Economist -lehden entinen päätoimittaja Bill Emmott.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät
Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan